Ιδιαίτερα βεβαρημένη είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Οι δείκτες εξέλιξης της πανδημίας προκαλούν ανησυχία σε κυβέρνηση, επιστήμονες, επαγγελματίες και πολίτες. Πώς θα εξελιχθεί η πανδημία το ερώτημα όλων.
Η αισιόδοξη πρόβλεψη λέει πως από την επόμενη εβδομάδα μπορούμε να δούμε μια «επιπέδωση» στις καμπύλες, που θα σημαίνει πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας. Το απαισιόδοξο σενάριο, από την άλλη, είναι να δούμε την κορύφωση στα τέλη του μήνα, που σημαίνει πως και ο Δεκέμβριος θα είναι πολύ δύσκολος μήνας.
Στα θετικά, ωστόσο, πρέπει να συμπεριληφθούν δύο παράγοντες: Πρώτον, το τελευταίο διάστημα οι εμβολιασμοί αυξάνονται τόσο όσον αφορά την πρώτη δόση όσο και τα ραντεβού για την τρίτη δόση, που το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει το «κλειδί» για την εξέλιξη της πανδημίας και της διατήρησης ενός συμπαγούς τείχους ανοσίας. Δεύτερον, στο τείχος προστίθενται εκτός από τους εμβολιασμένους και οι νοσήσαντες, δημιουργώντας τελικά σχετική αισιοδοξία πως το τέταρτο κύμα δεν θα κρατήσει τόσο σε διάρκεια και σε ένταση όσο το αντίστοιχο τον περυσινό χειμώνα.
Θεσσαλονίκη: Περισσότεροι από 300 οι νεκροί λόγω Covid το τελευταίο δεκαπενθήμερο στη Β. Ελλάδα
Περισσότεροι από 300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι (περίπου 85-87%), έχασαν τη ζωή τους από Covid τις τελευταίες 15 μέρες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και 4ης ΥΠΕ, ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες σήμερα ανέρχεται σε 1.008 και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ σε 159.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, έχουν πεθάνει από Covid 160 άνθρωποι σε νοσοκομεία αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ (Θεσσαλονίκη και Δυτική Μακεδονία), ενώ από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει 159 στην περιοχή αρμοδιότητας της 4ης ΥΠΕ (Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη).
Η εικόνα των νοσηλειών σήμερα στα 14 νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ έχει ως εξής: 529 νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες (74,9% ανεμβολίαστοι) και 91 σε ΜΕΘ (91,2% ανεμβολίαστοι). Στα 14 νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ σήμερα νοσηλεύονται 479 (74,3% ανεμβολίαστοι) και 61 σε ΜΕΘ (89,7% ανεμβολίαστοι).
Όπως είχε επισημάνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Παρασκευή, οι περισσότεροι από τους εμβολιασμένους που νοσηλεύονται λόγω Covid είχαν εμβολιαστεί πριν από έξι και περισσότερους μήνες.
Πολύ δύσκολη η κατάσταση και στην Αττική
Με ζοφερά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στα νοσοκομεία η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου πήραμε ράντζα δανεικά από το Σωτηρία» είπε η κ. Παγώνη στον ΣΚΑΪ συμπληρώνοντας πως «από τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας πάει το πράγμα για 10.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα».
Σχολιάζοντας φωτογραφία που έδειξε ο ΣΚΑΪ με ράντζα στους διαδρόμους του νοσοκομείου «Γεννηματάς», διευκρίνισε ότι αυτό συμβαίνει πλέον σε όλες τις κλινικές όχι μόνο σε μία. Μπήκαν δήλωσε δε, ράντζα και στην οφθαλμολογική κλινική που εκεί τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στη διαχείριση των ασθενών.
«Έχει γεμίσει το νοσοκομείο από περιστατικά non COVID, ενώ για τα COVID κλείσαμε κλινικές non COVID για να μπουν μέσα. Τώρα είναι η σειρά της Αττικής, μετά τη Θεσσαλονίκη. Τους έχουμε ξεπεράσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι τραγικές οι στιγμές από χθες το βράδυ δεν έχει τελειώσει ακόμα η εφημερία δεν ξέρω τι θα γίνει μέχρι το μεσημέρι είναι φοβερό», πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Προειδοποίησε παράλληλα ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. «Είναι τόσο πιεστική η κατάσταση και τα χειρότερα βέβαια είναι μπροστά μας δεν το συζητάμε. Όταν φτάσει σε ένα σημείο να γεμίσει το νοσοκομείο με ράντζα που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί όλους τους αρρώστους γιατί είναι πάρα πολλοί, με ένα προσωπικό πιεσμένο και κουρασμένο που δεν έχει πάρει άδειες γιατί υπάρχει αναστολή αδειών, καταλαβαίνετε ότι από δω και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ γιατί μπαίνει ο χειμώνας και ήδη ξεκίνησαν οι ιώσεις».
