Τελικές προτάσεις Τζόνσον στην ΕΕ

 
Τελικές προτάσεις Τζόνσον στην ΕΕ

Ενημερώθηκε: 02/10/19 - 22:41

Την τελική του πρόταση για την απεμπλοκή από το backstop, την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, προβάλλει ο Μπόρις Τζόνσον στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του συντηρητικού κόμματος στο Μάντσεστερ.

Διαρροή σε ιρλανδικό μέσο ενημέρωσης, αποκαλύπτει στους βασικούς άξονες της πρότασης του Λονδίνου.

Αυτοί είναι η ελεύθερη διακίνηση αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων αλλά η επιβολή διακριτικών ελέγχων για άλλες περιπτώσεις, σε κέντρα που θα δημιουργηθούν μακριά από τα σύνορα. Ποιες θα είναι οι περιπτώσεις που θα απαιτήσουν ελέγχους δεν έχει δοθεί απάντηση. Είναι εύλογο επομένως να συμπεράνουμε πως είτε αναφέρεται σε λαθρεμπόριο ή στην ελεύθερη διακίνηση ατόμων.

Η παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην Τελωνειακή Ένωση, με το παρόν καθεστώς, θα ισχύσει για τέσσερα χρόνια μετά το 2020, έως ότου, πιστεύεται θα έχει συναφθεί μόνιμη συμφωνία Βρετανίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης στο συνοριακό ζήτημα. Σε περίπτωση μη συμφωνίας έως το τέλος της καθορισμένης τετραετούς περιόδου τον τελευταίο λόγο για το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας, σε σχέση με την Ευρώπη, θα έχει το Στόρμποντ, δηλαδή η κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας.

Κρίσιμο 48ωρο

Είναι μια πρόταση που σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, βρίσκει σύμφωνο του Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα γνωστό ως DUP, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να την απορρίπτει ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός, Λίο Βαράτκαρ. Παράλληλα, οι Financial Times αναφέρουν ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι πρόθυμες να την αποδεχθούν.

Η διαρροή έχει ενοχλήσει την Ντάουνινγκ Στριτ που την αποδίδει στη κυβέρνηση του Δουβλίνου κάτι που αρνείται ο Λίο Βαράτκαρ. Ο Μπόρις Τζόνσον απεκάλεσε την πρόταση, ως διαλλακτική λύση ενώ στελέχη της κυβέρνησης προειδοποιούν πως είναι η τελική προσφορά του Λονδίνου και επομένως οι επόμενες 48 ώρες θα είναι πολύ κρίσιμες.

Σε περίπτωση που απορριφθεί από τις Βρυξέλλες, δεν θα υπάρξει συμφωνία έως την 31η Οκτωβρίου. Τότε η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί από τον νόμο που ψηφίστηκε προσφάτως, είτε να ζητήσει νέα παράταση έως το τέλος Ιανουαρίου, ή θα παραιτηθεί και θα αναλάβει διακομματική μεταβατική κυβέρνηση ο/η πρωθυπουργός της οποίας θα αιτηθεί παράταση και θα προετοιμάσει την χώρα για πρόωρες εκλογές.

Πηγή: Deutsche Welle / Μαρία Καστριασιανάκη, Λονδίνο