Σαράντα τρία χρόνια μετά, τα συνθήματα και τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα όσο ποτέ μέχρι και σήμερα, για εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία.
Αυτό επεσήμανε η επιτροπή εορτασμού για την επέτειο της εξέγερσης του , σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο κτίριο Τοσίτσα του . Για ειρηνικές εορταστικές εκδηλώσεις, για ποιότητα και επίπεδο που αρμόζει στην ημέρα, έκανε λόγο ο πρύτανης του ΕΜΠ, Γιάννης Γκιόλας.
«Η παιδεία παραμένει επίκαιρο σύνθημα. Βασική μας υποχρέωση είναι να εξασφαλίσουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα επιτρέψουν στον κόσμο την ελευθερία να έρθουν, να συμμετέχουν με ασφάλεια στον εορτασμό, να δούνε από κοντά τα αναμνηστικά που υπάρχουν εδώ και διαδηλώσουν στην πορεία. Και η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει τη δυνατότητα πρόσβασης του κόσμου στον εορτασμό, που θα αναδείξει για άλλη μια χρονιά τις αρχές ενός περήφανου ελληνικού λαού» δήλωσε ο πρύτανης του , Γιάννης Γκιόλας, ενώ ο Κώστας Μαντέος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων
Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) τόνισε: «Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη Χούντα είναι παρακαταθήκη για το λαό. Πρέπει να διατηρήσουμε την μνήμη μας και να βοηθήσουμε να διατηρηθεί και στις νέες γενιές. Η παρακαταθήκη της εξέγερσης θα υπάρχει, όσο ο λαός βασανίζεται. Το Πολυτεχνείο πρέπει να είναι, όχι τυπική, αλλά ουσιαστική έμπνευση κι η πορεία να είναι μαχητική κι όχι μόνο επετειακή».
Από την πλευρά του, ο Άγγελος Ζιόλας, πρώην αναπληρωτής πρύτανης του ΕΜΠ και μέλος της επιτροπής εορτασμού, υπογράμμισε ότι το «το Πολυτεχνείο είναι πιστό στο πνεύμα του, παρά τις δυσκολίες», ενώ ο Δημήτρης Ησαίας, κοσμήτορας των Αρχιτεκτόνων, επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία δημοκρατικά και ειρηνικά, να δει ο κόσμος τις εκθέσεις εδώ, στο Πολυτεχνείο και να συμμετάσχει στην πορεία που είναι το επιστέγασμα των εορταστικών εκδηλώσεων.
Ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ, Σπύρος Χαλβατζής μίλησε για «μοιρολατρία που πρέπει να συντριβεί. Ο κόσμος πρέπει να παλέψει για τα δικαιώματά του. Σαράντα τρία χρόνια μετά συνεχίζουμε στα βασικά συνθήματα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία. Αποκτούν περιεχόμενο στις συνθήκες που διαμορφώνονται από την οικονομική κρίση. Η συντονισμένη επιτροπή εορτασμού υψώνει για άλλη μια φορά τη σημαία του Πολυτεχνείου με τα αιτήματα αναβαπτισμένα στους σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας».