Τα πιστοποιητικά σπουδών στους νέους διαπραγματευτές της Ελληνικής Αστυνομίας απονεμήθηκαν από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος κατά τη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης. Στην εκδήλωση παρέστη και βραβεύτηκε για την προσφορά του στην ΕΛ.ΑΣ. ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος. Οι 28 νέοι διαπραγματευτές αναλαμβάνουν τα καθήκοντα τους το επόμενο χρονικό διάστημα, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους από τη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πρόκειται για αστυνομικούς που φέρουν το βαθμό του Ανθυπαστυνόμου μέχρι και του Υπαστυνόμου Α' και υπηρετούν σε διάφορες αστυνομικές Υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια.
Πιο συγκεκριμένα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή , στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, απονεμήθηκαν πιστοποιητικά σπουδών στους νέους διαπραγματευτές από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτο Φιλιππάκο, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και τον Υπαρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στην ομιλία του ανέφερε: «Έχουμε την ευκαιρία σήμερα να δυναμώνουμε το σύνολο των εξειδικευμένων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας οι όποιοι θα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τέτοιες δύσκολες καταστάσεις. Μακάρι να μην χρειαστεί ποτέ, αλλά η ζωή είναι τέτοια, και οι δυσκολίες και τα προβλήματα που είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί. Kαι υπάρχουν περιπτώσεις όπως ακούσατε αποπειρών αυτοκτονίας, απαγωγών και άλλων συναφών προβλημάτων για τα οποία θα κληθείτε. Περίπλοκες καταστάσεις που αγγίζουν περισσότερο την ψυχολογία των ανθρώπων.
Μία ψυχολογία επιβαρυμένη στις δύσκολες συνθήκες που περνάει ο κόσμος σήμερα. Η σύγχρονη ζωή είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι τα παλαιότερα χρόνια, πολύ πιο επιβαρυμένη και με μεγαλύτερες εντάσεις και πιέσεις. Καλείστε λοιπόν εσείς να λύσετε με τον πιο ανώδυνο τρόπο, εάν είναι δυνατόν, χωρίς βία και με ήπιο τρόπο, αυτές τις δύσκολες καταστάσεις. Και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά σε περίπτωση που χρειαστεί, με επαγγελματισμό, με σύνεση και εφαρμόζοντας αυτά τα οποία έχετε μάθει, προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα. Και, εάν είναι δυνατόν, να μην υπάρχει καμία απώλεια, να μην υπάρχει κανένας τραυματισμός, έτσι ώστε όλα να επιλυθούν με τον καλύτερο τρόπο.
Χρειάζεται η Αστυνομία εξειδικευμένα στελέχη. Πέρασε η παλιά εποχή που όλοι οι αστυνομικοί ήταν το ίδιο πράγμα, για όλες τις υποθέσεις. Τώρα πια δεν πρέπει να τρέχουμε τελευταία στιγμή στη Scotland Yard ή στο FBI, προκειμένου να εκπαιδευτείτε, να εξειδικευτείτε. Υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό. Εάν χρειαστεί βέβαια να υπάρξουν συνεργασίες με υπηρεσίες άλλων χωρών προκειμένου να βελτιώσετε τις γνώσεις σας και να βελτιωθεί η εξειδίκευση με μεγάλη ευχαρίστηση θα γίνει αυτό από μας.
Επομένως, καλό ξεκίνημα στη δουλειά σας. Να προσπαθείτε πάντα, γιατί η αρχική γνώση είναι πάντα το πρώτο βήμα και χρειάζονται επόμενα βήματα στις εξειδικεύσεις και στην πορεία σας. Δεν αρκούν όμως τα πρώτα βήματα. Θα πρέπει να ενημερώνεστε συνεχώς και στα θέματα ψυχολογίας και στα θέματα της σύγχρονης αντιμετώπισης και στα θέματα των εμπειριών που έρχονται είτε από το εξωτερικό είτε από εδώ, από το εσωτερικό.
Θα πρέπει να ενημερώνεστε έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα από πλευράς ήπιας αντιμετώπισης και το καλύτερο αποτέλεσμα από πλευράς προστασίας των ανθρώπων τους οποίους θα κληθείτε να προστατεύσετε. Καλή επιτυχία στα καθήκοντά σας και καλή πορεία στο ξεκίνημα και στην ειδικότητα την οποία ξεκινάτε σήμερα και εσείς και βέβαια και οι παλιότεροι συνάδελφοί σας οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να ενταχθείτε σε αυτό το επωφελές για την κοινωνία, σύνολο της Αστυνομίας. Σας ευχαριστώ».
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στην ομιλία του ανέφερε: «Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που η Ομάδα Διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας ενισχύεται με 28 νέα στελέχη. Με τους 28 συναδέλφους που ολοκλήρωσαν επιτυχώς ένα άρτιο από κάθε πλευρά πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, ένα πρόγραμμα που θα τους επιτρέψει να ανταποκριθούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα σε μια ιδιαιτέρως σημαντική, εξαιρετικά "λεπτή" και "ευαίσθητη" αποστολή.
