Ο χορός των ισχυρών σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες καλά κρατεί για ακόμη μια μέρα καθώς δύο σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ μέσα σε 5 λεπτά σημειώθηκαν το πρωί στην Σαντορίνη ενώ στη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν 10 μικρότεροι σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ.
Η επιστημονική κοινότητα εξετάζει όλα τα σενάρια και είναι συνεχείς οι συσκέψεις προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα καθώς το γεωδυναμικό φαινόμενο είναι έντονο και δεν φαίνεται ότι σύντομα θα κοπάσει.
«Σύμφωνα με πηγές από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί 440 σεισμοί στη Σαντορίνη κάτω των τριών και άνω των τριών Ρίχτερ και 73 άνω των 4 Ρίχτερ» ανέφερε ο Αλέξανδρος Μέμος επισημαίνοντας ότι οι ειδικοί αναμένουν τα δεδομένα από τους νέους σεισμογράφους.
«Παραμένουν όλα τα σενάρια ανοικτά. Ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι μπορεί να βρισκόμαστε πιο κοντά στο σενάριο της σμηνοσειράς, που είναι ίσως και το καλό σενάριο, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να αποκλείσει τα υπόλοιπα ενδεχόμενα», σημείωσε.
Ακυρώθηκαν τα πρωινά δρομολόγια από Σαντορίνη για Πειραιά λόγω ισχυρού αέρα
Αναστατωμένοι για μια ακόμη μέρα είναι κάτοικοι, επισκέπτες και εργαζόμενοι στην Σαντορίνη όπου η γη εξακολουθεί να σείεται. Και σα να μην έφτανε ο φόβος των ισχυρών σεισμικών δονήσεων οι άσχημες καιρικές συνθήκες προκάλεσαν την ακύρωση των τριών πρωινών ακτοπλοϊκών δρομολογίων για τον Πειραιά επιτείνοντας την αγωνία όλων όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε άλλα μέρη για ασφάλεια.
«Περιμένουμε ενημέρωση για το πότε θα μπορέσει να φύγει το πλοίο της γραμμής γιατί έχουμε πάρα πολύ δυνατό αέρα που φτάνει τα 9 μποφόρ» είπε η απεσταλμένη του EΡΤΝews, Πέγκυ Μπρούσαλη, τονίζοντας ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.
Στο λιμάνι παραμένουν πολλοί ταξιδιώτες για να επιβιβαστούν στα έκτακτα δρομολόγια που έχουν δρομολογηθεί καθώς πολλές οικογένειες θέλουν να απομακρυνθούν ακολουθώντας το παράδειγμα χιλιάδων άλλων το το έπραξαν αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς τις προηγούμενες ημέρες.
Απαγορευτικό απόπλου και στην Αμοργό – Δεμένα τα καΐκια
Η Χριστίνα Μανιάτη βρίσκεται στην Αμοργό όπου φαίνεται να μετατοπίζεται η σεισμική δραστηριότητα. «Με συνεχείς σεισμικές δονήσεις όλη τη νύχτα μέχρι και αυτή την ώρα, 3 με 4 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ» ανέφερε η δημοσιογράφος του EΡΤΝews επισημαίνοντας ότι ο ισχυρός αέρας που φτάνει τα 7 μποφόρ κάνει αδύνατο τον απόπλου του «Σκοπελίτη» που εξυπηρετεί να νησιά των Κυκλάδων.
«Υπάρχει ανησυχία και των γηραιότερων κατοίκων να μην ξυπνήσει το ρήγμα το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στο νησί από το οποίο είχε ενεργοποιήσει, από το οποίο είχε ενεργοποιηθεί και η μανία του ηφαιστείου Κολούμπο», πρόσθεσε.
Ιδιώτες μηχανικοί έχουν επιστρατευθεί για να ελέγξουν κτήρια που έχουν υποστεί κάποιες ζημιές ενώ σήμερα αναμένεται να γίνει και η συνεδρίαση της Γενικής Γραμματείας Φυσικών Καταστροφών.
«Τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή» ανέφερε προσθέτοντας ότι ο Δήμος έχει ζητήσει από τους ψαράδες να δέσουν στα λιμάνια του νησιού τα καΐκια τους.
«Χθες είχαμε τον μεγαλύτερο σεισμό μέχρι στιγμής στην Αμοργό, το μεσημέρι, που άγγιξε τους 5 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ και αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο», σημείωσε.
