Κορωνοϊός: Ανησυχητική αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων

 
Σταθεροποίηση της πορείας της πανδημίας, λίγο πριν από το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο αναμένεται να φέρει αύξηση κρουσμάτων λόγω αυξημένων ελέγχων, περιγράφουν οι ειδικοί ως το κύριο χαρακτηριστικό της τρέχουσας επιδημιολογικής εικόνας.  Καταγράφηκε σημαντική μείωση της τάξης του 20% των κρουσμάτων κορωνοϊού για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ωστόσο αυξήθηκαν οι θάνατοι κατά 20%-30% και οι διασωληνώσεις κατά 6% αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμεν

Ενημερώθηκε: 10/09/21 - 07:31

Σταθεροποίηση της πορείας της πανδημίας, λίγο πριν από το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο αναμένεται να φέρει αύξηση κρουσμάτων λόγω αυξημένων ελέγχων, περιγράφουν οι ειδικοί ως το κύριο χαρακτηριστικό της τρέχουσας επιδημιολογικής εικόνας.

Καταγράφηκε σημαντική μείωση της τάξης του 20% των κρουσμάτων κορωνοϊού για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ωστόσο αυξήθηκαν οι θάνατοι κατά 20%-30% και οι διασωληνώσεις κατά 6% αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, χθες τα νέα κρούσματα ήταν 2.170 σε όλη τη χώρα και το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 43 άτομα, ενώ 384 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ανέφερε ότι η πορεία της πανδημίας παρουσιάζει σαφή σημάδια σταθεροποίησης όσον αφορά τα νέα κρούσματα και τις νέες εισαγωγές. Ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί σταδιακά από το 3,4% στο 2,4%.

Ωστόσο η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το άνοιγμα των σχολείων θα φέρει αύξηση κρουσμάτων, κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο. «Να διευκρινίσω ότι είναι απολύτως αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να θορυβήσει το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά. Κι αυτό θα συμβεί μόνο και μόνο εξαιτίας του συστηματικού ελέγχου με self test», τόνισε και ζήτησε παράλληλα από τους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες σε σχέση με την πραγματοποίηση των αναγκαίων δύο self tests την εβδομάδα. Μάλιστα ανέφερε ότι λόγω της αύξησης του αριθμού των τεστ θα έχουμε καλύτερη εικόνα της επιδημιολογικής επιβάρυνσης, ενώ θα βρεθούν και ασυμπτωματικοί φορείς που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην κοινότητα. «Θα υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση στο σχολικό περιβάλλον», σημείωσε.

Προσέθεσε ακόμη ότι πλέον η φιλοσοφία της λειτουργίας των σχολείων έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εφόσον λόγω των εμβολιασμών οι συνοικούντες με τα παιδιά ενήλικοι είναι –ή μπορούν να είναι– προστατευμένοι και άρα δεν χρειάζεται να επιβαρυνθούν τα παιδιά με επιπλέον μέτρα.

Η ειδικός ξεκαθάρισε ότι δεν θα κλείνει ένα τμήμα όταν εντοπίζεται κρούσμα, αλλά θα πραγματοποιείται έλεγχος στους μαθητές.

Εφόσον τηρηθούν τα μέτρα (μάσκα – αποστάσεις – προσωπική υγιεινή) η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εκτιμά ότι θα καταγραφεί μείωση κρουσμάτων μετά τις πρώτες τρεις εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