Είναι φανερό ότι η Άγκυρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει θέματα στην Ελλάδα τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Θράκη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ξαφνικά η τουρκική εισαγγελία θυμήθηκε να ζητήσει την καταδίκη έλληνα πιλότου για το θανατο τούρκου συναδέλφου του πριν από 20 χρόνια (έδωσε ήδη απαντήσεις επί του θέματος ο Π. Καμμένος), ούτε και οι ανθελληνικότατες δηλώσεις που έκανε στη Σαμψούντα ο ψευτομουφτής Μετέ – κι αναφερθήκαμε στο thepressroom.gr – για τις οποίες έδωσε τις πρέπουσες απαντήσεις ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ κ. Ευθυμίου.
Σήμερα όμως το πρωί επανήλθε στο ζήτημα της Θράκης ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Μπιλγκίτς ο οποίος με δήλωσή του έθεσε σχεδόν κάθε γνωστή απαίτηση που έχουν εκφράσει τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι. Μάλιστα αρχίζει τη δήλωσή του με το ανιστόρητο «τις τελευταίες ημέρες ανώτατοι Ελληνες αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης, την οποία χαρακτηρίζουν ως «μουσουλμανική μειονότητα»...» ως να μην ίσχυε για την Άγκυρα η Συνθήκη της Λωζάννης.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Ευθυμίου απάντησε προ ολίγου το προφανές:
«Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, όπως την ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης, απολαμβάνει ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, δεδομένου ότι η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα.
Παρά το γεγονός ότι της είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι οι Συνθήκες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Δυστυχώς, όμως, η ιστορική εμπειρία και η αδυσώπητη πραγματικότητα των αριθμών δείχνει ότι αυτό δεν ήταν εύκολο στο παρελθόν. Ας προσπαθήσει για το μέλλον».
Τι ζητούσε με την ανακοίνωσή του ο κ. Μπιλγκίτς;
"Επίδειξη σεβασμού από την Ελλάδα προς την εθνοτική ταυτότητα της μειονότητας, εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφορικά με τις ΜΚΟ, για τις οποίες έχει απαγορευθεί η λέξη «τούρκος» στις ονομασίες τους, και τις οποίες δεν εφαρμόζει (η Ελλάδα) εδώ και 8 έτη, εκπλήρωση των αιτημάτων για άνοιγμα των μειονοτικών νηπιαγωγείων και μειονοτικών σχολείων των άλλων επιπέδων, αναγνώριση των μουφτήδων που εκλέγει η μειονότητα, απουσία παρέμβασης στις θρησκευτικές τους ελευθερίες, διασφάλιση των διοικήσεων των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων και της πλήρους κατοχής επί των περιουσιακών στοιχείων τους, απόδοση και πάλι της ιθαγένειας στα μέλη της μειονότητας, από τα οποία είχε αφαιρεθεί, στο πλαίσιο του άρθρου 19 του Ελληνικού Δικαίου Ιθαγένειας που έχει καταργηθεί."