Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η προσέλευση του κόσμου στη Μητρόπολη για το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη. Άνθρωποι όλων των ηλικιών αποχαιρετούν τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη, εκφράζουν το σεβασμό τους προς το πρόσωπό του και μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον μεγάλο δημιουργό.
«Μεγάλη λύπη για όλους τους Έλληνες, ακόμα και για τους νέους, ειδικά για όσους τον ακούγαμε», αναφέρει ο 18χρονος Πέτρος προσθέτοντας: «Μακάρι να μπορούν να ξαναβγούν τέτοιοι άνθρωποι. Πραγματικά κινητοποίησε μια ολόκληρη γενιά. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μια ολόκληρη Ελλάδα».
«Ήταν ένας μεγάλος δημιουργός και ένας καλός άνθρωπος. Είναι τιμή μας που είμαστε εδώ. Ήρθαμε να τον αποχαιρετίσουμε στο τελευταίο του ταξίδι», δήλωσε φανερά συγκινημένη η κ. Σοφία.
Ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτηρίστηκε ως «μεγάλος πολιτιστικός, πολιτικός και μουσικός ηγέτης της Ελλάδας», «ο μεγαλύτερος Έλληνας και αγωνιστής», καθώς και «μια μυθική φιγούρα», όπως επισήμανε η νεαρή Ελένη και συμπλήρωσε: «Εμείς οι νεότεροι νομίζαμε ότι δεν θα πεθάνει ποτέ. Μελοποίησε ποίηση και μας έβαλε να την χορέψουμε, που αυτό είναι εξόχως ελληνικό. Έχουν τραγουδήσει οι πάντες τα τραγούδια του».
Για την κληρονομιά που άφησε πίσω του ο μουσικοσυνθέτης, ο κ. Γιάννης τονίζει: «Δεν υπάρχει σύγκριση. Θα μεταβιβάζουμε αιωνίως την ιστορία και το έργο του. Θα ακούμε τα τραγούδια του μέχρι να πεθάνουμε τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενιές».
Ο Μίκης Θεοδωράκης ενέπνευσε με το έργο του τον ελληνικό λαό. «Όλα αυτά που έχει πει είναι ανεξάντλητα. Η ζωή του ήταν μυθιστορηματική», αναφέρει η κ. Μαρία προσθέτοντας ότι «τράβηξε πολλά βασανιστήρια, πολέμησε για την ελευθερία, ανέδειξε την Ελλάδα διεθνώς με τα τραγούδια του. Τι άλλο να κάνει ο άνθρωπος;».
«Τιμούμε τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα. Αν υπήρχαν άλλα δέκα άτομα σαν τον Μίκη Θεοδωράκη, θα ήταν τελείως διαφορετική η Ελλάδα», είπε ο κ. Θεόδωρος επισημαίνοντας το μεγαλείο του καλλιτέχνη.
Άλλοι είπαν «αντίο» στον μεγάλο μουσικό δίχως πολλούς χαρακτηρισμούς αφού «τα έχει πει όλα ο Μίκης. Ήρθαμε να τον αποχαιρετήσουμε».
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την ταφή του Μίκη
Κορυφώνονται στα Χανιά οι προετοιμασίες για την υποδοχή της σορού του Μίκη Θεοδωράκη και για την ταφή του που θα πραγματοποιηθεί στον τόπο καταγωγής του στο χωριό Γαλατάς.
Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φθάσει στις 7.30 το πρωί της Πέμπτης με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της Σούδας, και με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα.
Η μεταφορά της σορού από την πλατεία της αγοράς στην Μητρόπολη Χανίων θα γίνει με τα πόδια. Στις 13.00 θα μεταφερθεί στο χωριό του, τον Γαλατά, στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία. Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.
Την ημέρα της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα.
Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη και ο πρόεδρος του παγκρητίου συλλόγου φίλων «Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργος Αγοραστάκης ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει όπως ο ίδιος είχε ορίσει με συμβολαιογραφική πράξη του 2020. Ο κ. Αγοραστάκης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους προσέφυγε στην δικαιοσύνη και, όπως είπε, «η σημερινή απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων αποκαθιστά την νομική και ηθική τάξη». Όπως ακόμα είπε, η ελληνική δικαιοσύνη τίμησε με την απόφαση της την μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.