Ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Άμπντι, ζήτησε από τις νέες συριακές αρχές να αναγνωρίσουν την κουρδική γλώσσα και να αφαιρέσουν τη λέξη «αραβική» από την επίσημη ονομασία της Συρίας (Συριακή Αραβική Δημοκρατία), εφόσον, όπως είπε, «υψώσαμε τη σημαία της ανεξαρτησίας, η οποία δεν είχε αυτή τη λέξη».
Σε μια συνέντευξή του στο Al Arabiya/Al Hadath, ο διοικητής των υπο κουρδική ηγεσία, Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαζλούμ Άμπνι, αποκάλυψε αποκλειστικές λεπτομέρειες από τον διάλογό του με τον γενικό διοικητή της νέας συριακής διοίκησης, Αχμέντ αλ Σαράα, λέγοντας: «Τον χαιρέτησα στα αραβικά. και αυτός με τη σειρά του μου απάντησε στα Κουρδικά».
Ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Άμπντι, επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του δεν αποφάσισαν να παραδώσουν όπλα ή να αυτοδιαλυθούν, αλλά θέλουν να ενταχθούν στον μελλοντικό συριακό στρατό, προειδοποιώντας ότι οποιοσδήποτε άλλος δρόμος εκτός από τη διαπραγμάτευση του θέματος θα οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα.
Ο Άμπτνι πρόσθεσε στην αποκλειστική συνέντευξη στο Al Arabiya/Al Hadath ότι δεν προσκλήθηκαν στη συνάντηση για την ενσωμάτωση των φατριών στο Υπουργείο Άμυνας και ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης του αρχηγού της νέας κυβέρνησης, Αχμέντ αλ Σαράα, με τις διάφορες παρατάξεις δεν τους αφορούν γιατί δεν συμμετείχε σε αυτή.
Τόνισε επίσης ότι πρότειναν τη συγκρότηση κοινής στρατιωτικής επιτροπής για τη μελέτη του θέματος της συγχώνευσης δυνάμεων και ότι ήταν αντίθετος στην ιδέα να υπάρχουν δύο στρατοί στη Συρία.
Είπε ότι η σχέση με τον νέο ηγέτη της κυβέρνησης Αχμέντ αλ Σαράα, καθορίζεται από πράξεις και όχι από λόγια.
Στη συνέντευξη, ο Άμπντι εξαπέλυσε επίθεση στην Τουρκία, δηλώνοντας ότι «θέλει να καταλάβει την πόλη Ayn al-Arab για να ενοποιήσει τις περιοχές ελέγχου της στη βορειοανατολική Συρία».
Εξήγησε ότι «οι μάχες στο φράγμα Tishreen συνεχίζονται», προσθέτοντας, «Θέλαμε να λύσουμε το πρόβλημα με την Τουρκία μέσω διαλόγου» και αρνήθηκε ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις εξαπέλυσαν οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Τουρκίας.
Συνέχισε: «Δεν επιδιώκουμε να επαναλάβουμε την εμπειρία της περιοχής του Κουρδιστάν του Ιράκ», εξηγώντας ότι «το σύνταγμα πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματα των Κούρδων στη Συρία και είμαστε υπέρ της ενότητας του συριακού εδάφους».
Σχετικά με τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία, εξήγησε ότι η παρουσία τους είναι σημαντική και ξεκαθάρισε πως «Είμαστε υπέρ της παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία».
Επισήμανε ότι «η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία είναι σημαντική για τη σύγκλιση διαφορετικών απόψεων».
Ο Αμπντί τόνισε ότι το Ιράν δεν τους παρείχε drones, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν ανάγκη για όπλα από την Τεχεράνη.
Αντιπροσωπεία των «SDF» στη Δαμασκό
Μεγάλες περιοχές στη βόρεια και ανατολική Συρία βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αυτόνομης διοίκησης που ιδρύθηκε από τους Κούρδους μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στη Συρία το 2011 και την αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων από αυτές χωρίς αντιπαραθέσεις.
Ο Διοικητής των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» δήλωσε στο Al Arabiya: Η Τουρκία επιδιώκει να καταλάβει εδάφη της Συρίας
Οι Κούρδοι που αντιμετώπισαν τον ISIS έχτισαν εκπαιδευτικά, κοινωνικά και στρατιωτικά ιδρύματα. Όλα τα χρόνια της σύγκρουσης προσπάθησαν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση τους κατηγόρησε ότι είχαν «αποσχιστικές» τάσεις.
Αντιπροσωπεία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της οποίας η ραχοκοκαλιά είναι Κούρδοι μαχητές και η οποία υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της νέας διοίκησης στη Δαμασκό, στις 30 Δεκεμβρίου, στις πρώτες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών μετά την εκδίωξη του Μπασάρ αλ Άσαντ νωρίτερα τον ίδιο μήνα.
Μετά την ήττα του Άσαντ, οι Κούρδοι της Συρίας ύψωσαν τη σημαία της ανεξαρτησίας που υιοθετήθηκε από τις φατρίες της αντιπολίτευσης πάνω από τους θεσμούς τους, σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς τη νέα αρχή, μια κίνηση που χαιρέτισε και η Ουάσιγκτον.
Τουρκικοί βομβαρδισμοί
Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε η Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, με επικεφαλής τον al-Sharaa, η οποία τους επέτρεψε να φτάσουν στη Δαμασκό εντός 11 ημερών, οι Κούρδοι μαχητές δέχθηκαν επιθέσεις από συριακές φατρίες πιστές στην Άγκυρα στη βόρεια Συρία, γεγονός που οδήγησε στην αποχώρησή τους από διάφορες περιοχές.
Η Άγκυρα θεωρεί τις κουρδικές μονάδες προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο κατατάσσει ως «τρομοκρατική» οργάνωση και διεξάγει εξέγερση εναντίον του εδώ και δεκαετίες. Η Türkiye, σύμφωνα με αναλυτές, επιδιώκει να φέρει τους Κούρδους σε αδύναμη θέση στη Συρία υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεγονότων.
Πηγή: ertnews.gr