Σεισμοί: Για όλα τα ενδεχόμενα προετοιμάζεται η Κυβέρνηση- Στις 13:00 η ευρεία σύσκεψη

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 05/02/25 - 10:46

«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, στα σενάρια είναι και ένας σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ» σημείωνε αργά χθες το βράδυ πηγή της Κυβέρνησης στο την ώρα που στη Σαντορίνη ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες , χθες το απόγευμα ο Πρωθυπουργός ο οποίος επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ενημερώθηκε κατ' ιδίαν για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας από μέλη της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και σήμερα λαμβάνει χώρα σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας μετά από αίτημα του Πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να γίνει μία συνολική επιστημονική παρουσίαση των γεωλογικών δεδομένων, έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι ακριβώς είναι το φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από τα πιο υπεύθυνα χείλη ώστε να υπάρχει ψυχραιμία και να ακολουθούνται κατά γράμμα οι οδηγίες της πολιτικής προστασίας.

Στη σύσκεψη στις 13:00 η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά, θα γίνει η βασική εισήγηση από τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, για την κωδικοποίηση των βασικών ενεργειών πρόληψης – κινητοποίησης με όλα τα ενδεχόμενα τα οποία μπορεί να συμβούν και μπορεί να προβλέψει η Κυβέρνηση.

Ουσιαστικά όπως εξηγούσε ανώτερη πηγή, οι επιστήμονες εκθέτουν στην κυβέρνηση τα μοντέλα τα οποία επεξεργάζονται και στη συνέχεια η Κυβέρνηση επιχειρεί να σχεδιάσει μέτρα αντιμετώπισης «για όλα τα σενάρια και για όλα τα επίπεδα ετοιμότητας».

Στη σύσκεψη θα γίνουν και σύντομες επιστημόνων, του κ. Παπαζάχου, σεισμολόγου, της κ. Νομικού, ηφαιστειολόγου, και του κ. Ευθύμιου Λέκκα από τον ΟΑΣΠ.

Στο τέλος της σύσκεψης τον λόγο αναμένεται να λάβει και ο Πρωθυπουργός για να μιλήσει με βάση τα δεδομένα τα οποία θα του παρουσιαστούν, ώστε να έχουν οι πολίτες μια εικόνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, πέραν του πρωθυπουργού και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, τον λόγο θα πάρουν οι καθηγητές Λέκκας και Παπαζάχος, ο Κώστας Συνολάκης και η Εύη Νομικού που κάνει μετρήσεις για την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν και ευρύτερα μέτρα, τόσο για ελέγχους στη Σαντορίνη, ενώ πρέπει να αξιολογηθεί και ευρύτερα η κατάσταση με τη λειτουργία σχολείων και υπηρεσιών, καθώς το ισχύον καθεστώς περιορισμών εκπνέει την Παρασκευή. Στο μεταξύ, βεβαίως, το νησί «αδειάζει» με ταχείς ρυθμούς.

Το χειρότερο σενάριο

Μια πρώτη συνολική επισκόπηση της κατάστασης και των επόμενων βημάτων που πρέπει να γίνουν έγινε χθες κατά τη συνεδρίαση ευρείας Διυπουργικής Επιτροπής στην Πολιτική Προστασία, με τη συμμετοχή και των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και των δημάρχων των νησιών που επηρεάζονταν.

