Ικανοποίηση έφερε στη Βόρεια Μακεδονία η απόφαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείο για αναγνώριση της σχισματικής Εκκλησίας.
Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση οι καμπάνες των Εκκλησιών ήχησαν χαρμόσυνα , ενώ ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Κοβασέβσκι, σε ανάρτηση του στο Facebook την οποία συνοδεύει με φωτογραφία από επίσκεψη του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνει λόγο για «ιστορική απόφαση» εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη.
«Σήμερα με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπαίνουμε στην ορθόδοξη οικογένεια όλων των τοπικών Εκκλησιών. Η απόφαση του Πατριαρχείου να μας αναγνωρίσει με τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος σημαίνει αναγνώριση της συνέχειας που έχει η ιστορική μας Εκκλησία με την αρχαία Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας» έγραψε χαρακτηριστικά.
Η απόφαση για την αναγνώριση των σχισματικών είχε δρομολογηθεί αμέσως μετά τη χορήγηση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας.Το Φανάρι σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να φανεί οτι επιδιώκει συγκρούσεις, ούτε οτι ξεφεύγει των νομοκανονών από εμπάθεια προς τους Ρώσους.Όλο αυτό το διάστημα είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει οτι δεν σκοπεύει να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στα Σκόπια ,αφού η η περιοχή υπάγεται στο πατριαρχείο Σερβίας και κανονικά έπρεπε να μην το αγνοήσει.
Στις 16 του παρασμένου Δεκεμβρίου ο κ.Βαρθολομαίος δέχθηκε τους Μακεδόνες σχισματικούς. Στην αποσδδτολή μετείχαν μοναχοί από τέσσερα μοναστήρια της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», και επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο «επίσκοπος» Αντανίας Παρθένιος (Φιντανόφσκι).
Από το 2005 και μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων είχε καταθέσει αιτήματα για αυτοκεφαλία. Το αίτημα παρέμεινε "ζεστό" και από όλες τις πλευρές. Από τη Σερβία που δεν ήθελε να χάσει τα Σκόπια αλλά κυρίως και από την Ρωσική Εκκλησία η οποία ήθελε το έχει το πάνω χέρι στα Βαλκάνια.
Εξίσου όμως ζεστό κρατούσε το θέμα και η ελλαδική Εκκλησία η οποία ήθελε να αλλάξει το καθεστώς της Εκκλησίας αλλά είχε διαμηνύσει προς όλους και προς το Φανάρι οτι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει μια Εκκλησία στα Βόρεια συνορά της με το όνομα "Μακεδονική".
Στο ίδιο μήκος κύματος και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Βαρθολομαίος με μια Σολομώντεια λύση αναγνώρισε μεν την σχισματική Εκκλησία με την ονομασία αρχιεπισκοπή Αχρίδος ,αλλά στις σημερινής συνθήκες.Παλιά η Αρχιεπισκοπή Αχρίδιος απλώνονταν ως τη ¨Λάρισα ,ενώ είχε εδάφη σε Βουλγαρία και Ρουμανία.Νε την απόφαση της Συνόδου πλέον η Αρχιεπισκοπή αφορά μόνο την εντός των Σκοπίων Εκκλησία.
Η Σερβία πλέον θα αποφασίσει πως θα ρυθμίσει τις σχέσεις της με τα Σκόπια, με τη Ρωσία να είναι αδύναμη να παρέμβει στις εξελίξεις καθώς δεν θίγεται το καθεστώς του Βελιγραδίου και το Φανάρι ακολουθεί τους ιερούς κανόνες χωρίς αντικανονικές παρεμβάσεις. Ανοικτό παραμένει το θέμα του Κοσσόβου αλλά αυτό δεν μπορεί να λυθεί σε αυτή τη φάση…