Στο Συμβούλιο Ενέργειας, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, τονίστηκε η σημασία της διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρία (IGB) και του Νότιου Διαδρόμου Αερίου για το περιφερειακό ενεργειακό σύστημα.
Το Συμβούλιο συγκέντρωσε αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ε.Ε, με τις επιλογές για την ενίσχυση της περιφερειακής διασύνδεσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη να αποτελούν ένα βασικό μέρος της ημερήσιας διάταξης. Στην Προεδρία βρισκόταν η αρχηγός της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ernest Moritz, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για την Ενέργεια, Maroš Šefčovič, και ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Miguel Arias Cañete.
Ο IGB αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2018.
Ο αγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), θα πρέπει να κατασκευαστεί στην Κροατία και την Ελλάδα σε περίπτωση ισχυρής ζήτησης. Πριν από τη συνάντηση, οι επιλογές για την αύξηση προμήθειες LNG από τις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ως βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη.
Εν τω μεταξύ, έντονο ενδιαφέρον για τη δέσμευση δυναμικότητας του σχεδιαζόμενουελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB εκδήλωσαν εταιρείες,όπως ανακοίνωσε χτες επίσημα η εταιρεία διαχείρισης του έργου.
Συγκεκριμένα, υπεβλήθησαν 9 μη δεσμευτικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντοςγια τη διαμετακόμιση συνολικά 4,3 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος σε κανονική ροή από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και περίπου για 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ανά έτος σε σταθερή ανάστροφη ροή, από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.
Η φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξεκίνησε στις 14/12/2015 και πλέον αναμένεται η έναρξη της δεύτερης δεσμευτικής φάσης, μετά τη λήψη των σχετικών κατευθύνσεων και εγκρίσεων από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας οι οποίες αναμένονται σύντομα.
Υπενθυμίζεται πως ο αγωγός IGB θα διασυνδεθεί με το εγχώριο σύστημα φυσικού αερίου στην περιοχή της Κομοτηνής και με το αντίστοιχο βουλγαρικό στην περιοχή της Stara Zagora. Εχει σχεδιαζόμενο μήκος 182 χιλιόμετρα και η αρχική μεταφορική του ικανότητα θα είναι 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία.
Ο σχεδιασμός προβλέπει τη διασύνδεσή του και με τον ΤΑΡ, τον αγωγό που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, αλλά και με τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που προβλέπεται να κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη.