Ο καθένας μας έχει μνήμες από την τραγωδία της Κύπρου. Άλλοι έζησαν τα γεγονότα ως ενήλικες, άλλοι ως μικρά παιδιά και όλο και περισσότεροι πλέον μόνο τα διαβάζουν. Ελπίζουμε τουλάχιστον…
Ανήκω στη δεύτερη κατηγορία και η ανάμνηση μου είναι ο πατέρας μου, ναυτικός στο επάγγελμα. Την ημέρα της επιστράτευσης θα μπορούσε να είχε φύγει για την Ιαπωνία, όπου τον περίμενε το πλοίο στο οποίο θα δούλευε. Δεν έφυγε…Όλη μέρα με το μηχανάκι “Σίμπσον” προσπαθούσε να βρει που θα επιστρατευθεί! Δεν το βρήκε!
Αυτές τις Ένοπλες Δυνάμεις άφησαν πίσω τους τα ανδρείκελα της χούντας που ακόμη και σήμερα ελάχιστοι τα νοσταλγούν. Οι … “στρατηγάρες” που ακόμη κάποιοι θαυμάζουν! Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που είμαστε κάθετα αντίθετοι σ΄ όσους εξακολουθούν να εκφράζουν τη …νοσταλγία για μια ομάδα προδοτών που ξεπούλησε την Κύπρο.
Η δημοκρατία που κάποιοι τόσο ειρωνεύονται, τους τιμώρησε με επιείκια. Για τους περισσότερους τα ισόβια δεν σήμαιναν ισόβια και φθάσαμε στο σημείο κάποιος -ποιος άραγε- να φροντίσει ο Παττακός να παίρνει σύνταξη αν και είχε αποταχθεί! Ποιος αλήθεια το ΄χε φροντίσει, θα μάθουμε;
Η χούντα του 1967 ήρθε επειδή το πολιτικό σύστημα που προηγήθηκε επέτρεψε σ΄ αυτή την ομάδα επίορκων να καταστρέψουν τη χώρα και να επιτρέψουν στους Τούρκους να κάνουν εισβολή στην Κύπρο.
Η χούντα του 1967 ήρθε για να ξεπουληθεί η Κύπρος. Όταν ολοκλήρωσαν την αποστολή τους οι χουντικοί είχαν την τύχη που έχουν πάντα τα “τσιράκια” των ισχυρών.
Εμείς μπορεί να ΄χουμε παιδικές αναμνήσεις αλλά όπως προαναφέραμε υπάρχουν άνθρωποι που έζησαν τα γεγονότα, όχι απλά από κοντά. Τα έζησαν στην πρώτη γραμμή της μάχης που ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά από το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο. Στο βίντεο ο Αντιστράτηγος ε.α, σήμερα, Ταγματάρχης τις ημέρες της φωτιάς στην Κύπρο τότε, Δημήτρης Αλευρομάγειρος. Στο απόσπασμα μιας συνέντευξης -σπάνια μιλά- που είχε δώσει στο Militaire.gr το καλοκαίρι του 2015. Τα λέει όλα με δυο κουβέντες. Ο Δημ. Αλευρομάγειρος πολέμησε στην Κύπρο. Ήταν διοικητής του 336 Τάγματος που κράτησε την Λευκωσία.
Πηγή: