Δεν μνημονεύει τον νέο αρχιεπίσκοπο Κύπρου η Μόσχα

 
Δεν μνημονεύει τον νέο αρχιεπίσκοπο Κύπρου η Μόσχα

Ενημερώθηκε: 17/03/23 - 12:38

Oύτε τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου δεν θα μνημονεύει η Ρωσική Εκκλησία.

Την απόφαση έλαβε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας κατά την πρώτη μέρα της συνεδρίασης. Η απόφαση έρχεται ως συνέπεια "της μνημόνευσης από τον νεοεκλεγέντα Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, του επικεφαλής της σχισματικής δομής που λειτουργεί στην Ουκρανία”.

Όπως επισημαίνεται μετά την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο νέος Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας συνέχισε να μνημονεύει τον “αρχηγό των Ουκρανών σχισματικών (σ.σ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο).

“Επομένως”, καταλήγει το ανακοινωθέν , η Ρωσική Εκκλησία, δηλώνει ότι δεν θα μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο καθώς και όσους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου εισήλθαν ή θα εισέλθουν σε εκκλησιαστική κοινωνία με “σχισματικούς”.

Υπενθυμίζεται οτι στις 20 Νοεμβρίου του 2020, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Μόσχας ανακοίνωσε ότι σταματάει τη μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και την ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του, λόγω της αναγνώρισης “μιας από τις σχισματικές ομάδες στην Ουκρανία και της μνημόνευσης του επικεφαλής της”.

Η Μόσχα λόγω της αναγνώρισης του αυτοκεφάλου της Ουκρανίας έχει διακόψει την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Εκκλησία της Κύπρου.

Στην ην εναρκτήρια ομιλία του ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, αναφέρθηκε και στο Μοναστήρι της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, κάνοντας λόγο για “εμπαιγμό της ίδιας της αρχής των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου”.

Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση των ουκρανικών αρχών την προηγούμενη εβδομάδα, να ανακοινώσουν τη λήξη της μίσθωσης με το δημόσιο που επέτρεπε στην Ουκρανική Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, να χρησιμοποιεί δωρεάν ένα μέρος του μοναστηριού, με εντολή να εγκαταλείψουν τον χώρο μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Ο Πατριάρχης Μόσχας δήλωσε ότι “τίποτα καλό δεν θα βγει από αυτό”, προσθέτοντας ότι και “ολόκληρη η Σοβιετική Ένωση με την αθεϊστική ισχύ της, με τον προσανατολισμό της στο αντιθρησκευτικό έργο προσπαθούσε να εκριζώσει την ορθόδοξη πίστη και να κλείσει τις μονές. Γνωρίζουμε πώς τελείωσαν όλα αυτά. Εξαλείφθηκε η αθεϊστική εξουσία ενώ η Εκκλησία έμεινε όπως ήταν”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