Μετά από αρκετές ημέρες εξετάσεων και με γνώμονα το συμφέρον του ζώου, η νεαρή λευκή τίγρης που είχε εγκαταλειφθεί έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο οδηγήθηκε σε ευθανασία, κατ' εντολή των αρμόδιων αρχών. Το ζώο, που στο μεταξύ είχε λάβει το όνομα Χασίγια από τους υπεύθυνους κτηνιάτρους, παρέμενε από τις 28 Φεβρουαρίου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για περίθαλψη, έως ότου ληφθεί η απόφαση για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων υγείας του.
Όπως αναφέρει ο ζωολογικός κήπος σε ανακοίνωσή του, «οι άνθρωποί μας, κτηνίατροι και φροντιστές, ήταν δίπλα της κάθε στιγμή με πολύ αγάπη. Αναζητώντας την όποια ελπίδα για ανάρρωση και ποιοτική ζωή, όπως αυτή αρμόζει σε μία τίγρη, υποβλήθηκε σε εξειδικευμένες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων, οι αιματολογικές αναλύσεις καθώς και το ιστορικό στάλθηκαν αμέσως στις αρμόδιες αρχές και σε συνέχεια σε εξειδικευμένα κέντρα στην Ευρώπη, στην Αμερική καθώς και στη Αφρική (AAP, Born Free, Panthera Africa, The Wildcat Sanctuary, 4Paws)».
Ο στόχος των επαφών που έγιναν με διεθνείς εξειδικευμένους φορείς, με ταυτόχρονη αποστολή του συνόλου των αποτελεσμάτων των εξετάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί η Χασίγια, ήταν η κτηνιατρική συνεκτίμηση και η διερεύνηση της πιθανότητας μεταφοράς του ζώου σε κάποιο από αυτά για την περαιτέρω διαχείριση και περίθαλψη. «Οι απαντήσεις που ελήφθησαν από τα κέντρα αυτά απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό» αναφέρει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι «συστήθηκε 12μελής επιτροπή Ελλήνων κτηνιάτρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος η οποία και γνωμοδότησε βασισμένη πάνω στα ιατρικά δεδομένα του νεαρού ζώου. Δυστυχώς τα σοβαρά, ανίατα, επίπονα, γενετικά προβλήματά του, ασύμβατα με μια στοιχειωδώς ποιοτική ζωή και τους κανόνες ευζωίας, οδήγησαν τόσο τους Έλληνες κτηνιάτρους που αποτελούσαν μέλη της επιτροπής, αλλά και τους ξένους ειδικούς, στο να εισηγηθούν ομόφωνα στις αρμόδιες αρχές πως η ευθανασία ήταν η μόνη επιλογή, όπως συμβαίνει συχνά σε περιπτώσεις που κάποιο ζώο υποφέρει χωρίς να υπάρχει ελπίδα βελτίωσης».
Συνεπώς, «ακολουθώντας την τελική εντολή των αρχών, παρουσία κτηνιάτρων από την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, η μικρή Χασίγια έφυγε σήμερα ανώδυνα, στο χώρο όπου διέμεινε όλο αυτό το διάστημα και ανάμεσα στους ανθρώπους που την φρόντισαν, την αγάπησαν και δέθηκαν πολύ μαζί της» σημειώνει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Το ζώο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο εργαστήριο παθολογικής ανατομικής της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Ευχή όλων με αφορμή την θλιβερή ιστορία να ευαισθητοποιηθούν όλοι περισσότερο για την αναγκαιότητα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου άγριων ζώων στην χώρα μας και να υπάρξει μεγαλύτερη εντατικοποίηση των προσπαθειών των αρμόδιων αρχών στην κατεύθυνση αυτή» καταλήγει ο οργανισμός.