Γιατί από την ψυχραιμία, την αυτοκυριαρχία, τις γνώσεις, τις δυνατότητες επικοινωνιακής προσέγγισης, την ευχέρεια λόγου, τις ικανότητες εν γένει του διαπραγματευτή εξαρτώνται, κυριολεκτικά, ανθρώπινες ζωές.
Γιατί σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που ο στυγνός εγκληματίας, ο φανατισμένος τρομοκράτης, ο εγκλωβισμένος δραπέτης ή υπόδικος, ο απελπισμένος σε βαθμό αυτοκαταστροφής άνθρωπος, το ψυχικά διαταραγμένο άτομο, ο αποφασισμένος αεροπειρατής, βρίσκεται σ΄ αυτή την κατάσταση της ακραίας ψυχικής και νοητικής αμφιταλάντευσης αναφορικά με την τελική του επιλογή, την επιλογή της ζωής ή του θανάτου, ο διαπραγματευτής καλείται όχι μόνο να ισορροπήσει σ΄ αυτή τη λεπτή και εύθραυστη κατάσταση αλλά να επηρεάσει θετικά τον συνομιλητή του, αποτρέποντας τις οδυνηρές συνέπειες που θα έχει μια ενδεχόμενη καταστροφική επιλογή του.
Σίγουρα όλοι θυμόμαστε την τραγική κατάληξη του περιστατικού της οδού Νιόβης στα Κάτω Πατήσια την 23η Σεπτεμβρίου 1998, με το θάνατο της άτυχης Αμαλίας Γκινάκη από τον κακοποιό Σορίν Ματέι.
Όμως, θυμόμαστε επίσης την επιτυχή διαχείριση και το αίσιο τέλος μιας μακράς σειράς ανάλογων περιστατικών που συνέβησαν σε μεταγενέστερες περιόδους όπως:
- η αεροπειρατεία Τούρκικου αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το 2003,
- η λεωφορειοπειρατεία στο Γέρακα Αττικής, το 2004,
- η ομηρία στην κλινική «Κασταλία» το έτος 2006,
- η εξέγερση στις Φυλακές Κέρκυρας, το 2008,
- η απαγωγή του επιχειρηματία Γεωργίου Μυλωνά το ίδιο έτος,
- οι απαγωγές της Ευανθίας Φραγκογεώργη στην Αθήνα, του Ιωάννη Ζαμπουνίδη στη Θεσσαλονίκη και του Κωνσταντίνου Κοτσικώρου στη Λειβαδιά, το 2009 και βεβαίως η απαγωγή του εκλεκτού μας προσκεκλημένου και διαχρονικού φίλου και υποστηρικτή του Σώματος κυρίου Περικλή Παναγόπουλου ο οποίος τιμά με την παρουσία του τη σημερινή μας εκδήλωση.
Τι μεσολάβησε όμως μεταξύ του ατυχούς περιστατικού της 23ης Σεπτεμβρίου 1998 και της επιτυχούς έκβασης των συμβάντων του 2003, του 2004, του 2006, του 2008 και του 2009 που ενδεικτικά αναφέρθηκαν;
Σίγουρα, καταλυτικό ρόλο στην επιχειρησιακή τακτική και διαχείριση των περιστατικών αυτών και τη διαφορετική κατάληξή τους είχε η συγκρότηση της Ομάδας Διαπραγματευτών Ομηριών και Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τα χρόνια που μεσολάβησαν από το φθινόπωρο του 2002 όταν μια μικρή ομάδα διαπραγματευτών πραγματοποίησε την πρώτη της εκπαίδευση μέχρι σήμερα, η Ομάδα αυτή έχει ενισχυθεί, έχει δυναμώσει, έχει εξελιχθεί.
Η Ομάδα Διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας ενσωματώνει σήμερα στην επιχειρησιακή της δράση τη γνώση των πλέον προηγμένων στο συγκεκριμένο Τομέα Αστυνομιών όπως η Scotland Yard και το FBI, την πλούσια εμπειρία των στελεχών της, την επιστημονική γνώση και συνδρομή των ψυχιάτρων και ψυχολόγων της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Σώματος, τα γνωστικά και ψυχικά εφόδια που αποκτούν τα μέλη της στο πλαίσιο της βασικής εκπαίδευσης και των ετήσιων συντηρητικών μετεκπαιδεύσεών τους.
Η προσθήκη των 28 νέων μελών στην Ομάδα Διαπραγματευτών προσδίδει νέα δυναμική στις επιχειρησιακές της δυνατότητες, καθώς όχι μόνον καλύπτει τα όποια κενά έχουν προκύψει ως μοιραία συνέπεια των φυσιολογικών αποχωρήσεων, αλλά αναβαθμίζει σημαντικά την αποτελεσματικότητα και την προοπτική της.
