Η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη από το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής όσον αφορά την Τουρκία, καθώς επαναλαμβάνονται και επαναβεβαιώνονται τα συμπεράσματα προηγούμενων Συμβουλίων και κυρίως εκείνων του Μαρτίου, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Επεσήμανε ότι «μιλάμε για τα συμπεράσματα που βασίστηκαν πάνω στην έκθεση Μπορέλ τα οποία συνδέουν την όποια θετική ατζέντα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Εμείς έχουμε πει ότι στηρίζουμε μια τέτοια ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, πάντα υπό την αίρεση της συμπεριφοράς και της εποικοδομητικής διάθεσης που πρέπει να δείξει η Τουρκία και της συνέπειας στην αποκλιμάκωση όπως επαναλαμβάνεται και στα συμπεράσματα».
Υπογράμμισε τη σημασία και της παράπλευρης αναφοράς στο ότι «δεν πρέπει το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό να εργαλειοποιείται έναντι χωρών. Να μη χρησιμοποιείται δηλαδή για πολιτικούς σκοπούς».
Στη συνέχεια, κληθείσα να σχολιάσει σχετικά η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως χθες ο πρωθυπουργός «επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή είναι η εντολή που έχει και ο κ. Γκουτέρες και επανέλαβε ότι οποιαδήποτε συζήτηση ή επίκληση στη βάση λύσης δύο κρατών είναι απορριπτέα και αντιβαίνει στο κοινοτικό κεκτημένο».
Για τους εμβολιασμούς και τις μετακινήσεις
Στη συνέχεια όσον αφορά τον Τουρισμό το καλοκαίρι και τις ελεύθερες μετακινήσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στον προβληματισμό για την μετάλλαξη Δέλτα που υπάρχει στην Ευρώπη, τόνισε πως η Ελλάδα είναι συνεπής στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό ενώ δεχόμαστε και άλλα εμβόλια. «Αυτό που έχει σημασία για μας είναι ότι πλέον είναι όλοι πιο ώριμοι και πιο έμπειροι. Η λύση λοιπόν σε αυτή τη φάση -και το είπε και ο πρωθυπουργός μπαίνοντας χθες στη Σύνοδο- είναι οι εμβολιασμοί, και όχι πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Εκεί πρέπει να επιμείνουμε όλοι. Εκεί πρέπει να επιμείνει όλη η Ευρώπη κι έγινε συζήτηση για την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών». Υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι η διάθεση και στο πλαίσιο της Συνόδου δεν ήταν υπέρ του να υπάρξουν νέοι περιορισμοί. «Προφανώς υπάρχει εγρήγορση και όχι εφησυχασμός και παρακολουθούνται οι μεταλλάξεις», πρόσθεσε.