Ανθρακες οι κρυμμένοι θησαυροί!

 
Ανθρακες οι κρυμμένοι θησαυροί!

Ενημερώθηκε: 13/10/18 - 15:54

Εχουν πάρει πολύ ζεστά τον ρόλο τους ως σύγχρονοι Ιντιάνα Τζόουνς οι... τρελαμένοι χρυσοθήρες που «οργώνουν» την Ελλάδα ψάχνοντας σε σπηλιές, σκάβοντας σε μοναστήρια, ανοίγοντας τρύπες σε γεφύρια, ξηλώνοντας ερείπια, ακόμα και κόβοντας υπεραιωνόβια δέντρα, ευελπιστώντας να βρουν τον αμύθητο θησαυρό του Καραπιπέρη, τα σεντούκια με τις χρυσές λίρες του Αλή Πασά ή μπαούλα με χρυσάφι από το πλιάτσικο των Γερμανών στην Κατοχή, αλλά και λίρες που έκρυψαν οι αντάρτες στον Εμφύλιο!

Οι περισσότεροι δεν ακολουθούν τη νόμιμη οδό, ενώ άλλοι πάνε με το γράμμα του νόμου αποκτώντας τη σχετική άδεια για να αρχίσουν ανασκαφές, είτε με την παλιά τακτική της... τσάπας είτε για να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολη, έχοντας προμηθευτεί ανιχνευτές μετάλλων τελευταίας τεχνολογίας, με τιμές που φτάνουν και τα 1.500 ευρώ. Ολοι, πάντως, κινούνται με βάση κάποιον θρύλο που έχουν διαβάσει, παλιές ιστορίες που έχουν ακούσει ή απλώς ακολουθώντας τη διαδρομή πλαστών χαρτών και, πολλές φορές, πιστεύοντας προβλέψεις επιτήδειων μέντιουμ! Το σίγουρο είναι ότι κανείς από τους επίδοξους «κυνηγούς» δεν έχει βρει, μέχρι στιγμής, κάποιον από τους πολυπόθητους θησαυρούς.

Μιλώντας στην «Espresso», ένας επιχειρηματίας από την Πάτρα είπε πως εδώ και δύο χρόνια περιμένει απάντηση στο αίτημα που έχει καταθέσει στην Κτηματική Υπηρεσία Καρδίτσας αλλά και στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων για να κάνει ανασκαφή και έρευνα προκειμένου να βρει τον θησαυρό του Αλή Πασά, για τον οποίο είναι πεπεισμένος ότι υπάρχει στην περιοχή της Ιεράς Μονής Σπηλιάς: «Είμαι 100% βέβαιος ότι ο θησαυρός του Αλή Πασά υπάρχει θαμμένος σε συγκεκριμένο σημείο. Στις 5 Οκτωβρίου 2016 υπέβαλα αίτημα για να μου δοθεί η άδεια να σκάψω στη μονή. Από τότε, όμως, δεν έχω πάρει καμία απάντηση από τον ιδιοκτήτη (στην προκειμένη είναι η Ι.Μ. Σπηλιάς), ούτε αρνητική ούτε θετική» είπε ο Πατρινός επιχειρηματίας, θεωρώντας ότι κάποιοι καθυστερούν να δώσουν την απάντηση στο αίτημά του διότι... ψάχνουν εκείνοι για τον θησαυρό!

Ο ίδιος ανέφερε ότι βάσει του νόμου 6133/1934 το 50% των ευρέτρων το δικαιούται το Ελληνικό Δημόσιο και το υπόλοιπο 50% το μοιράζεται ο καταδείκτης με τον ιδιοκτήτη (αν είναι οικόπεδο, εκκλησία κ.λπ.): «Στην περίπτωση που πάρω την πολυπόθητη άδεια και βρω τις λίρες, μέρος αυτού που δικαιούμαι θα το δώσω σε φιλανθρωπίες. Είμαι σε επαφή με συλλόγους αναπήρων και πολυτέκνων και θέλω να τους βοηθήσω» λέει.

Υπάρχουν, όμως, δεκάδες άλλες τρελές ιστορίες, όπως αυτή έξι φίλων στην Καβάλα, οι οποίοι πίστεψαν μία... μάντισσα που τους είπε ότι, αν τρυπούσαν τον γρανιτένιο βράχο στο όρος Σύμβολο, θα έβρισκαν μια... διαμαντένια εκκλησία! Επί τρία χρόνια άνοιγαν σήραγγα με δυναμίτες, ώσπου κάποιος τους κατέδωσε στην Αστυνομία. Δυτικότερα, στο χωριό Φύσκα του Κιλκίς, ένας ιερέας πιάστηκε να σκάβει μέσα στον ναό του Προφήτη Ηλία ψάχνοντας για θησαυρό, αλλά συνελήφθη για βεβήλωση αρχαιολογικού μνημείου.

Στο Κουμαρίτσι Λαμίας μια παρέα χρυσοθήρων πίστεψε παλιές ιστορίες για θαμμένα σεντούκια με λίρες από την εποχή της Κατοχής. Οι φίλοι προμηθεύτηκαν ειδικό ανιχνευτή μετάλλων και άρχισαν τις έρευνες, αλλά βύθισαν το χωριό στο... σκοτάδι, αφού χτύπησαν τα χάλκινα καλώδια της ΔΕΗ!

Στη Θεσσαλία ιδίως οι θρύλοι για σεντούκια με λίρες δίνουν και παίρνουν. Χρόνια τώρα, ο Ελληνοαυστραλός Βαγγέλης Δήμου επιμένει πως κάπου στα Τρίκαλα υπάρχει κρυμμένος ο θησαυρός του Αλή Πασά.

Ο ηλικιωμένος έχει σκάψει μπόλικες φορές νόμιμα σε Βλαχάβα, Χρυσαυγή και Βασιλική, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σε μία από τις προσπάθειές του, μάλιστα, πίστευε ότι θα βρει... συγκρότημα με δωμάτια που θα ξεχείλιζαν από λίρες και κοσμήματα! Αντί γι' αυτό, όμως, το γεωτρύπανο βρήκε... νερό!

Τα Τρίκαλα φαίνεται πως έχουν τις περισσότερες ιστορίες, αφού έχουν επιχειρήσει πολλοί θησαυροκυνηγοί. Στη Γλυκομηλιά τρεις άνδρες με βενζινοπρίονα προσπάθησαν να ρίξουν τον αιωνόβιο πλάτανο, πιστεύοντας μια παλιά ιστορία ότι το εσωτερικό του ήταν κούφιο και γεμάτο λίρες. Εγιναν, όμως, αντιληπτοί από τους χωριανούς και εξαφανίστηκαν κακήν κακώς!

Espresso

Πηγή: