Toν βασικό σύμμαχο στην Ουκρανία έχασε το Πατριαρχείο Μόσχας καθώς ο επικεφαλής της ρωσικής Εκκλησίας στο Κίεβο μητροπολίτης Ονούφριος , και μέχρι τώρα αντίθετος με την αυτοκεφαλία που παραχώρησε το Φανάρι , κήρυξε με τον πιο επίσημο τρόπο την αυτονομία του.
Η υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο Σύνοδος των επισκόπων της Ουκρανίας, μη αντέχοντας άλλο το βάρος της ευθύνης της ρωσικής εισβολής στην πατρίδα τους η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων αμάχων, κήρυξαν την πλήρη αποδεσμευτή της από τον Κύριλλο λόγω της στάσης που τηρεί έναντι της εισβολής.
Δύο πριν πριν ο επικεφαλής της Κανονικής Εκκλησίας μητροπολίτης Επιφάνιος είχε ζητήσει από τις ορθόδοξες Εκκλησίες να διακόψουν κάθε επικοινωνία με τον Κύριλλο και να τον εξαναγκάζουν να παραιτηθεί! Επίσης είχε ζητήσει από τη φιλορωσική Εκκλησία υπό τον Ονούφριο να αρχίσουν διάλογο με στόχο την ενότητα.
Στην απόφαση της Συνόδου αναφέρεται οτι « Σύνοδος διαφωνεί με τις θέσεις του Πατριάρχη Κυρίλλου για τον πόλεμο στην Ουκρανία» αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσαν σήμερα στο οποίο σημειώνουν με σαφήνεια πως «Η Σύνοδος προχώρησε στις κατάλληλες τροποποιήσεις στον Καταστατικό Χάρτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι οποίες μαρτυρούν την πλήρη ανεξαρτησία και αυτονόμηση της».
Τρείς μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία έχει οδηγήσει αρκετούς αρχιερείς και ιερείς να διακόψουν τη μνημόνευση του Πατριάρχη Μόσχας υπό το βάρος των αντιδράσεων των πιστών, η υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο Σύνοδος μιλά για πρώτη φορά για έναρξη διαλόγου με την Αυτοκέφαλη Εκκλησία υπό τον μητροπολίτη Επιφάνιο, .
Ως όρο για την έναρξη του διαλόγου θέτει το τέλος των καταλήψεων των μονών και των ναών. «Για να ξεκινήσει ο διάλογος πρέπει να σταματήσει η κατάληψη εκκλησιών και οι αναγκαστικές μεταφορές ενοριών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» αλλά και «να λυθεί το ζήτημα της κανονικότητας της ιεραρχίας της».
Επίσης οι υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο ιεράρχες που με κάθε τρόπο επιχειρούν να βγάλουν από πάνω τους το φιλορωσικό «στίγμα» καλούν, την ιεραρχία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, «να συνειδητοποιήσουν ότι το κανονικό τους καθεστώς, όπως κατοχυρώνεται στον «Καταστατικό Χάρτη» τους είναι στην πραγματικότητα μη αυτοκέφαλο και σημαντικά κατώτερο…».
Τέλος αποφασίστηκε Ουκρανοί Ιεράρχες της ρωσικής Εκκλησίας κάνουν λόγο και για θέματα αποστολής κληρικών στις χώρες όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες συμπολίτες τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις πνευματικές ανάγκες τους σε μια εμφανή προσπάθεια να δημιουργήσουν θετικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.