Θετικός ακόμη και στο ενδεχόμενο να παραιτηθεί, δήλωσε σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων στο τιμόνι της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ενώ, δήλωσε ότι δεν τον ενοχλεί και το ενδεχόμενο να γίνουν οι εκλογές στις 9 Απριλίου την Κυριακή των Βαΐων. Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της περιουσίας, στα σκάνδαλα των Αγίων Ισιδώρων και της «Κιβωτού του Κόσμου» αλλά και την αποτέφρωση. Μάλιστα για την «Κιβωτό του Κόσμου», τόνισε ότι έχει επιφυλάξεις αν αληθεύουν όλες οι καταγγελίες.
Για το θέμα της παραίτησης, αν και μέχρι τώρα απέφευγε, τώρα όπως είπε θα μπορούσε να το συζητήσει: "Αν παρουσιαστεί μία ομάδα Αρχιερέων και μου πει "θέλουμε μία αλλαγή”, δεν θα με πείραζε", λέει. "Αγάπη μπορείς να κάνεις όπου και να ‘σαι. Και μάλιστα πιο ελεύθερα. Δεν σε περιορίζει κανείς. Δεν σε εμποδίζει κανείς όπου κι αν είσαι, στο μοναστήρι σου, στο σπίτι σου, μπορεί να κάνεις αγάπη. Αντίθετα, στον Σταυρό μου που κάνω, λέω "Θεέ μου", θέλω να ζήσω, όπως όλοι θέλουν να ζήσουν. Αλλά θέλω να ζήσω και λίγο πιο ελεύθερος. Αν λοιπόν έρχονταν, θα με βοηθούσανε να ζήσω και αυτή την ελευθερία. Δεν έχω πρόβλημα. Ηδη συμπληρώνω 56 χρόνια Διακονίας ως κληρικός".
Πριν από λίγες μέρες είχε αναπτυχτεί ένας διάλογος για το αν η Εκκλησία θα είχε αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο να γίνουν οι εκλογές την Κυριακή των Βαΐων στις 9 Απριλίου. Ο κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι αδιάφορο:
"Μερικοί που έχουν στενό μυαλό θα πουν όχι. Εγώ ρωτάω: Τι με εμποδίζει να πάω να ψηφίσω και μετά να πάω στην Εκκλησία; Ή να πάω στην Εκκλησία και μετά να πάω να ψηφίσω; Ή να πάω στο χωριό μου και να κάνω και τα δύο; Συναντήθηκα με τον κ. Μητσοτάκη και μίλησα για διάφορα θέματα και βγήκε ότι συζητήσαμε αυτό… Καμία σχέση".
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό και τον κ. Τσίπρα τόνισε ότι είναι με την Εκκλησία:
"Αν κάποιος έχει εμπειρία εξομολόγου χρόνια και έχουν περάσει από κοντά του άνθρωποι και άνθρωποι, καταλαβαίνει ότι όλοι είμαστε το ίδιο πράγμα. Ο καθένας έχει τον χαρακτήρα του, τις ιδιοτροπίες του, τα καλά και τα κακά του. Με όλους συνυπήρξαμε καλά, είτε συμφωνούσαμε είτε διαφωνούσαμε, αλλά έχοντας ξεκάθαρες θέσεις. Μπορεί να ήρθαμε και σε αντιπαράθεση, αλλά πάντοτε προσπαθώντας να βρούμε μια βιώσιμη λύση. Πολλοί με παρεξήγησαν με έναν τρόπο περίεργο, με είπαν Συριζώνυμο, με είπαν πολλά. Παρότι είχαμε και διαφορετικές απόψεις και συμπτώσεις και για πολλά θέματα που κάποιοι έβαζαν φωτιά, εμείς με τη συμπεριφορά μας επουλώναμε τις πληγές. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι ούτε με τον Τσίπρα ούτε με τον Μητσοτάκη, είναι με την Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος οφείλει για το καλό της πατρίδας να συνεργαστεί με όλους όσους ψηφίζει ο ελληνικός λαός".
Σε ο,τι αφορά τα δύο θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, τους Αγίους Ισιδώρους Λυκαβηττού και την «Κιβωτό του Κόσμου» επισήμανε ότι ο πατέρας Δημήτριος Λουπασάκης είναι στα Χανιά της Κρήτης, ενώ όσοι ήταν μαζί του ετοιμάζουν το νέο τους μοναστήρι στη Βάρη και θα αποσυρθούν εκεί.
"Ολοι κάνουμε λάθη. Οποιος το καταλάβει και μετανιώσει μπορεί να έρθει ξανά στην παρέα μας. Απλώς πρέπει να το καταλάβει". Ενώ για την «Κιβωτό» και τον πατέρα Αντώνιο ανάφερε: Τον κάλεσε για εξηγήσεις τουλάχιστον 3-4 φορές. "Του είπα "δεν ακολουθείς καλό δρόμο. Δεν είναι σωστή η πορεία σου", του έλεγα "δεν πας καλά". Χωρίς να ξέρω βέβαια. Κι ακόμα έχω ερωτηματικά, αν όλα αληθεύουν. Αυτά όμως θα τα βρει η Δικαιοσύνη" .
Αν και η αποτέφρωση για την Εκκλησία είναι κόκκινο πανί ο κ. Ιερώνυμος αφήνει περιθώρια διαλόγου :
"Κοιτάξτε, είναι ένα θέμα πρωτόγνωρο. Κατ’ αρχάς αντιδράμε αυτόματα γιατί δεν το έχουμε συζητήσει και δεν το έχουμε μελετήσει ακόμα. Αυτό είναι η μία πλευρά. Το άλλο είναι ότι μέσα στην Εκκλησία δεν κάνει καθένας ό,τι θέλει. Ο Οργανισμός αποφασίζει. Επομένως καθόλου απίθανο δεν είναι κάποια στιγμή η Εκκλησία να το δει και με έναν άλλο τρόπο. Επειτα πρέπει να σεβόμαστε και την επιθυμία του καθενός. Αλλά το αφήνουμε σε ένα συλλογικό όργανο να πάρει μία απόφαση είτε Οικουμενική Σύνοδος είναι αυτή, είτε Ιερά Σύνοδος".
Στο αν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει τη θέση της η Ιερά Σύνοδος απαντά "Ναι, ως συλλογικό όργανο".
Τέλος, μίλησε για τις εκτρώσεις και τους νέους: "Αυτά τα προβλήματα δεν δέχονται γενικές απαντήσεις. Ούτε κάντε αυτό, κάντε εκείνο. Γι’ αυτό λέμε ότι μας χρειάζονται ικανοί ποιμένες. Γενικά πάντως λέμε ότι δεν πρέπει να γίνεται. Αυτό που λείπει σήμερα είναι ότι είμαστε δικαστές, δεν είμαστε παιδαγωγοί. Δεν λείπουν παιδιά. Λείπουν ποιμένες».