Επανέλαβε επίσης την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό.
«Χρειάζεται καθολικός εμβολιασμός. ΤΑ COVID που μπήκαν στο Γεννηματάς είναι ηλικίας 28-45. Ήταν ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι, βαριές περιπτώσεις ειδικά παχύσαρκοι με υποκείμενα διασωληνώθηκαν», είπε και απέδωσε την έκρηξη των κρουσμάτων στον συνωστισμό των προηγούμενων ημερών που παρατηρήθηκε μεταξύ άλλων και στις παρελάσεις.
Δύσκολα θα ανακοπή η αύξηση των κρουσμάτων
Τα ύψη των μεγάλων κορυφώσεων της πανδημίας άγγιξε και τείνει να ξεπεράσει η νέα αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα του λεκανοπεδίου, που αποτυπώνει σε πραγματικό χρόνο τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
Oπως παρατηρεί ο κ. Θωμαΐδης στην «Καθημερινή», «ξεκινάει ένας καινούργιος κύκλος υψηλής μετάδοσης, θα μπορούσαμε να πούμε το πέμπτο κύμα, που οφείλεται σαφώς στους ανεμβολίαστους – τώρα δεν έχουμε επισκέπτες από το εξωτερικό. Και εντείνεται διαρκώς, κυρίως εκεί όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή. Η δυναμική της πανδημίας σε Βόρεια Ελλάδα, Ηπειρο, Θεσσαλία και Πελοπόννησο είναι τέτοια που είναι πλέον δύσκολο να ανακοπεί η αύξηση των κρουσμάτων».
Αύξηση 60,2% των νέων εμβολιασμών σε μία εβδομάδα
«Μεγάλη αύξηση, +60% στους εμβολιασμούς 1ης δόσης τις τελευταίες ημέρες», επισημαίνει, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, παραθέτοντας στοιχεία απο τα στατιστικά εμβολιασμού για την COVID-19 - data.gov.gr.
Ο κ. Γαϊτάνης τονίζει ότι την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν 73.789 πρώτες δόσεις εμβολίου, όταν την εβδομάδα 24-31/10 έγιναν μόλις 45.421 δόσεις.
«Είχαμε δηλαδή αύξηση 60,2% των νέων εμβολιασμών σε μία εβδομάδα. Με πειθώ, με χρήση των επιστημονικών δεδομένων και με την εξαγγελία των νέων μέτρων, ο εμβολιασμός προχωρά» καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.
Το Plan B
Σε κρίσιμη μεταβλητή για την πορεία της οικονομίας και της χώρας τους επόμενους μήνες αναδεικνύεται η ανάσχεση του νέου κύματος της πανδημίας, τέταρτου κατά σειράν, με την κυβέρνηση να θέτει ως κορυφαία προτεραιότητα την προστασία της λειτουργίας της αγοράς
Γι' αυτό, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, όταν και εάν κριθεί απαραίτητο, να βγάλει από το συρτάρι μια δέσμη μέτρων που είχε αξιοποιηθεί και πέρυσι, κινούμενη σε δύο πυλώνες: στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στην αυστηροποίηση των περιορισμών, κυρίως στη διασκέδαση. Ειδικότερα, σε σχέση με το σύστημα υγείας προβλέπεται: α) Να περιοριστούν τα κανονικά χειρουργεία, ώστε να αυξηθούν οι κλίνες COVID. β) Η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, που θα απορροφήσουν non COVID περιστατικά. γ) Η πρόσκληση σε γιατρούς ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΥ και, εάν δεν υπάρξει η αναγκαία προσέλευση, η επιστράτευσή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με δεδομένα τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων και την αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, δεν πρέπει να αποκλειστεί κάποια απ’ αυτά τα μέτρα να ενεργοποιηθούν ακόμη και μέσα στον μήνα. Παράλληλα, στο μέτωπο της περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων, στις «κόκκινες» περιοχές είναι πιθανόν να αποφασιστεί: α) Κατάργηση των ορθίων στους χώρους διασκέδασης, β) απαγόρευση της μουσικής και γ) περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας σε εστιατόρια και μπαρ έως κάποια συγκεκριμένη ώρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο μεταμεσονύκτιος συνωστισμός.