Αμείωτη η ανησυχία για τους σεισμούς στη Σαντορίνη, με τους επιστήμονες να επαναλαμβάνουν ότι θα διαρκέσουν.
Αν και το πρωτοφανές γεωλογικό φαινόμενο -όπως λένε- παρουσιάζει μια σταθερότητα στην εξέλιξη της σεισμικότητας, ακόμα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το αν η ακολουθία έχει μπει σε φάση αποκλιμάκωσης.
Για ενεργοποίηση ενός μεγάλου σεισμογόνου χώρου έκανε λόγο η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
Τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων επεκτείνονται και στην Αμοργό που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σχετικά πιο ήρεμη νύχτα στις Κυκλάδες – Σημειώθηκε διπλός σεισμός 4,2 Ρίχτερ
Δεν έχει τέλος η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Αν και η χθεσινή νύχτα ήταν σχετικά πιο ήρεμη, ωστόσο σημειώθηκε ένας διπλός σεισμός μεγέθους 4,2 ρίχτερ. Η εικόνα στις αυξομοιώσεις της σεισμικότητας δεν θα αλλάξει γρήγορα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
«Για να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση, θα πρέπει η πτώση να είναι διαρκής στο χρόνο»
O Βασίλης Καραστάθης, Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δήλωσε στο ΕΡΤΝews ότι «Έχουμε τώρα αυτή τη στιγμή μια περίοδο ηρεμίας που ωστόσο πάλι θα διακοπεί με σεισμικότητα. Δεν σταματάνε αυτά τα φαινόμενα από τη μια στιγμή στην άλλη. Ωστόσο, θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή οι κάτοικοι. Έχουμε μιλήσει για διαστήματα εβδομάδων, για να πούμε ότι γίνεται αποκλιμάκωση. Θα πρέπει αυτή η πτώση να είναι διαρκής στον χρόνο».
Η διέγερση του ηφαιστείου στη Νέα Καμένη έχει οδηγήσει στην ανύψωση της Καλντέρας κατά 4 εκατοστά και μετακίνησή της ανατολικά κατά 6 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 μέχρι σήμερα.
«Ολη η Καλντέρα της Σαντορίνης σαφέστατα έχει ένα τεράστιο μαγματικό θάλαμο. Ο μαγματικός θάλαμος, το ρευστό, κινείται κατά χρονικούς περιόδους, όπως γίνεται σε όλα τα ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο. Αυτή την περίοδο, από τον Αύγουστο του 2024, έχουν παρατηρήσει με γεωδαιτικές μετρήσεις και δορυφορικές απεικονίσεις αυτά τα 4 εκατοστά. Αρα σημαίνει ότι έχουμε μία κίνηση. Δεν σημαίνει όμως ότι είναι κάτι πάρα πολύ ανησυχητικό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε εκένωση της Σαντορίνης», τόνισε στην εκπομπή Συνδέσεις του ΕΡΤΝews, η Εύη Νομικού, Καθηγήτρια Γεωλογίας ΕΚΠΑ.
Τα επίκεντρα των σεισμών αρχικά εντοπίζονταν κοντά στην Σαντορίνη, στη συνέχεια μετατοπίστηκαν προς την Αμοργό, ενώ από ότι φαίνεται επιστρέφουν και πάλι νοτιότερα.
«Έχει ενεργοποιηθεί ένας ευρύτερος σεισμογενείς χώρος που αποτελείται από πολλές ρηξιγενείς ζώνες, οι οποίες πιθανότατα να έχουν ενεργοποιηθεί από την διέλευση ρευστών από έναν μεγαλύτερο μαγματικός θάλαμο. Δηλαδή μαγματικές διεργασίες μπορούν να κινήσουν τα ρήγματα, χωρίς όμως να έχουμε την περίπτωση μιας τεράστιας ηφαιστειακής έκρηξης έτσι, όπως έχει ακουστεί και έχει φοβίσει τον κόσμο,. Είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο το μελετάμε πολύ εντατικά», σημείωσε η Εύη Νομικού, Καθηγήτρια Γεωλογίας ΕΚΠΑ, μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις του ΕΡΤΝews.
Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος βρέθηκε στη Σαντορίνη με στόχο να ενημερωθεί για τις επιπτώσεις της σεισμικής δραστηριότητας και να εκφράσει τη στήριξή της στους κατοίκους του νησιού.
«Επικοινωνήσαμε και με τους άλλους δημάρχους, την Ίο, την Ανάφη και την Αμοργό. Επιδρούν και επηρεάζουν γιατί συνομίλησα και την νήσο της Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και της Πάρου. Διότι σε όλα αυτά τα νησιά που προανέφερα δεν λειτουργούν τα σχολεία. Τι θα γίνει με τις εξετάσεις, ιδιαίτερα των μαθητών της τρίτης τάξης Λυκείου;», ανέφερε στο ΕΡΤΝews ο Λάζαρος Κυριζόγλου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
«Θεωρώ ότι υπάρχει μια σταθερότητα με τις μικρομεταβολές που έχουμε τονίσει στο επίπεδο της ημερήσιας διακύμανσης. Δεν έχουμε τώρα, αυτή τη στιγμή περίοδο ηρεμίας. Ωστόσο, πάλι θα διακοπεί, πάλι με σεισμικότητα. Δε σταματάνε τα φαινόμενα αυτά από τη μια στιγμή στην άλλη. Ωστόσο, θα πρέπει να οπλιστούν με προσοχή οι κάτοικοι. Έχουμε μιλήσει για διαστήματα εβδομάδων», σημειώνοντα ότι «Δεν έχουμε επανέλθει στα πρώτα επίπεδα της σεισμικότητας. Ωστόσο, για να πούμε ότι γίνεται αποκλιμάκωση, θα πρέπει αυτή η πτώση να είναι διαρκής στον χρόνο».
