Μόνο ελπίδες για την καλύτερη μελλοντική πορεία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής δεν φαίνεται να φέρνουν τα σχέδια του κ. Ελπιδοφόρου για τη νέα δομή που θέλει να φτιάξει στην εκκλησιαστική επικράτειά του.
Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» ο κ. Ελπιδοφόρος με τους στενούς του συνεργάτες, επεξεργάζεται το νέο καταστατικό λειτουργίας της Αρχιεπισκοπής, το οποίο -αν εγκριθεί τελικά- θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2024. Να θυμίσουμε ότι το παλαιό έχει ανασταλεί από το 2020.
Η πρόταση, που θα εισηγηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, προβλέπει την κατάτμηση των σημερινών Μητροπόλεων σε δύο ή τρεις εκκλησιαστικές περιφέρειες.
Σ’ αυτές δεν θα οριστούν ως επικεφαλής Μητροπολίτες, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά ισάριθμοι βοηθοί Επίσκοποι, οι οποίοι θα αναφέρονται απευθείας στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος και θα αποφασίζει μόνος του.
Για παράδειγμα, η Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου (San Francisco) θα καταργηθεί και στη θέση της θα δημιουργηθούν τρεις Επισκοπές με ισάριθμους βοηθούς Επισκόπους. Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και σε άλλες Μητροπόλεις.
Αυτός είναι και ο λόγος, που ο κ. Ελπιδοφόρος δεν έχει προχωρήσει στην πλήρωση της Μητρόπολης της Νέας Ιερσέης (New Jersey).
Για τους Μητροπολίτες που διακονούν σήμερα, το σχέδιο προβλέπει, ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους, θα λέγονται και θα «γινώσκονται υπό πάντων ως Μητροπολίτες» μέχρι την αποχώρησή τους, είτε σε περίπτωση εκδημίας τους, είτε σε περίπτωση συνταξιοδότησής τους.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν θα αντικαθίστανται από νέους Μητροπολίτες, αλλά από βοηθούς Επισκόπους, έως ότου οι Μητροπόλεις σταδιακά καταργηθούν.
Αντιδράσεις στο σχέδιο του κ. Ελπιδοφόρου
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου διαφωνούν ριζικά με τα σχέδια του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.
Και αυτό, γιατί με την κατάργηση των μητροπόλεων καταργείται, ουσιαστικά, ο ακρογωνιαίος λίθος του τρόπου διοίκησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας: Αυτός του Συνοδικού συστήματος, κατά το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος είναι πρώτος μεταξύ ίσων μητροπολιτών.
Ίσως, κάποιος θα έπρεπε να θυμίσει στον κ. Ελπιδοφόρο τι έγραφε ο αείμνηστος καθηγητής του Κανονικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αμίλκας Αλιβιζάτος, για το Συνοδικό σύστημα διοίκησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας, (για το κείμενο αυτό το thepressroom.gr επιλέγει, για την καλύτερη απόδοσή του, να διατηρήσει το πολυτονικό σύστημα γραφής):
«Τό πολίτευμα τῆς Ἐκκλησίας διεμορφώθη εὐθύς ἐξ ἀρχῆς ἅμα τῇ ἱδρύσει αὐτῆς καί δή κατά διάφορον τρόπον εἰς τά διάφορα τμήματα αὐτῆς, Ἀνατολήν καί Δύσιν, καί κατά τάς διαφόρους ἐποχάς. Οὕτως ἐν μέν τῇ Ἀνατολῇ ἀνεπτύχθη τό δημοκρατικόν πολίτευμα, καθ΄ὅ τήν Ἐκκλησίαν διοικεῖ οὐχί εἷς, ἀλλ΄ ἡ ὁλότης τῶν Ἐπισκόπων, κατά ἴσα πρός ἀλλήλους δικαιώματα, πλήν τῆς ἁπλῆς τιμητικῆς διακρίσεως τοῦ πρώτου, ἐν δέ τῇ Δύσει τό μοναρχικόν, καθ΄ὅ, ἐπί τῇ βάσει τοῦ ὑποθετικοῦ πρωτείου τοῦ Ἀποστόλου Πέτρου καί τοῦ ἀπαιτητοῦ τοῦ διαδόχου αὐτοῦ Πάπα τῆς Ρώμης, οὗτος διοικεῖ τήν Ἐκκλησίαν κατ΄αὐστηρόν καί ἀποκλειστικῶς μοναρχικόν σύστημα, ἐπί ἀνατροπῇ τῆς ὑπό τοῦ Χριστοῦ τεθείσης καί ὑπό τῶν Ἀποστόλων ἀναπτυχθείσης δημοκρατικῆς ἀρχῆς τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ ὀργανισμοῦ».
Αυτό, που θέλει να δείχνει, ότι αγνοεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, είναι, ότι ο απώτερος σκοπός του Συνοδικού θεσμού -τον οποίο καταργεί επί της ουσίας- είναι η θέωση των πιστών!
Στην προς Εφεσίους επιστολή του, ο Απόστολος Παύλος, κάνει λόγο για το Συνοδικό σύστημα της Εκκλησίας, που χαρίσθηκε από τον Θεό: «Αυτός έδωκε τους μεν Αποστόλους, τους δε προφήτας, τους δε ευαγγελιστάς, τους δε ποιμένας και διδασκάλους» (προς Εφ. δ', 11).
Δεν μπορεί, λοιπόν, ο τρόπος διοίκησης της Εκκλησίας να αποτελεί μία εκκοσμικευμένη επιλογή, για να μπορεί κάποιος να αποφασίζει κατά το δοκούν, ωσάν να είναι ο «αλάθητος Πάπας»!
Και ο κ. Ελπιδοφόρος με το νέο τρόπο, που θέλει να διοικήσει την Εκκλησία της Αμερικής, έχει προκρίνει την «ενός ανδρός αρχή», έναν «εκκλησιαστικό βοναπαρτισμό», κάτι ξένο προς την Ορθόδοξη παράδοσή!
Πέρα όμως από το γεγονός, ότι με τον τρόπο αυτό -επί της ουσίας- «εισάγονται καινά δαιμόνια» στον τρόπο διοίκησης της Εκκλησίας της Αμερικής, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που εκτιμούν ότι θα προκληθούν και δυσβάστακτες οικονομικές επιπτώσεις, καθώς αυξάνουν και οι εκκλησιαστικές περιφέρειες, αλλά και οι Επίσκοποι!
Απομένει να δούμε αν το σχέδιο αυτό του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου θα γίνει αποδεκτό..!
ΥΓ: Κάποιοι είπαν ότι το σύστημα, που θέλει να εφαρμόσει ο κ. Ελπιδοφόρος, είναι το ίδιο με αυτό που υπήρχε στην Εκκλησία της Αμερικής την περίοδο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου. Παραβλέποντας την λαϊκή ρήση, ότι «άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας» (που δεν ξέρω πως μου ήρθε στο μυαλό) να θυμίσουμε, ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος έφτιαξε τις εκκλησιαστικές περιφέρειες με επικεφαλής Επισκόπους, για να βάλει τις βάσεις και να δημιουργήσει τις Μητροπόλεις οι οποίες υπάρχουν μέχρι σήμερα στην Αμερική. Αλλά αν ο κ. Ελπιδοφόρος θέλει να βαδίσει στα βήματα του μακαριστού Ιακώβου, (θα ήταν ευχής έργον) μια καλή ιδέα θα ήταν να ξεκινήσει από τα εθνικά θέματα. Και επείγοντα είναι και σε κρίσιμη φάση και εν τέλει θα προσφέρει και θεάρεστο έργο!