Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 27 Απριλίου 2021

 
Όσιος Ιωάννης ο Ομολογητής, ηγούμενος της μονής Καθαρών

Ενημερώθηκε: 27/04/21 - 00:46

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 27 Απριλίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των: Ιερομάρτυρος Συμεών, δευτέρου επισκόπου Ιεροσολύμων, συγγενούς του Κυρίου. Μαρτύρων Λολλίωνος του νέου και Ποπλίωνος,Οσίων Συμεών και Γεωργίου, των Στυλιτών, Ιωάννου ηγουμένου της ιεράς μονής των Καθαρών του ομολογητού και Ευλογίου του ξενοδόχου.

Όσιος Ιωάννης ο ομολογητής ηγούμενος της μονής Καθαρών 

Ο Όσιος Ιωάννης γεννήθηκε περί το 778 μ.Χ. στην Ειρηνούπολη, που υπαγόταν στη Δεκάπολη της Κοίλης Συρίας. Κατά την παιδική του ηλικία περνούσε τον χρόνο του μεταξύ σπουδών και φιλανθρωπίας.

Αργότερα έγινε μοναχός, πρεσβύτερος χειροτονήθηκε και κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Νικηφόρου και διορίσθηκε ηγούμενος στο μοναστήρι, το αποκαλούμενο των Καθαρών.

Ξεχώρισε για τον τρόπο που άσκησε τα καθηκοντά του αφού πρόσεξε να προάγει την πειθαρχία μεταξύ των αδελφών και να υψώσει την πνευματική και ηθική ζωή τους σε μια περίοδο όπου οι εικονομαχία ταλαιπωρούσε τους Χριστιανούς.

Ο αυτοκράτορας Λέων ο Ε' όμως παρασυρόταν και ο ίδιος από την τυφλή προκατάληψη κατά των εικόνων. Σε αυτό τον ωθούσαν και δύο άνδρες που ασκούσαν πάνω του μεγάλη επιρροή, ο Θεόδοτος Μελισσηνός και ο Ιωάννης ο Γραμματικός.

Προέβη δε σε διατάγματα και βίαια μέτρα για την κατάργηση των ιερών εικόνων και ξεκίνησε διωγμούς εναντίων των Ορθοδόξων Επισκόπων, ηγουμένων και μοναχών, το οποίο επέκτεινε και εναντίον των συγκλητικών, πατρικίων, ακόμα δε και εναντίον γυναικών και παρθένων.

Το μοναστήρι των Καθαρών δεν αποτέλεσε εξαίρεση . Στρατιώτες άρπαξαν τα υπάρχοντά του, οι μοναχοί κακοποιήθηκαν και διασκορπίσθηκαν, ενώ ο ηγούμενος Ιωάννης οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στην Κωνσταντινούπολη. Ο βασιλέας είχε ακούσει πολλά γι' αυτόν. Και θέλησε να τον δει.

Ο Όσιος, καταδίκασε τους διωγμούς προκαλώντας την οργή του Λέοντος, ο οποίος τον εξόρισε σε φρούριο που ονομαζόταν Πενταδάκτυλο και βρισκόταν στη χώρα της Λάμπης.

Από εκεί, μετά από αυστηρή κάθειρξη δεκαοκτώ μηνών, τον μετέφεραν πάλι στην Κωνσταντινούπολη, όπου μάταιες, όπως και πριν, απέβησαν οι προσπάθειες και του νέου Πατριάρχη Θεοδότου Α' του Μελισσηνού , του επονομαζόμενου Κασσιτερά, να πείσουν τον Όσιο να απαρνηθεί τις άγιες εικόνες.

Ακολούθησε νέα κάθειρξη του Ιωάννου, η οποία διήρκησε δύο χρόνια, στο φρούριο Κριόταυρο των Βουκελλαρίων. Και εκεί υπέστη τα πάνδεινα, χωρίς όμως να μετριασθεί στο παραμικρό ο ζήλος του προς τις ιερές εικόνες.

Ο Λέων ο Ε' σφαγιάσθηκε, διαδέχθηκε δε αυτόν ο Μιχαήλ ο Β'. Αυτός σχεδίαζε να συμβιβάσει τα αντίπαλα στρατόπεδα, επέτρεψε δε στους διωχθέντες από τον Λέοντα τον Ε', να επανέλθουν από την εξορία τους. Επανήλθε τότε και ο Όσιος Ιωάννης. Αλλά οι αντίπαλοι των εικόνων έπεισαν τον βασιλέα να του επιτρέψει διαμονή μόνο στη Χαλκηδόνα. Έτσι του απαγορεύθηκε η είσοδος στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Μιχαήλ διαδέχθηκε ο υιός του Θεόφιλος, κατά το 829 μ.Χ., θιασώτης και αυτός και προστάτης της μεταρρυθμίσεως και εχθρός των εικόνων.

Ο Όσιος Ιωάννης, το έτος 836 μ.Χ., θέλησε να εισέλθει στην Κωνσταντινούπολη για να μείνει κοντά στους κληρικούς, αλλά, ο τότε Πατριάρχης Ιωάννης ο Ζ' ο Γραμματικός δεν το επέτρεψε και εξόρισε τον Όσιο στη νήσο Αφουσία.

Εκεί ο Όσιος Ιωάννης, μετά από δυόμισι χρόνια, πιθανώς το έτος 839 μ.Χ., κοιμήθηκε με ειρήνη.