Μοναστήρι διεκδικεί 7.000 στρέμματα στην Ηλεία

 
Μοναστήρι διεκδικεί 7.000 στρέμματα στην Ηλεία

Ενημερώθηκε: 11/02/22 - 13:35

Σε κόντρα διαρκείας μεταξύ αγροτών της Ηλείας και της μονής Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, που ανήκει στην μητρόπολη Καλαβρύτων εξελίσσεται η υπόθεση έκτασης 7.000 στρεμμάτων τα οποία μεν καλλιεργούνται αλλά το μοναστήρι τα διεκδικεί χωράφια με τουρκικά χρυσόβουλα .

Η υπόθεση η οποία απασχολεί έγινε γνωστή όταν αγρότες των κοινοτήτων Κουτσοχέρα, Περιστέρι και Χειμαδιό και Μουζάκι πήγαν να μεταβιβάσουν τα κτήματα που καλλιεργούν εδώ και 100 χρόνια και διαπίστωσαν οτι δεν τους ανήκουν και πως ιδιοκτήτης είναι το μοναστήρι στο οποίο οι Τούρκοι τα παραχώρησαν με χρυσόβουλα.

Η ιδιοκτησία αναγνωρίστηκε με προεδρικό διάταγμα του 1934 αλλά όλα αυτά τα χρόνια οι αγρότες καλλιεργούν τα χωράφια, παίρνουν επιδοτήσεις και πληρώνουν φόρους.Ωστόσο, το μοναστήρι τα διεκδικεί με σκοπό να τα πουλήσει στους κατοίκους.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος αναφερόμενος στο θέμα τόνισε: «Είναι μία κατάσταση που έρχεται αντιμέτωπη με το γεγονός του πώς μοιράστηκε η αγροτική γη μετά το 1821. Αφορά στα χωριά Κουτσοχέρα, Περιστέρι και Χειμαριό, ενα προεδρικο διάταγμα του 1934, το οποιό επικύρωσε τα παραχωρήτρια που είχαν κανει οι Τουρκοι τότε σε μοναστήρια, μιλάμε για το μοναστήρι των Καλαβρύτων. Οι άνθρωποι σήμερα που εδώ και 100 χρόνια καλλιεργούν τα χωράφια, παίρνουν επιδοτήσεις πληρώνουν φόρους, λόγω του κτηματολογίου τους πετάνε έξω και είναι σαν να μην υπάρχουν».

Για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ο κ.Αντωνακόπουλος είχε συνάντηση με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων κ.Ιερώνυμο ο οποίος ετάχθη υπέρ μιας συμφέρουσας λύσης και για τις δύο πλευρές. Ομως, όπως λέει ο δήμαρχος είναι αδύνατο οι αγρότες να αγοράσουν τις εκτάσεις τις οποίες καλλιεργούν όταν το μοναστήρι πουλάει το στρέμμα 600 ευρώ.

«Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Πατρίς" ο μητροπολίτης ξεκαθαρίζει ότι οι μοναχές αλλά και η Μητρόπολή του δεν στοχεύουν στις συγκεκριμένες περιουσίες και δεν επιθυμούν την αντιπαράθεση με τους κατοίκους. «Η Ιερά Μονή δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν η εκκλησία να σκέφτεται έτσι για τα παιδιά της. Πρέπει να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες χρόνων προς όφελος των αγροτών και της μονής και να βρεθεί λύση που θα είναι καλή για τις δύο πλευρές, κάτι που επισήμανα και στη συνάντησή μου με τον δήμαρχο Πύργου. Οι πέντε μοναχές δεν ενδιαφέρονται για τις περιουσίες. Δυστυχώς βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση και για αυτό είχαν ζητήσει και τη βοήθεια της Μητρόπολης. Δεν είχαν ούτε λάδι. Εμείς τους προμηθεύσαμε με ότι χρειάστηκαν. Μάλιστα μου μετέφεραν ότι δε θέλουν αντιπαράθεση με τους κατοίκους των χωριών

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ οι οποίοι ζητούν τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για την προστασία των αγροτών.

Να δοθεί οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα ώστε να μην επαναληφθούν από τη Μονή κινήσεις που επιδιώκουν τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων.

Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των κατοίκων να συνεχίσουν να ζουν στην περιοχή και να καλλιεργούν τη γη τους.