Η καταστροφή στην Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel έχει οδηγήσει σε εκτίναξη την τιμή της φέτας, αλλά και σε πολύ μεγάλες ελλείψεις του φημισμένου τυροκομικού προϊόντος, που έχει ελληνική σφραγίδα στα πέρατα του κόσμου.
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, μεγάλη ανησυχία για ελλείψεις και ανατιμήσεις στην φέτα το επόμενο διάστημα έχει προκαλέσει η τεράστια καταστροφή της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών.
Στην Θεσσαλία παραγόταν:
- το 13% του αγελαδινού γάλακτος
- το 22% του πρόβειου γάλακτος
- το 16,49% του γίδινου γάλακτος
Επίσης στην Θεσσαλία πραγματοποιείται η μισή ελληνική παραγωγή τυριών. Συγκεκριμένα:
- το 47% των μαλακών τυριών
- το 23% των σκληρών τυριών
- το 57% του νωπού βουτήρου
- το 38% της μυζήθρας
- το 38% της κρέμας
«Η περιοχή παράγει περίπου το 30-40% της φέτας της χώρας. Δεν έχει πληγεί όλη η περιοχή, αλλά σίγουρα ένα σημαντικό ποσοστό θα επηρεαστεί. Αυτό σημαίνει ότι η προσφορά στην αγορά θα είναι μικρότερη. Επομένως με την ίδια ζήτηση θα έχουμε θέμα» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος.
Εκτίναξη στην τιμή της φέτας
Η τιμή του κιλού της φέτας είναι αυτήν την στιγμή στα 13 με 16 ευρώ, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 ευρώ.
Το πρόβλημα επιτείνουν οι συμφωνίες εξαγωγών των μεγάλων εταιρειών που πρέπει να τηρηθούν καθώς τα 6 από τα 10 κιλά τυριού που παράγεται στην Ελλάδα προορίζονται για εξαγωγή.
«Κάποιοι θα αναγκαστούν να φέρουν γάλα από το εξωτερικό, το οποίο απαγορεύεται διότι η φέτα είναι προϊόν ΠΟΠ, που φτιάχνεται μόνο από ελληνικό γάλα. Θα ανεβεί η τιμή του γάλακτος και σαν αποτέλεσμα θα ανεβεί και η τιμή της φέτας» ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΕΔΟΦ), Ιωάννης Βιτάλης.
Σύμφωνα με την αγορά, οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, οι οποίοι έχουν υποστεί ολική καταστροφή, είναι τόσο απογοητευμένοι που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τον χώρο, γεγονός που θα οδηγήσει σε ένα αβέβαιο μέλλον τόσο τους ίδιους όσο και την κτηνοτροφία εν γένει.
enikos.gr