Στις Βρυξέλλες κτυπά τις τελευταίες ώρες η καρδιά του Brexit. Λίγο μετά από τις 21.00 ώρα Ελλάδας (20.00 ώρα Βρυξελλών) ξεκίνησε το δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε., στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος, όπου οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισαν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η απόφαση που έλαβαν οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα της προηγούμενης Πέμπτης, «πρέπει να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα», με την πλήρη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.), ανέφερε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ενώ υπογράμμισε ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα δεν ωφελεί κανέναν.
Ο πρόεδρος του Ε.Κ. είπε ότι λυπάται για την επιλογή των Βρετανών, ωστόσο εξήγησε ότι η επιθυμία τους «πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή και να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό». Το Ε.Κ., πρόσθεσε, θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του στην έκβαση των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία και επομένως, πρέπει «να συμμετάσχει πλήρως σε όλα τα στάδια».
Επίσης, τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει. «Το Ε.Κ. είναι πεπεισμένο ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν. Πρέπει να δώσουμε νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή ιδέα, να δείξουμε ότι κάνουμε την αυτοκριτική μας, να αναγνωρίσουμε τους τομείς που πρέπει να μεταρρυθμίσουμε στην ΕΕ αλλά και να έρθουμε πιο κοντά στους πολίτες», συνέχισε ο ίδιος.
Ο κ. Σουλτς στάθηκε στην ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής αποτελεί «μια από τις βασικές πτυχές της πολιτικής μας όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη», είπε.
Μιλώντας για το προσφυγικό, ο πρόεδρος του Ε.Κ. καλωσόρισε την ανεπίσημη συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα μετανάστευσης, ο ρόλος του ΝΑΤΟ και η ενιαία ψηφιακή αγορά, σύμφωνα με τον Πρέμπεν Άαμαν, εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Νέες πιέσεις για γρήγορ Brexit άσκησαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι
Με δηλώσεις τους πριν από την έναρξη της Συνόδου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άσκησαν νέες πιέσεις στη βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το «ναι» των Βρετανών πολιτών στο Brexit.
Την ανάγκη να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. υπογράμμισε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι, ούτε άτυπες, ούτε επίσημες διαβουλεύσεις πρόκειται να υπάρξουν πριν το βρετανικό αίτημα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και έδειξε κατανόηση στο γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται κάποιο χρόνο, η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «εως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να αρχίσουν οι συζητήσεις».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την ελπίδα η διαπραγμάτευση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. να γίνει «με όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό τρόπο».