Ο συντηρητικός συνασπισμός με τη συμμετοχή ακροδεξιών αναδεικνύεται πρώτη δύναμη μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία. Δύσκολος ωστόσο ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης.
Ο κύβος ερρίφθη. Η Σουηδία αλλάζει πολιτικό προσανατολισμό μετά το εξαιρετικά οριακό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής. Η αργοπορία στην ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων οφείλεται στο ότι έπρεπε να καταμετρηθεί πολύ προσεκτικά και η τελευταία επιστολική ψήφος. Την τελευταία στιγμή μία έδρα πέρασε από τους Σοσιαλδημοκράτες στο στρατόπεδο των συντηρητικών, ακροδεξιών και φιλελευθέρων δυνάμεων που έχουν συνασπιστεί σε ενιαίο μέτωπο.
«Με προβληματίζει πως θα είναι οι εξελίξεις»
Έτσι δεν απέμεινε πλέον στην απερχόμενη πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον παρά να παραδεχθεί την ήττα της, το βράδυ της Τετάρτης, σε συνέντευξη τύπου και να ανακοινώσει την παραίτησή της. Σήμερα προσέρχεται στον πρόεδρο της Βουλής Αντρέας Νορλέν για να του ανακοινώσει την απόφαση αυτή, ώστε εκείνος να την απαλλάξει των καθηκόντων της. «Γνωρίζαμε σε όλη την περίοδο από τις δημοσκοπήσεις ότι θα ήταν μια κούρσα στήθος με στήθος, γι αυτό δεν εκπλαγήκαμε για το ότι οι εκλογές είχαν αυτήν την τροπή κι όχι άλλη. Αλλά φυσικά με προβληματίζει για το πώς θα είναι οι εξελίξεις εδώ στη Σουηδία τα επόμενα χρόνια», λέει η ίδια.
Τη σκυτάλη παραλαμβάνει από σήμερα ο Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος διαθέτει μαζί με τον συνασπισμό δεξιών, φιλελεύθερων και ακροδεξιών δυνάμεων οριακή πλειοψηφία 176 ψήφων έναντι των 173 των Σοσιαλδημοκρατών. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση πλειοψηφίας στη Σουηδία, κάτι που δεν προδιαγράφεται εύκολο, απαιτούνται τουλάχιστον 175 έδρες. Άρα οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Κρίστερσον απηύθυνε μέσω Instagram μήνυμα ενότητας προς τον λαό.
Και οι ακροδεξιοί στην κυβέρνηση
«Η Σουηδία έχει ένα εκλογικό αποτέλεσμα», αναφέρει. «Οι μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις και τα άλλα κόμματα στο πλευρό μου έλαβαν εντολή για την αλλαγή που ζητήσαμε. Τώρα ξεκινά το έργο σχηματισμού μιας νέας αποτελεσματικής κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης για όλη τη Σουηδία και για όλους τους πολίτες. Είμαι υπερήφανος για την εμπιστοσύνη που λάβαμε, αλλά ξέρω επίσης ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στην κοινωνία. Υπάρχει φόβος, βία, ανησυχία για την οικονομία. Ο έξω κόσμος είναι πολύ αβέβαιος και η πολιτική πόλωση έχει γίνει πολύ μεγάλη, ακόμη και στη Σουηδία. Γι αυτό, το μήνυμά μου είναι ότι θέλω να συσπειρώσω, όχι να διχάσω, να δω τι ενώνει, αλλά και να σεβαστώ τις πραγματικές διαφορές. Θέλω να ενσταλάξω την ελπίδα. Ακόμα και μεγάλα προβλήματα μπορούν να λυθούν. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας».
Η συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος "Σουηδοί Δημοκράτες" θεωρείται δεδομένη. Έλαβε τις περισσότερες ψήφους ανάμεσα στα κόμματα του δεξιού συνασπισμού, παρόλα αυτά θεωρείται απίθανο να δοθεί στον αρχηγό του Τζίμι Άκεσον εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Δεν πρόκειται να το δεχθούν τα άλλα κόμματα. Το κόμμα του Άκεσον μπήκε για πρώτη φορά στη βουλή το 2010 και από τότε διαγράφει ανοδική πορεία. Το 2012 εισήγαγε την πολιτική της «μηδενικής ανοχής κατά του ρατσισμού και του εξτρεμισμού», αλλά νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι η μετανάστευση μουσουλμάνων αποτελεί την μεγαλύτερη εξωτερική απειλή από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πηγή: Deutsche Welle