Εξέλιξη πανδημίας: Ανησυχητικοί οι δείκτες θανάτων και των διασωληνωμένων

 
Εξέλιξη πανδημίας: Ανησυχητικοί οι δείκτες θανάτων και των διασωληνωμένων

Ενημερώθηκε: 02/09/21 - 07:46

Ναι μεν τα κρούσματα μειώθηκαν, οι εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας λόγω κορωνοϊού αυξήθηκαν εκ νέου, με το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται να είναι συντριπτικό έναντι των εμβολιασμένων, μεγαλώνοντας ανησυχητικά την πίεση στις ΜΕΘ.

Τα 2.871 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι σημαντικά λιγότερα από τα 3.628 προχθεσινά επί ισάριθμων σχεδόν ελέγχων, 108.219 και 108.677 αντίστοιχα, και επίσης λιγότερα σε σύγκριση με εκείνα της Τετάρτης 25 Αυγούστου (3.273).

Επίσης το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων παραμένει υψηλό, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται. Οι εισαγωγές νέων ασθενών έφτασαν τους 1.840, ενώ τα εξιτήρια λόγω ίασης από τον κορωνοϊό ήταν 1.485, με τον αναλογία εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια είναι 1.24.

Και παρότι ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει τάσεις μείωσης, ο αριθμός διασωληνωμένων παραμένει αυξημένος, καθώς έφτασαν τους 346, την ώρα που οι νέες εισαγωγές λόγω κορωνοϊού ήταν 267 (+11.72%).

Το ποσοστό των ανεμβολίαστων ασθενών που νοσηλεύονται ή είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της επικράτειας αγγίζει το 92,2% και μόλις το 7,8% όσων πολιτών νοσηλεύονται είναι εμβολιασμένοι πλήρως.

Στο σύνολο της επικράτειας, η πληρότητα των ΜΕΘ Covid ανέρχεται σε 68%. Το ίδιο ποσοστό στην Αττική υπολογίζεται σε 73%, ενώ η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη 65%. Τέλος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Κρήτη η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 76%.

Ταυτόχρονα υπάρχει και η αγωνία για τα αυξημένα κρούσματα που θεωρείται πολύ πιθανό να φέρει μαζί του ο Οκτώβριος. Υγειονομικά πρωτόκολλα (όπως για παράδειγμα για τη λειτουργία των σχολείων) και επιχειρησιακά σχέδια για τη διαχείριση της επιδημίας καταρτίζονται με βάση την εμπειρία των προηγούμενων μηνών αλλά και τα νέα δεδομένα για τον ιό και τις μεταλλάξεις του.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπου ο δείκτης θετικότητας έχει εκτοξευτεί. Μάλιστα, στην Ηλεία ο δείκτης έχει τετραπλασιαστεί!

- Ηλεία: 8,27%

- Ικαρία: 7,67%

- Νάξος: 7,22%

- Κάρπαθος: 5,74%

- Κάλυμνος 4,84%

- Καβάλα 4,63%

- Μεσσηνία 4,33%

- Άνδρος 4,08%

- Αχαΐα 4,02%

Το «αγκάθι» των αναστολών εργασίας που εκδίδονται από χθες, θεωρείται ότι δεν θα προκαλέσει βαθύ τραύμα στη λειτουργία των νοσοκομείων, και πως οι περίπου 10.000 κενές θέσεις στο σύστημα υγείας θα καλυφθούν το επόμενο διάστημα.