Άναψαν τα αίματα στη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το μεσημέρι της Κυριακής. Το κλίμα φορτίστηκε μόλις πήρε τον λόγο η δημοσιογράφος του Alpha, Ευαγγελία Τσικρίκα, η οποία με αφορμή τη δημοπράτηση των τηελοπτικών αδειών, εξέφρασε την οργή της στον Πρωθυπουργό για την επικείμενη απόλυση της. Ακολούθησε η δημοσιογράφος του Star, Ειρήνη Σαββοπούλου.
Σας κοιτώ στα μάτια και θέλω να σας πω πως νιώθω ότι εσείς και η κυβέρνησής σας με απολύει από τη δουλειά μου» και ο κ. Τσίπρας ανταπάντησε με τα κίνητρα που θα δωθούν για να προσληφθούν όσοι δημοσιογράφοι μείνουν χωρίς δουλειά καιεπίρρηψη της ευθύνης στους ιδιοκτήτες των σταθμών.
Μάλιστα η φόρτιση φάνηκε και στον απότομο τρόπο - τόνο του κ. Τσίπρα όταν τέθηκε το ερώτημα για το μέλλον των εργαζομένων των τηλεοπτικών σταθμών που δεν εξασφάλισαν άδεια.
«Μέτα από 21 χρόνια χάνω τη δουλειά μου, ρώτησε η δημοσιογράφος του ALPHA Ευαγγελία Τσικρικά τον πρωθυπουργό λέγοντας του ότι «σας κοιτώ στα μάτια και αισθάνομαι ότι εσείς με απολύετε». «Γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους;» συνέχισε η δημοσιογράφος λέγοντας του ότι τον Ιανουαριο του 2015 λέγατε ότι θα υπερασπιστείτε τη Δημοκρατία, άλλαξε κάτι στα πιστεύω σας;».
«Μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας και όχι μόνο στην επιχείρηση που δουλεύετε εσείς» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και όταν η δημοσιογράφος προσπάθησε να τον διακόψει ενοχλημένος της είπε «σας παρακαλώ μη με διακόψετε».
«Όταν τα προηγούμενα χρόνια καταφερόσασταν ενάντια στους ανθρώπους που εχαναν τη δουλειά τους. Τα κανάλια πριν την κρίση έιχαν 4.000 εργαζομένους και τώρα είναι 2.000. Γι αυτούς τους 2000 δεν έκλαψε κανεις. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Τότε δεν κάνατε κινητοποιήσεις για τους εργαζομένους όπως σωστά κάνουν αυτοί τώρα για εσάς. Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοπίο που ήταν ασύδοτο τα προηγούμενα χρόνια και αυτό σημαίνει ότι ευθυγραμμιζόμαστε με τις επιταγές του Συντάγματος. Το Δημόσιο θα έπρεπε τα προηγούμενα 25 χρόνια να έχει κάνει 3 δημοπρασίες. Αναλογιστείτε τι έχει χάσει το Δημόσιο. Έχει χάσει ένα τεράστιο ποσό αυτά τα χρόνια»
«Τι γίνεται τώρα με τους εργαζόμενους. Εμείς πρεπει να εξασφαλισουμε την προστασία τους αν γίνουν απολύσεις. Έχουμε ήδη πρόγραμμα του υπ. Εργασίας για να προσλάβουν στους τέσσερις νέους σταθμούς τυχόν ανέργους με επιδότηση 360 ευρώ για τους πρώτους 12 μήνες. Από εκεί και πέρα οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να γίνονται όμηροι εκείνων που θέλουν να εκπέμπουν».
«Και τι γίνεται με ένα κανάλι που έδωσε 61 εκατ. στη δημοπρασία» είπε η δημοσιογράφος με τον Αλέξη Τσίπρα να την διακόπτει ξανά και να λέει «το τζάμπα πέθανε. Κανείς δεν μπορεί να πληρώνει με αέρα. Κάποιο άλλοι όχι εγώ, είχαν μιλήσει για νταβατζιλίκι. Το αεριλικί και το νταβατζιλίκι τελείωσε».
