«Δύσκολη» χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Α' αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Υπογράμμισε επίσης ότι το 2018 αποτελεί το έτος που η χώρα ξεκινά «το βηματισμό της για την έξοδο από τα μνημόνια», τονίζοντας εκ νέου ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, της εικόνας των επενδύσεων και του περιβάλλοντος άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Τα παραπάνω θα βάλουν τη χώρα μας σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι «ευχή της επιχειρηματικής κοινότητας, είναι το 2018 να σηματοδοτήσει την επιστροφή στην ομαλότητα και την έξοδο από την πολυετή κρίση και λιτότητα».
Μεταξύ άλλων, σε σημερινή του ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΒΕΘ σημειώνει ότι «ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πράξεις, πέρα από τα λόγια δείχνοντας αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, για τη διαμόρφωση συνθηκών που θα ευνοούν την ιδιωτική οικονομία και θα εμπνέουν εμπιστοσύνη στους επενδυτές».
Την συνεχιζόμενη εντονότατη κρίση στην αγορά της Θεσσαλονίκης και τον χώρο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αποδεικνύουν και τα επίσημα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Τα στοιχεία αφορούν στις εγγραφές και στις διαγραφές του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, το 2017 ιδρύθηκαν 2.408 επιχειρήσεις ενώ διαγράφηκαν 2.590!
«Όσο το ισοζύγιο ανάμεσα στις επιχειρήσεις που κλείνουν σε σχέση με αυτές που ανοίγουν είναι αρνητικό τόσο η κρίση στην αγορά της πόλης θα συνεχίζεται. Δυστυχώς το ισοζύγιο αυτό είναι αρνητικό από το Μάρτιο του 2010, κάτι που δείχνει το μέγεθος της κρίσης που περνά ο κλάδος μας. Είναι εξαιρετικά μεγάλο το χρονικό διάστημα της κρίσης. Και δυστυχώς αυτό αφήνει ασυγκίνητους τους κυβερνώντες, που μέσα από την υπερφορολόγηση και την λιτότητα έχουν οδηγήσει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην κατάσταση αυτή».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι περισσότερες εγγραφές και διαγραφές αφορούν τις Ατομικές Επιχειρήσεις (1.513 εγγραφές και 2.128 διαγραφές, ακολουθούν οι ΙΚΕ Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείας, (301 εγγραφές έναντι 50 διαγραφών) και οι ομόρρυθμες εταιρίες (287 εγγραφές και 265 διαγραφές).
Στη διάρκεια του 2016 είχαν καταγραφεί 2.417 εγγραφές και 2.896 διαγραφές.