Η Ένωση Συντακτών, έπειτα από τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και τους εργοδότες, κατέθεσε ρεαλιστική πρόταση στην τριμερή συνάντηση της 24ης Ιουλίου για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ - επισημαίνεται σε ανοικτή επιστολή την οποία υπογράφουν η πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και ο γενικός γραμματέας του οργάνου, Σταύρος Καπάκος.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην ανοικτή επιστολή, «οι εργοδοτικές οργανώσεις επέλεξαν την τακτική της κωλυσιεργίας, νομίζοντας ίσως, ότι η εποχή του τζάμπα θα συνεχιστεί. Ότι θα συνεχίσουν να μην καταβάλλουν εισφορές για τον ΕΔΟΕΑΠ. Η εργοδοτική ένωση των καναλιών επιμένει να θέτει διαρκώς θέματα που θα μετατρέψουν τον ΕΔΟΕΑΠ σε ένα επαγγελματικό ταμείο, ενώ, ως προς την θέσπιση πόρου 4-5% επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που θα αποτελέσει σημαντικό βήμα της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, την συνδέει με μείωση της φορολογίας και τη μη καταβολή των 3,5 εκατομμυρίων ετησίως για τις άδειες, που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Μάλιστα, μετά την απόφαση του ΕΣΡ, ο εκπρόσωπος των καναλαρχών πήρε πίσω το ενδεχόμενο καθιέρωσης εισφοράς 4% επί του τζίρου, καθώς την εξίσωσε με το ποσό που καλούνται να καταβάλουν τα κανάλια για τις άδειες» αναφέρουν τα μέλη της ΕΣΗΕΑ και συνεχίζουν:
«Αρνητική, ως προς την καθιέρωση εισφοράς επί του τζίρου για τον ΕΔΟΕΑΠ, ήταν και η ένωση των εργοδοτών Διαδικτύου, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να σηκώσει τέτοιο βάρος! Η συμμετοχή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, είναι στρατηγικής σημασίας για την ΕΣΗΕΑ, καθώς στο μέλλον θα ενισχύεται ο κύκλος εργασιών τους και ο ρόλος τους στην ενημέρωση».
Στην ανοικτή επιστολή τους, τα μέλη της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζουν ότι η Ένωση θα πάρει άμεσα πρωτοβουλία για την εγγραφή στην Ένωση των εργαζομένων δημοσιογράφων στα μέσα αυτά και την ασφάλισή τους στον ΕΔΟΕΑΠ. Επίσης, μεγάλη σημασία έχει και η συμμετοχή των συνδρομητικών καναλιών. Οι διαπραγματεύσεις της ΕΣΗΕΑ με τους επικεφαλής του ΟΤΕ και της NOVA βρίσκονται σε καλό δρόμο – προσθέτουν - καθώς φαίνεται να συμφωνούν στην εισφορά επί των διαφημιστικών εσόδων τους για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ. Θετική ήταν και η στάση της ΕΡΤ στην πρόταση της ΕΣΗΕΑ, όπως διατυπώθηκε στην συνάντηση με τη νέα διοίκηση.
Τα μέλη του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζουν ότι οι εργοδότες ακολούθησαν την τακτική της κωλυσιεργίας, ενώ η κυβέρνηση δεν έλαβε νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση του οξύτατου προβλήματος, με αποτέλεσμα σήμερα ο ΕΔΟΕΑΠ να απειλείται με κατάρρευση και να αδυνατεί να καταβάλει συντάξεις και να παράσχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Επίσης, επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσης, ζητήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου. Ο Προκόπης Παυλόπουλος δεσμεύτηκε να συμβάλει στην άρση του αδιεξόδου, σημειώνουν τα μέλη της ΕΣΗΕΑ. Υπογραμμίζουν ακόμα, ότι ζήτησαν συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα,
προκειμένου, έστω την ύστατη στιγμή, να στηρίξουν πολιτική λύση ευρύτερης αποδοχής, για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ. Ήδη υπήρξε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει μια λύση για την σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ ζητήθηκαν συναντήσεις από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων.
Η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει την αναβλητικότητά της και να αναλάβει τώρα νομοθετική πρωτοβουλία για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, τονίζουν τα μέλη της ΕΣΗΕΑ στην ανοικτή τους επιστολή. «Αν πραγματικά εννοεί η κυβέρνηση όσα έλεγε στις συναντήσεις που είχαμε, ότι δηλαδή, οι προτάσεις μας μπορούν να αποτελέσουν βάση για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, οφείλει να πάρει πρωτοβουλία τώρα, εγκαταλείποντας την αναβλητικότητά της, τη στιγμή που ο κόμπος έφτασε στο χτένι» υπογραμμίζεται.
Η Ένωση Συντακτών συμμετέχει στην αυριανή απεργία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δίνοντας μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων – και ανάμεσα σε αυτά, τον «ενιαίο-διευρυμένο ΕΔΟΕΑΠ, εισφορά 5% στον τζίρο των επιχειρήσεων, εισφορές εργοδοτών στο 6-8%, διασύνδεση του αυτόνομου ΕΔΟΕΑΠ με τον ΕΟΠΥΥ, κρατική ενίσχυση, είσπραξη αγγελιοσήμου».
«Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα έσοδα πάνω από 50-55 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ, όχι μόνο στηρίζεται, άλλα και ότι μπορεί να καταστεί βιώσιμος μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που έχει εκπονηθεί και αποτελεί συστατικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης», καταλήγουν τα μέλη της ΕΣΗΕΑ, στην ανοικτή επιστολή τους.
Σχετικά Θέματα: