Η γυναικεία Mονή του Σωτήρος Χριστού είναι κτισμένη στον λόφο του Τιμίου Σταυρού, στο προάστιο του Κουμπέ Ρεθύμνου.
Η μονή πιθανόν ιδρύθηκε αρχικά κατά την Ενετοκρατία, όπως κι όλα τα υπόλοιπα μοναστήρια και ναοί της περιοχής, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία. Πιστεύεται ότι η μονή κτίστηκε στη θέση της μονής της Παναγίας των Ερημητιανών, όπως φαίνεται σε αναγεννησιακό πίνακα του 17ου αιώνα, ή στη θέση ναού του Αγίου Ιωάννη Ερημίτη. Ωστόσο με την κατάληψη του Ρεθύμνου από τους Τούρκους το συγκρότημα καταστράφηκε ολοσχερώς.
Επαναλειτούργησε μόλις το 1935, όταν ο γέροντας Νέστορας Βασσάλος, μετά από όραμα που είδε, εγκατέλειψε τη μονή Διονυσίου στο Άγιο Όρος και ίδρυσε τη Μονή Σωτήρος Χριστού στο Ρέθυμνο. Το 1970, μετά την εγκατάσταση γυναικείας αδελφότητας, η μονή αναπτύχθηκε με την κατασκευή πολλών κτισμάτων βόρεια και ανατολικά του καθολικού.
Το καθολικό της μονής έχει δύο κλίτη: Το παλαιότερο είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και το νεότερο (1992) στην Αποτομή του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου. Στο παλαιότερο κλίτος υπάρχει εντοιχισμένη ανάγλυφη πλάκα με άγνωστο οικόσημο της Ενετοκρατίας. Οι τοιχογραφίες και οι φορητές εικόνες στο εσωτερικό του ναού είναι έργα των καλογριών. Επίσης, εδώ λειτουργεί μικρό μουσείο και βιβλιοθήκη με βιβλία και ενθυμήματα του μητροπολίτη Tίτου Συλλιγαρδάκη.