Παπαζάχος: Παραμένει το σενάριο ισχυρού σεισμού στη Σαντορίνη - Eίναι ένα φαινόμενο διαρκείας
Για την εξέλιξη της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες, μίλησε ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολογίας.
«Αυτή τη στιγμή η ακολουθία κατευθύνεται καθαρά πάνω στο ρήγμα της Ανύδρου, δηλαδή σε ένα ρήγμα το οποίο περνάει πάνω από το νησί Άνυδρος και το οποίο έχει ένα μήκος της τάξης των 15 χιλιομέτρων. Φαίνεται ότι έχουν σπάσει αρκετά κομμάτια αυτού του ρήγματος, έχει μείνει όμως μια περιοχή, η οποία δεν έχει σπάσει ακόμα, άρα δεν μπορούμε με βάση τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας και τις αβεβαιότητες, να αποκλείσουμε την πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ. Άρα ένα σενάριο ισχυρού σεισμού, το οποίο είναι το δυσμενέστερο σενάριο, παραμένει σε ισχύ για τη Σαντορίνη», τόνισε και πρόσθεσε σχετικά με τη σπανιότητα του φαινομένου:
«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει ξανά κάτι τέτοιο τα τελευταία χρόνια. Είναι μια πολύ περίεργη, έντονη ακολουθία από τις σχετικά σπάνιες στον ελληνικό χώρο».
Για τον αν ένα ενδεχόμενο σεισμού 6 Ρίχτερ θα μπορούσε να πυροδοτήσει κάποια εξέλιξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης:
«Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο στοιχείο ειδικά για τα ελληνικά ηφαίστεια. Να θυμίσουμε ότι στην περιοχή έχουν γίνει τεράστιοι σεισμοί. Έχει γίνει ο σεισμός της Αμοργού το 1956, ο μεγαλύτερος επιφανειακός σεισμός σε όλη την Ευρώπη τον 20ο αιώνα, ο οποίος πρέπει να κράτησε σύμφωνα με τα μοντέλα γύρω στα 20 με 30 δευτερόλεπτα χωρίς καμία επίπτωση, με πολύ μεγάλες κινήσεις, πολύ μεγάλο αριθμό υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και τσουνάμι χωρίς καμία επίδραση. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεγάλων σεισμών που έχουν γίνει και να προκαλέσουν ηφαιστειακή δραστηριότητα. Υπάρχει σύνδεση ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στις ακραίες εκφάνσεις έχει μέσα της και σεισμούς, αλλά όχι το ανάποδο.
Τέλος, ανέφερε:
«Εξαιρετικά απίθανο να η κατάσταση αλλάξει σημαντικά τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, ιδίως αν γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός, θα πάμε σε πολλές εβδομάδες και μήνες. Οι ακολουθίες αυτές δυστυχώς έχουν τη δική τους ζωή και ζουν σημαντικό χρονικό διάστημα. Είναι ένα φαινόμενο διαρκείας. Άρα η Σαντορίνη θα ψάξει και θα βρει ρυθμούς να ζήσει και να λειτουργήσει παράλληλα με αυτήν τη σεισμική δραστηριότητα».
Λέκκας: Ανενεργό το ρήγμα της Αμοργού – Yπαρκτό ενδεχόμενο σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ
«Yπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ» δήλωσε στο EΡΤΝews ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας εκτιμώντας ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί.
«Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε ο καθηγητής στην εκπομπή «Συνδέσεις».
«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
Όπως είπε στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα, «βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες». Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πώς λειτουργεί η φύση και κυρίως πως λειτουργεί κάτω από τη θάλασσα που δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή.
«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Σύμφωνα με ίδιο, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για την εξέλιξη της δραστηριότητας: Το ευνοϊκό σενάριο, κατά το οποίο η σεισμική δραστηριότητα θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς σοβαρές ζημιές. «Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά», σημείωσε ο κ. Λέκκας. Και το ακραίο σενάριο, που προβλέπει σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ. «Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα», τόνισε.
Ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Λειτουργούμε με βάση το ακραίο σενάριο, το οποίο έχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Ωστόσο, για πρώτη φορά είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε επίπεδο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση», υπογράμμισε.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο πλήρους αποκλιμάκωσης, ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι δεν υπάρχει «σημείο μηδέν». «Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες. Στο Αρκαλοχώρι, για παράδειγμα, η διαδικασία αποφόρτισης κράτησε πάνω από ένα χρόνο», εξήγησε.