Συγκρούσεις εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα

 
gaza

Ενημερώθηκε: 07/06/24 - 16:24

Η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξέφρασαν την Πέμπτη (6 Ιουνίου) ανησυχίες για το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ που θα υποστήριζε μια πρόταση για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινίων μαχητών της Χαμάς.

Το μοναδικό αραβικό μέλος του Συμβουλίου, η Αλγερία, φαίνεται πως δεν είναι έτοιμη να υποστηρίξει το κείμενο, δήλωσαν διπλωμάτες. Ένα ψήφισμα χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και όχι βέτο από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Κίνα ή τη Ρωσία για να περάσει.

Πριν από μια εβδομάδα, ο Μπάιντεν παρουσίασε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός σε τρεις φάσεις για τη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο χαρακτήρισε ως ισραηλινή πρωτοβουλία.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν διεθνή υποστήριξη για το σχέδιο αυτό, ενώ η Χαμάς εξακολουθεί να το επεξεργάζεται. Ένα μονοσέλιδο σχέδιο ψηφίσματος κυκλοφόρησε στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα και μια αναθεωρημένη έκδοση την Τετάρτη.

Το σημερινό σχέδιο χαιρετίζει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, την περιγράφει ως «αποδεκτή» από το Ισραήλ, «καλεί τη Χαμάς να την αποδεχθεί επίσης και καλεί και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και προϋποθέσεις».

Απαριθμεί ορισμένες λεπτομέρειες της πρότασης – με «πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας ως μέρος της πρώτης φάσης και «κατόπιν συμφωνίας των μερών, μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών» στη δεύτερη φάση.

Ωστόσο, ορισμένα μέλη του Συμβουλίου έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν το Ισραήλ έχει πράγματι αποδεχθεί το σχέδιο. Γι΄ αυτό θέλουν το Συμβούλιο να επιμείνει σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός, όπως πρωτοαναφέρθηκε το Μάρτιο, αλλά και στην απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς όρους, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η Ρωσία πρότεινε τροποποιήσεις στο αμερικανικό κείμενο, τις οποίες είδε το Reuters, οι οποίες μάλιστα περιελάμβαναν την έκκληση τόσο προς τη Χαμάς όσο και προς το Ισραήλ να αποδεχθούν την πρόταση και την απαίτηση για άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός που θα γίνεται σεβαστή από όλα τα μέρη.

Η Μόσχα θέλει επίσης το σχέδιο να τονίζει ότι η πρώτη φάση της κατάπαυσης του πυρός θα παραμείνει σε ισχύ όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση, πράγμα που έρχεται σε απόλυτη συμφωνία με όσα είπε ο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα.

Εδώ και μήνες, διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ προσπαθούν να μεσολαβήσουν για την κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς ισχυρίζεται, από την άλλη, ότι επιθυμεί τον οριστικό τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την αποχώρηση του Ισραήλ από τον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο του ΟΗΕ με δεκάδες νεκρούς

Στο πεδίο, το Ισραήλ χτύπησε την Πέμπτη ένα σχολείο στη Γάζα στο πλαίσιο μιας «στοχευμένης αεροπορικής επιδρομής», όπως τη χαρακτήρισαν οι ισραηλινές αρχές,  εναντίον περίπου 30 μαχητών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ που βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά που βρίσκονταν στο καταφύγιο του ΟΗΕ.

Βιντεοσκοπημένο υλικό έδειχνε Παλαιστίνιους να μεταφέρουν πτώματα και δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομείο μετά την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια ευαίσθητη στιγμή των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός.

Ο Ismail Al-Thawabta, διευθυντής του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης της Χαμάς, απέρριψε τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι το σχολείο του ΟΗΕ στο Nuseirat, στην κεντρική Γάζα, έκρυβε ένα διοικητήριο της Χαμάς.

«Η κατοχή χρησιμοποιεί … ψευδείς κατασκευασμένες ιστορίες για να δικαιολογήσει το βάναυσο έγκλημα που διέπραξε εναντίον δεκάδων εκτοπισμένων ανθρώπων», δήλωσε ο Thawabta στο Reuters.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη πραγματοποίησαν ένα «χτύπημα ακριβείας» και κυκλοφόρησε δορυφορικές φωτογραφίες που αναδεικνύουν δύο τμήματα ενός κτιρίου όπου, όπως είπε, είχαν την έδρα τους οι μαχητές.

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 250 πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς, ενώ περισσότεροι από 100 όμηροι πιστεύεται ότι παραμένουν ακόμη αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Πηγή: euractiv.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