Το βρετανικό κοινοβούλιο ξεκινά σήμερα το μεσημέρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου που δίνει στην κυβέρνηση την εξουσιοδότηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Με τον τίτλο «Σχέδιο Νόμου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)», το υπερβολικά μικρό αυτό κείμενο , που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ζητεί από τους βουλευτές «να μεταφέρουν στην πρωθυπουργό την εξουσία να γνωστοποιήσει, σύμφωνα με το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Η εξέταση αυτού του κειμένου ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων θα ξεκινήσει σήμερα, θα συνεχισθεί αύριο 1η Φεβρουαρίου, και στην συνέχεια στις 6, 7 και 8 Φεβρουαρίου, οπότε και θα διεξαχθεί ψηφοφορία, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Αν και το κείμενο είναι εξαιρετικά μικρό και θεωρητικά θα μπορούσε να εγκριθεί πολύ γρήγορα, όπως το θέλει η κυβέρνηση, έχει ήδη προκαλέσει την κατάθεση πέντε τροπολογιών που επιδιώκουν να σκοτώσουν εν τη γενέσει του το νομοσχέδιο.
Σε δύο από τις τροπολογίες αυτές, που δημοσιεύονται στο site του Κοινοβουλίου, οι συντάκτες ζητούν να μην συζητηθεί το κείμενο διότι «έχει αποτύχει να εγγυηθεί τη μελλοντική συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά».
Αλλη τροπολογία αρνείται την εξέταση του κειμένου διότι δεν ζητείται η γνώμη των τοπικών κοινοβουλίων για την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Μία τέταρτη τροπολογία ζητεί να μην συζητηθεί το νομοσχέδιο ελλείψει «λευκής βίβλου» για τη στρατηγική που σκοπεύει να τηρήσει η Τερέζα Μέι στις διαπραγματεύσεις.
Η πρωθυπουργός αποδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα τη δημοσίευση μίας «λευκής βίβλου» με βάση το περιεχόμενο της ομιλίας της 17ης Ιανουαρίου κατά τη οποία τάχθηκε υπέρ μίας απόλυτης ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα περιλαμβάνει έξοδο από την ενιαία αγορά και την ανάληψη του ελέγχου των συνόρων της χώρας.
Ομως, παρά την επιμονή του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, αρνήθηκε να ορίσει ημερομηνία δημοσίευσης.
Απόφαση ειλημμένη εκ προοιμίου
Οι τροπολογίες αυτές δεν έχουν και πολλές πιθανότητες να τελεσφορήσουν, καθώς το συντηρητικό κόμμα διαθέτει μικρή πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ το Εργατικό Κόμμα έχει δεσμευθεί να μην μπλοκάρει το νομοσχέδιο.
Ωστόσο, εξήντα σελίδες τροπολογιών που έχουν ως στόχο να μεταβάλουν το περιεχόμενό του έχουν υποβληθεί και θα συζητηθούν την επομένη εβδομάδα. Στόχος τους, να αναγκασθεί η κυβέρνηση να δίνει λογαριασμό στο κοινοβούλιο σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας αποχώρησης.
Το νομοσχέδιο θα παρουσιασθεί στη συνέχεια ενώπιον της Βουλής των Λόρδων όπου νέες τροπολογίες είναι πιθανόν να κατατεθούν για συζήτηση πριν υποβληθεί στη βασίλισσα για να λάβει τη βασιλική έγκριση.
«Δεν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα κρίνει αν το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποχωρήσει ή όχι από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή για το πώς πρέπει να το κάνει. Πρόκειται για την εφαρμογή μίας ήδη ειλημμένης απόφασης, έχουμε ήδη περάσει το σημείο μη επιστροφής», θα δηλώσει σήμερα ο Ντέιβιντ Ντέιβις υπουργός που είναι εξουσιοδοτημένος με το .
«Ρωτήσαμε τους Βρετανούς εάν θέλουν να φύγουμε από την ΕΕ και αυτοί αποφάσισαν ότι θέλουν», θα πει ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου είναι το αποτέλεσμα της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου βάσει της οποίας η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, που θα σημάνει την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 πριν από το τέλος του Μαρτίου. Η κυβέρνησή της έχει προειδοποιήσει ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση αυτό το χρονοδιάγραμμα.