Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

 
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Ενημερώθηκε: 23/05/16 - 17:29

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση του τελικού σχεδίου απομάκρυνσης των προσφύγων και των μεταναστών από την Ειδομένη και η μεταφορά τους σε Hot Spots της βορείου Ελλάδος.

Στην ουσία θα εφαρμοστεί το ίδιο μοντέλο με τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή με την πειθώ και την βοήθεια διερμηνέων, όπως έγινε τον Νοέμβριο και όπως γίνεται εδώ και 10-15 ημέρες περίπου, όπου ήδη με αυτόν τον τρόπο έχουν μεταφερθεί 2.500 άτομα.

Σε καμία περίπτωση, τονίζουν οι Επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. δεν πρόκειται για αστυνομική επιχείρηση με την έννοια που γίνεται αντιληπτή, αλλά για ήπιας μορφής επιχείρηση, με την λογική να απομακρυνθούν οι άνθρωποι αυτοί από την περιοχή με ασφάλεια.
Απόδειξη αυτού, είναι ότι δεν προβλέπεται στον προγραμματισμό, πως αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός κάποιων 24ώρων, αλλά αντιθέτως θα χρειαστούν εβδομάδες, αρκεί να ληφθεί υπόψη, ότι στην περιοχή έχουν παραμείνει 8.500-9.000 άνθρωποι.
Αυτά που γράφτηκαν μάλιστα για την παρουσία ελικοπτέρου, δεν σημαίνουν κάτι, καθώς ένα από τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται εκεί εδώ και καιρό, από τότε που έγιναν οι μαζικές προσπάθειες να σπάσει ο φράχτης και να περάσουν οι μετανάστες στα Σκόπια και έκτοτε καταγράφει σχεδόν καθημερινά και φωτογραφίζει την έκταση του καταυλισμού και τις κινήσεις των προσφύγων και των μεταναστών.

Ωστόσο, οι Αρχές έχει χρειαστεί να έρθουν αντιμέτωπες με σοβαρά επεισόδια πολλές φορές στην περιοχή της Ειδομένης, εξαιτίας 300-400 ατόμων που μονίμως τα προκαλούν. Εξαιτίας αυτής την μερίδας ατόμων που για δικούς τους λόγους επιθυμούν την διατήρηση αυτής της κατάστασης εκεί, έχουν γίνει πειθήνια όργανα ορισμένων ΜΚΟ ή έχουν αναπτύξει τα δικά τους παράνομα συμφέροντα στην περιοχή, οι Αρχές αποστέλλουν ενισχύσεις με περίπου 10 διμοιρίες των ΜΑΤ από Αθήνα.
Ο στόχος είναι, εάν κάποιοι θελήσουν να προκαλέσουν επεισόδια να το ξανασκεφτούν και εάν το πράξουν, άμεσα να αντιμετωπιστούν, για την ασφάλεια και των υπολοίπων. Ενδεχομένως η όλη διαδικασία να ξεκινήσει αύριο, ωστόσο τονίζεται πως θα χρειαστούν ημέρες έως και εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.

Η επιχείρηση προβλέπει τη μεταφορά, με λεωφορεία, των προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., αρχικά θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων διαβιούν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού (σε χωράφια), αλλά και σε εκείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και πάνω από δύο μήνες.

Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. με διερμηνείς θα αναλάβουν να ενημερώσουν τους περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη ότι ο εκεί καταυλισμός δεν είναι οργανωμένη κρατική δομή κι ότι δεν υπάρχει προοπτική να ανοίξουν τα βόρεια σύνορα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη, που είναι ο τελικός τους προορισμός. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει προσπάθεια να πειστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες ότι η καλύτερη επιλογή για τους ίδιους είναι να μεταφερθούν σε κάποια από τις νέες δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, απ' όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Ικανοποίηση από την Ευρωπαική Επιτροπή

Την ικανοποίησή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικείμενη «εκκένωση» της Ειδομένης και τη μεταφορά των προσφύγων σε «οργανωμένα κέντρα υποδοχής», εξέφρασε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η Επιτροπή καλωσορίζει την πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών να εκκενώσουν την Ειδομένη», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής.

Εξάλλου, σχετικά με την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής εκδίκασης προσφυγών προσφύγων, η οποία μετά από προσφυγή Σύρου πρόσφυγα που βρίσκεται στη Λέσβο χαρακτηρίζει την Τουρκία μη ασφαλή τρίτη χώρα, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το πλαίσιο των επιστροφών σέβεται απόλυτα την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία προβλέπει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου κατά περίπτωση και με δικαίωμα έφεσης και υπογράμμισε οτι αυτό γίνεται και σήμερα.

Επιπλέον, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Επιτροπή είχε ενημερώσει τις ελληνικές Αρχές, στις 5 Μαϊου, ότι το νομικό πλαίσιο που παρέχει η Τουρκία για την προστασία Σύρων προσφύγων είναι επαρκές και συνάδει με τη συνθήκη της Γενεύης, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους μη Σύρους πρόσφυγες. Υπενθύμισε, δε, ότι το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε πριν από λίγες ημέρες, εξέφρασε την πολιτική στήριξή του προς την Ελλάδα για να συνεχιστεί η «ασφαλής επιστροφή» των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.

Σχετικά με το ζήτημα κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την υπογραφή από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερνγοτάν, της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας. «Η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, ενώ όσον αφορά τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η Επιτορπή μεριμνά για την πλήρη εφαρμογή τους.

Τέλος, αναφορικά με την εφαρμογή του μηχανισμού ανταλλαγής «ένας προς έναν» (1:1), επεσήμανε ότι πριν από λίγες ημέρες, 51 μετανάστες που δεν υπέβαλαν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα επέστρεψαν στην Τουρκία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιστροφών σε 441, από τις 4 Απριλίου έως σήμερα. Παράλληλα μετεγκαταστάθηκαν 103 Σύροι πρόσφυγες από την Τουρκία στη Γερμανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μετεγκαταστάσεων σε 280.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ξεκινά άμεσα η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης