Aκόμη δεν έχει γίνει δεκτή η παραίτηση του κ.Αθανάσιου Μαρτίνου από τη διοίκηση του Αγίου Όρους αν και έχει υποβληθεί πριν από περίπου τέσσερις μήνες. Η κυβέρνηση αν και αρχικά είχε αποφασίσει να προχωρήσει άμεσα στην επιλογή του νέου διοικητή καθυστερεί ώστε να "γίνει η καλύτερη δυνατή επιλογή".
Μέχρι τώρα είχαμε παρέλαση υποψηφίων χωρίς ,ωστόσο, να έχουμε αποτελέσματα καθώς το υπουργείο Εξωτερικών (είναι αρμόδιο για την επιλογή του νέου διοικητή) δίνει ιδιαίτερο βάρος στο Άγιο Όρος καθώς η παρουσία και η δραστηριοποίηση εκεί Ρώσων μοναχών αλλά και επιχειρηματιών δημιουργούν συνθήκες εντάσεων και διχασμού με πολιτικές προεκτάσεις.
Αυτή τη στιγμή υποψήφιοι για τη θέση του διοικητή είναι ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης οικονόμου.
Ο πρώην υπουργός Εθνικής 'Αμυνας κ.Αλκιβιάδης Στεφανής για τον οποίο το κλίμα είναι θετικό μετά την αποτυχία του να εκλεγεί Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.
Σημαντική θεωρείται και η υποψηφιότητα του προέδρου της Οptima bank Γιώργου Τανισκίδη.
Επίσης για τη θέση του διοικητή ενδιαφέρονται και οι πρώην βουλευτές Γιώργος Καλατζής και Μάρκος Μπόλαρης...Το τελευταίο διάστημα ακούγεται και το όνομα του επιχειρηματία Αχιλλέα Νταβέλη από τη Λάρισα λόγω των καλών σχέσεων με τη μονή Βατοπεδίου.
Πάντως μετά τις εκλογές του Ιουνίου στο 'Αγιο 'Ορος έχει επιστρέψει η ηρεμία. Η κοινότητα ακόμη και για τις νέες ταυτότητες δεν έχει αντιδράσει , πλην κάποιων μεμονωμένων περιπτώσεων, ενώ έχουν περιοριστεί εντός του Άθω οι όποιες φωνές κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη και υπέρ της Μόσχας.
Πολύ περιορισμένες είναι πλέον και οι παρεμβάσεις της μονής Βατοπεδίου οι οποίοι αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις που έχει αναπτύξει εντός και εκτός Αγίου Όρους