Για ανύψωση της Καλντέρας κατά 4 εκατοστά μιλούν οι επιστήμονες
Η διέγερση του ηφαιστείου της Νέας Καμμένης, έχει οδηγήσει στην ανύψωση της Καλντέρας κατά 4 εκατοστά και μετακίνησή της ανατολικά κατά 6 εκατοστά, από τον Αύγουστο του ΄24 μέχρι σήμερα.
Η Εύη Νομικού, Καθηγήτρια Γεωλογίας ΕΚΠΑ δήλωσε στο ΕΡΤΝews ότι «Όλη η Καλντέρα της Σαντορίνης σαφέστατα έχει ένα τεράστιο μαγματικό θάλαμο. Ο μαγματικός θάλαμος, το ρευστό, κινείται κατά χρονικούς περιόδους, όπως γίνεται σε όλα τα ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο. Αυτή την περίοδο, από τον Αύγουστο του 2024 έχουμε παρατηρήσει με μετρήσεις και δορυφορικές απεικονίσεις αυτά τα 4 εκατοστά. Άρα σημαίνει ότι έχουμε μία κίνηση. Δεν σημαίνει όμως ότι είναι κάτι πάρα πολύ ανησυχητικό έτσι ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε κένωση της Σαντορίνης».
Τα επίκεντρα των σεισμών αρχικά εντοπίζονταν κοντά στη Σαντορίνη στη συνέχεια μετατοπίστηκαν προς την Αμοργό, ενώ από ότι φαίνεται επιστρέφουν και πάλι νοτιότερα.
«Έχει ενεργοποιηθεί ένας ευρύτερος σεισμολόγος χώρος που αποτελείται από πολλές ρηξιγενείς ζώνες, οι οποίες πιθανότατα να έχουν ενεργοποιηθεί από τη διέλευση ρευστών από έναν μεγαλύτερο μαγματικό θάλαμο, δηλαδή μαγματικές διεργασίες μπορούν να κινήσουν τα ρήγματα χωρίς όμως να έχουμε την περίπτωση μιας τεράστιας ηφαιστειακής έκρηξης, έτσι όπως έχει ακουστεί και έχει φοβίσει τον κόσμο. Είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο το μελετάμε πολύ εντατικά», τόνισε στο ΕΡΤΝews η Εύη Νομικού, Καθηγήτρια Γεωλογίας ΕΚΠΑ.
Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, βρέθηκε στη Σαντορίνη με στόχο να ενημερωθεί για τις επιπτώσεις της σεισμικής δραστηριότητας και να εκφράσει τη στήριξη της στους κατοίκους του νησιού.
«Επικοινωνήσαμε και με τους άλλους δημάρχους, την Ίο, την Ανάφη και την Αμοργό. Επιδρούν και επηρεάζουν γιατί συνομίλησα και την νήσο της Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και της Πάρου. Διότι σε όλα αυτά τα νησιά που προανέφερα δεν λειτουργούν τα σχολεία. Τι θα γίνει με τις εξετάσεις, ιδιαίτερα των μαθητών της τρίτης τάξης Λυκείου;», δήλωσε ο κύριος Λάζαρος Κυρίζογλου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ στο ΕΡΤΝews.
«Μεταφέραμε ήδη και ζητήματα που αφορούν τον Δήμο, το θέμα της υποστελέχωσης αλλά και άλλα ζητήματα που φαίνονται ήσσονος σημασίας, αλλά σε κάθε δήμο μπορεί να γίνουν μείζονα ζητήματα», ανέφερε στο ΕΡΤΝews ο Νικόλαος Ζώρζος δήμαρχος Σαντορίνης.
Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, πάνω στο ηφαίστειο Κολούμπο, βρίσκεται από το πρωί, το Ωκεανογραφικό «Αιγαίο» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, με πολυμελή επιστημονική ομάδα, η οποία θα αναλύσει περισσότερα δεδομένα από το γεωλογικό και γεωφυσικό υλικό στην περιοχή.
Στο πλαίσιο των εκτάκτων αναγκών και της διαχείρισης των συνεπειών που προκάλεσαν οι σεισμοί και η Αμοργός κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι τις 12 Μαρτίου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Όπως ανακοινώθηκε, τα έκτακτα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη Σαντορίνη, επεκτείνονται και στην Αμοργό.
Από το σταθμό Ηρακλείου του Πολεμικού Ναυτικού εκδόθηκε NAVTEX, η οποία ισχύει έως τις 20 Φεβρουαρίου.
Σήμερα πλοίο Θαλασσίων ερευνών είναι στην περιοχή Σαντορίνης Αμοργού και σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΡΤΝews γεωλόγοι ελέγχουν αν υπάρχει ραδόνιο, το οποίο θα σημαίνει την ενεργοποίηση ηφαιστείου.
Αυτό που κάνει εκεί η ομάδα των επιστημόνων είναι να συλλέξει πρόσθετα γεωλογικά, γεωφυσικά, γεωχημικά και ωκεανογραφικά δεδομένα με σκοπό την πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στην περιοχή.