Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε την Παρασκευή με τον ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, καθώς δημοσιεύματα σε τουρκικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο περί επικείμενης εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων της Άγκυρας με το Ισραήλ, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο Ερντογάν έκανε δεκτό τον Μεσάαλ στην Κωνσταντινούπολη και οι δύο άνδρες συζήτησαν σχετικά με την τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους και τις σχέσεις ανάμεσα στη Χαμάς και στη Φατάχ, σύμφωνα με το Ανατολή, το οποίο επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία.
Η συνάντηση αυτή έγινε την ώρα που δημοσιεύματα σε τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο περί μιας πιθανής συνάντησης αύριο Κυριακή για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, έπειτα από έξι χρόνια διμερούς έντασης. Η ισραηλινή εφημερίδα Γεντότ Αχαρονότ ανέφερε την Τετάρτη ότι οι συνομιλίες θα γίνουν στην Τουρκία.
Την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις πριν από το τέλος του τρέχοντος μηνός.
Οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ δεν διακόπηκαν ποτέ, αλλά διήλθαν μια περίοδο κρίσης μετά το 2010, με την αποχώρηση των πρεσβευτών από τις πρωτεύουσες και το πάγωμα της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, εξαιτίας της εφόδου ανδρών των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο Mavi Marmara, ένα πλοίο που είχε ναυλωθεί από μια τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. Στην επιχείρηση είχαν σκοτωθεί δέκα τούρκοι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές.
Το πλοίο αυτό ήταν το μεγαλύτερο από τα έξι ενός διεθνούς στολίσκου αλληλεγγύης που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και επιδίωκε να σπάσει τον αποκλεισμό που επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από το 2006.
Η Άγκυρα είχε θέσει τρεις όρους για την εξομάλυνση των σχέσεων:
να ζητηθεί δημόσια συγγνώμη για την έφοδο, να καταβληθούν αποζημιώσεις στους οικείους των θυμάτων της επιδρομής και να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας, του παλαιστινιακού θύλακα τον οποίο ελέγχει το ισλαμιστικό πολιτικοστρατιωτικό κίνημα Χαμάς. Εν μέρει, οι δύο πρώτοι τουρκικοί όροι έχουν ικανοποιηθεί.
Για το Ισραήλ, ο περιορισμός της δράσης της Χαμάς στην Τουρκία είναι μια αναγκαία προϋπόθεση.
Κατά πληροφορίες, στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την Τουρκία για την εξομάλυνση των σχέσεων το Ισραήλ θα εγκρίνει την ανέγερση ενός νοσοκομείου, ενός νέου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού και ενός εργοστασίου για την παραγωγή πόσιμου νερού στη Γάζα.
Εξάλλου η Άγκυρα θα στέλνει βοήθεια στη Γάζα, αν και μέσω του ισραηλινού λιμένα Ασντότ, όχι απευθείας, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ προ ημερών. Η εξομάλυνση των σχέσεων θα επιτρέψει να γίνουν ξανά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, καθώς και να προχωρήσουν σχέδια για κοινές επενδύσεις στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας, ανέφερε ακόμη η τουρκική εφημερίδα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