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Star, E. Σαββοπούλου γιατί δεν αναφέρει η κυβέρνηση πόσα χρήματα θα χάσει από τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους που κατέβαλαν τόσα χρόνια τα τηλεοπτικά κανάλια που δεν πήραν άδεια, ο Α. Τσίπρας απάντησε:
«Κατανοώ τη συναισθηματική σας φόρτιση και ότι η εργασία σας είναι ό,τι πολυτιμότερο για εσάς, αλλά και για 1,5 εκατ. ανέργων σε όλη την Ελλάδα ισχύει το ίδιο. Όμως δεν κλείνει τους σταθμούς σας η κυβέρνηση και δεν ξέρω αν θα κλείσουν τελικά γιατί μπορούν να συμμετέχουν σε πλατφόρμες. Αυτό που σας κλείνει είναι ότι οι ιδιοκτήτες σας κάνοντας έναν επιχειρηματικό υπολογισμό δεν θέλανε να πάρουν άδειες. Όσοι θελήσανε, μπήκαν στο διαγωνισμό έδωσαν χρήματα και πήραν άδειες, σε ένα διαγωνισμό που έγινε με αδιάβλητο τρόπο».
Εδώ όμως βρίσκεται και το παράδοξο του σκεπτικού της κυβέρνησης, καθώς δεν δόθηκε από τον πρωθυπουργό καμία απάντηση ως προς το πώς με την ανεργία στο 26%, αποφασίζει να κλείσει δύο υγιείς επιχειρήσεις (Star και Alpha) και να προστεθούν έτσι στο ήδη εκρηκτικό ποσοστό της ανεργίας, χιλιάδες νέοι άνεργοι.
Συνέχισε πάντως λέγοντας πως «δεν δώσαμε άδεια στους φίλους μας» και ότι ο διαγωνισμός ήταν σχεδιασμένος ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος για το Δημόσιο.
«Βρισκόμαστε μπροστά ενδεχομένως σε ένα πρόβλημα σημαντικό δεν είναι όμως σημαντικότερο το δικό σας πρόβλημα από εκείνο χιλιάδων εργαζομένων ή από των εργαζομένων του Alter, ή των εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία που έκλεισε. Ο νόμος που ψηφίσαμε για τα ΜΜΕ είχε ένα σκέλος τον διαγωνισμό και περιείχε πρόβλεψη να υπάρχουν μόνιμες θέσεις εργασίας αξιοπρεπούς αμοιβής. Από τη δική μας πλευρά μόνος γνώμονας είναι η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζομένων. Δεν μπορεί να ταυτίζετε τα συμφέροντα των εργαζομένων με εκείνα των εργοδοτών».
Κι εδώ όμως ο κ. Τσίπρας δεν είπε ότι τόσο το Alter, όσο και την Ελευθεροτυπία, τα έκλεισαν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους, που δεν κατάφεραν να αντέξουν στην οικονομική κρίση και όχι η κυβέρνηση. Όμως στην περίπτωση του Star και του Alpha έχουμε το παράδοξο ότι η κυβέρνηση με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, κλείνει δύο υγιείς επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων πλήρωναν κανονικά τους εργαζομένους τους όλα αυτά τα χρόνια, αντέχοντας τις πιέσεις της οικονομικής κρίσης, κατέβαλαν κανονικά και χωρίς καθυστέρηση τις ασφαλιστικές τους εισφορές, αλλά και τους φόρους που τους αναλογούσαν.
Αυτό ομολογουμένως είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς πουθενά στον κόσμο μια κυβέρνηση δεν επεμβαίνει στο κλείσιμο οποιασδήποτε υγιούς επιχείρησης, όχι μόνο τηλεοπτικής με τη δικαιολογία ότι πρέπει να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό ή στο οικονομικό πεδίο.
Όσο για το ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τις θεματικές και τις περιφερειακές άδειες που επίσης ρώτησε η δημοσιογράφος του Star, ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση, εντείνοντας την ανασφάλεια των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που δεν κατάφεραν να πάρουν άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: ΔΕΘ: «Σας κοιτώ στα μάτια και νιώθω ότι με απολύετε» είπε στον πρωθυπουργό η δημοσιογραφός του ALPHA (Βίντεο)