Οφείλω όμως να επισημάνω και να τονίσω ιδιαιτέρως πως πέραν από τις ικανότητες των μελών της Ομάδας Διαπραγματευτών, πέραν από τη βούληση της ηγεσίας του Σώματος να συγκροτήσει και να στηρίξει την Ομάδα, εξίσου σημαντικοί παράγοντες για την επιτυχημένη λειτουργία της είναι η συνδρομή και η στήριξη που αυτοβούλως και ανιδιοτελώς παρείχαν και παρέχουν:
ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Ανδρέας Κωνσταντακόπουλος, ένας από τους πρώτους διαπραγματευτές του Σώματος και αναπόσπαστο μέλος της ευρύτερης αστυνομικής οικογένειας ο οποίος και ως εκπαιδευτής παρείχε τις πολύτιμες γνώσεις του και μετέδωσε την πλούσια εμπειρία του σε εν ενεργεία συναδέλφους του που στελεχώνουν την Ομάδα Διαπραγματευτών του Σώματος,
ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής ειδικών καθηκόντων κ. Μανώλης Κουφάκης ο οποίος παρέχει συνεχώς την επιστημονική ψυχολογική του συνδρομή στην Ομάδα Διαπραγματευτών, κάτι το οποίο έπραξε και στην περίπτωση της ομηρίας του ανθρώπου που έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενούμε στην εκδήλωσή μας, του κ. Περικλή Παναγόπουλου και βεβαίως
ο ίδιος ο προσκεκλημένος μας, ο εξαίρετος φίλος της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Περικλής Παναγόπουλος ο οποίος, έχοντας την ατυχία να βιώσει την οδυνηρή εμπειρία της ομηρίας και ως εκ τούτου να διαπιστώσει υπό πραγματικές συνθήκες την αξία και τη σημασία του ρόλου που διαδραματίζουν οι διαπραγματευτές, εξακολουθεί να στηρίζει ηθικά και υλικά την Ομάδα Διαπραγματευτών και γενικότερα την Ελληνική Αστυνομία.
Θέλω τελειώνοντας τον χαιρετισμό μου να συγχαρώ τους Διαπραγματευτές και να τους ευχηθώ υγεία, καλοτυχία και δύναμη ώστε να εκπληρώσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δύσκολη και σημαντική υπηρεσιακή και κοινωνική τους αποστολή.
Επιτρέψτε μου ακόμη ως ένδειξη στοιχειώδους αναγνώρισης της προσφοράς τους και ελάχιστου δείγματος ευγνωμοσύνης προς αυτούς να επιδώσω:
Στον παλιό συνάδελφο και φίλο Υποστράτηγο ε.α. Ανδρέα Κωνσταντακόπουλο και τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή κ. Μανώλη Κουφάκη από μία τιμητική πλακέτα με το έμβλημα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στον εκλεκτό φίλο του Σώματος κ. Περικλή Παναγόπουλο μια τιμητική πλακέτα και τον κότινο ως ελάχιστη συμβολική ένδειξη της σημαντικής ειρηνοποιού συμβολής του στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας και κατ' επέκταση στην Ελληνική κοινωνία. Σας ευχαριστώ».
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Διευθυντής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, Ταξίαρχος Πέτρος Τζεφέρης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον προηγούμενο Διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου, Ταξίαρχο Γιάννινα Γεώργιο καθώς και ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Φώτιος Ντουίτσης της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Αντώνιος Μπάκας, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης & Πληροφορικής, Υποστράτηγος Γεώργιος Κωτσάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Παναγιώτης Κορδολαίμης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού, Υποστράτηγος Ηλίας Μαλεβίτης και άλλοι Αξιωματικοί.
Στον εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο προσφέρθηκαν τιμητικά δώρα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, ως συμβολική ένδειξη της προσφοράς του στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο κ. Παναγόπουλος συνεχάρη την Ελληνική Αστυνομία για το σημαντικό έργο που επιτελεί στον τομέα της προστασίας των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θετικά σχόλια στο υψηλό επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης των διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας και εξέφρασε την ευχή να εκλείψουν περιστατικά ιδιαίτερης διακινδύνευσης, όπως αυτά που καλούνται να διαχειριστούν.
Σημειώνεται ότι η εκπαίδευση των διαπραγματευτών ξεκίνησε την 13 Φεβρουαρίου και περιελάμβανε θεωρητική και πρακτική κατάρτιση και ενημέρωση σε θέματα αντιμετώπισης περιστατικών ιδιαίτερου χειρισμού, ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις υπηρεσιακές ανάγκες.
Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν προσομοιώσεις κρίσιμων περιστατικών (όπως σενάρια οχυρώσεων και αυτοκτονιών) και πραγματική άσκηση με τη συμμετοχή αστυνομικών από διάφορες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το διδακτικό προσωπικό αποτέλεσαν μέλη της Ειδικής Εκπαιδευτικής Ομάδας Διαπραγματευτών, στελέχη του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), καθώς και ψυχολόγοι της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επιπλέον την εκπαίδευση παρακολούθησαν, ως παρατηρητές, δύο ψυχολόγοι του Σώματος ώστε να αναπτύξουν συναντίληψη του διαπραγματευτικού έργου και της αμοιβαίας κατανόησης του ρόλου τους κατά την αντιμετώπιση των περιστατικών καθώς και δύο στελέχη της Διακλαδικής Σχολής Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.), στο πλαίσιο της διαλειτουργικότητας Ενόπλων Δυνάμεων – Σωμάτων Ασφαλείας.