Σύμφωνα με την ανάλυση που έκαναν οι κ.κ. Λέκκας και Παπαζάχος, εκτιμάται ότι θα υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα για 15 μέρες με 3 εβδομάδες ακόμα. Η ελπίδα που εκφράστηκε είναι ότι θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός μεταξύ 5,5 και 6 ρίχτερ για να εκτονωθεί το φαινόμενο ή ότι βαθμιαία η δραστηριότητα θα περιοριστεί σε μικρότερους σεισμούς γύρω στα 3- 3+ ρίχτερ. Κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κάνει πρόβλεψη για την εξέλιξη του φαινομένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εξετάστηκε και το «χειρότερο δυνατό σενάριο», προκειμένου να είναι σαφές στον μηχανισμό πώς πρέπει να ανταποκριθεί. Σημειωτέον, αυτή η εξέλιξη δεν θεωρείται η πιο πιθανή αυτή τη στιγμή. Το χειρότερο σενάριο που αξιολογήθηκε συνίσταται σε έναν μεγάλο σεισμό που θα επιφέρει καταρρεύσεις κτιρίων, κατολισθήσεις, ενδεχομένως και εγκλωβισμούς σε κτίρια. Υπό αυτό το πρίσμα, επικαιροποιήθηκαν τα σχέδια που υπάρχουν για συντονισμό επίγειων και εναέριων δυνάμεων, ενώ έγινε και ειδική μνεία για το οδικό δίκτυο, προκειμένου να μένει «καθαρό» και να μην εμποδίζονται οι μεταφορές. Κρίσιμος θεωρείται ο ρόλος του υπουργείου Υγείας, για την περίθαλψη, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων που ήδη έχουν αποστείλει προσωπικό και μέσα στο νησί της Σαντορίνης προληπτικά.

Τέλος, ως προς τα κτίρια αναμένεται να γίνουν σύντομα έλεγχοι αντισεισμικής προστασίας στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια της Σαντορίνης από το ΤΕΕ. Ειδική συζήτηση έγινε και για τον τουρισμό, καθώς επισημάνθηκε η ανάγκη να επικρατήσει ψυχραιμία και να μην πληγεί σοβαρά το τουριστικό brand του νησιού που αποτελεί το «διαμάντι του στέμματος» του ελληνικού τουρισμού.

Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να συνδράμουν αν απαιτηθεί με πλοία του πολεμικού ναυτικού, ελικόπτερα αλλά και μεταφορικά αεροσκάφη σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Άμυνας.

Σε επιφυλακή βρίσκονται και κλιμάκια της νεοσύστατης διοίκησης αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών προκειμένου να συνεισφέρουν αν τους ζητηθεί. Πρόκειται για μονάδα η οποία ιδρύθηκε μετά τον Daniel και έχει σαν στόχο την αναβάθμιση της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιπτώσεις καταστροφών όπως πυρκαγιές, σεισμοί και ακραία καιρικά φαινόμενα σαν αυτά που βίωσε η χώρα το 2023.

«Η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών έχει από την πρώτη στιγμή παρουσία στο νησί σε ότι της ζητήθηκε. Η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιστατικά πολιτικής προστασίας διευρύνεται ποσοτικά και ποιοτικά» λένε ανώτατες πηγές του Υπουργείου.

Σχέδια εκκένωσης αν υπάρξει ανάγκη

Η Κυβέρνηση έχει στα χέρια της και τα σχέδια «Εγκέλαδος 2» και «Ταλως 2». Το σχέδιο «Εγκέλαδος 2» που βρίσκεται σε εφαρμογή αντιμετωπίζει δύο ενδεχόμενα, το πρώτο ακραίας εκδήλωσης σεισμού με αντίστοιχες συνέπειες και το δεύτερο ηπιότερης ανάλογα με την διαβάθμιση των συνεπειών που καταγράφονται. Το σχέδιο περιλαμβάνει 4 φάσεις ενεργειών, ανάλογα με το επίπεδο απωλειών και καταστροφών που παρατηρούνται στο πεδίο.

Ταυτόχρονα τον σχεδιασμό του προχωρά και το Υπουργείο Ναυτιλίας. Όπως τονίζεται τα σχέδια επικαιροποιούνται και έχει ετοιμαστεί λίστα με πλοία που ελλιμενίζονται στα τέσσερα νησιά της περιοχής και μία ακόμη λίστα με μεγαλύτερα επιβατικά πλοία που αν χρειαστεί θα ενεργοποιηθούν για την περίπτωση της εκκένωσης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