Στην Άγκυρα ο Αλ Σάρα για να συναντηθεί με τον Ερντογάν - Τι θα συζητήσουν - Γιατί ενδιαφέρει την Ελλάδα

 
δδ

Ενημερώθηκε: 04/02/25 - 12:56

Κρίσιμη συνάντηση για τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά και για τις γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, θα έχουν το απόγευμα στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο μεταβατικός (αυτοανακηρυγμένος) πρόεδρος της Συρίας, Άχμεντ αλ Σαράα.

Ο Άχμεντ αλ Σαράα θα φθάσει στην Άγκυρα, προερχόμενος από το Ριάντ, όπου πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό από τότε που οι δυνάμεις του ανέτρεψαν τον πρόεδρο Άσαντ. Στόχος του είναι να διατηρήσει ισορροπίες μεταξύ της ισχυρότερης αραβικής χώρας, η οποία θα έχει λόγο στην ανοικοδόμηση της Συρίας, και της Τουρκίας, με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς και στηρίχθηκε στη συνδρομή της (οικονομική, στρατιωτική και πολιτική) για να «αλώσει» τη Δαμασκό.

Η Τουρκία είναι προφανές ότι επιδιώκει να καταστήσει τη Συρία δορυφόρο της, εκμεταλλευόμενη όχι μόνο τη γεωγραφική εγγύτητα και τα 900 χλμ κοινών συνόρων, αλλά και την ισχυρή επιρροή που έχει στο νέο καθεστώς, η οποία ξεπερνά τους ιδεολογικούς δεσμούς (λόγω της σχέσης με την ιδεολογία των Αδελφών Μουσουλμάνων) και επεκτείνεται στην οικονομική και στρατιωτική συνεργασία.

Συνθηκολόγηση της αυτόνομης κουρδικής οντότητας SDF θέλει η Άγκυρα

Πρώτος στόχος της Τουρκίας είναι να δοθεί λύση στο «πρόβλημα» της αυτόνομης κουρδικής οντότητας στη βορειοανατολική Συρία και να εξαναγκαστεί το SDF σε άνευ όρων «συνθηκολόγηση», καθώς θεωρείται παρακλάδι του PKK. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για λόγους ασφαλείας, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, αλλά και ενόψει των εξελίξεων στην προσπάθεια του Ερντογάν για επίλυση του Κουρδικού ζητήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται τοποθέτηση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τη φυλακή στο Ιμραλι, με την οποία θα καλεί στη λήξη του ένοπλου αγώνα και θα ζητά από τα μέλη του PKK να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία με την τουρκική κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, η διατήρηση του πυρήνα του SDF στη βόρεια Συρία θα ήταν καταστροφική για το όλο εγχείρημα.

Ο αλ-Σαράα, πάντως, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι έχει ζητήσει από την Τουρκία να είναι συγκρατημένη σε ό,τι αφορά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του SDF, ώστε να δοθεί χρόνος για επίλυση του ζητήματος με διπλωματικά μέσα. Ο ίδιος, φυσικά, επιθυμεί να ικανοποιήσει την Άγκυρα, αλλά γνωρίζει ότι θα ήταν καταστροφικό και για τον ίδιο το άνοιγμα ενός πολεμικού μετώπου στα βορειοανατολικά, ειδικά όταν ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί η στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τη δύναμη των 2.000 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται σε εδάφη ελεγχόμενα από τους Κούρδους, όπως και με τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στο SDF. Δεν ξεχνά, επίσης, ότι κατά την προέλασή του στη Δαμασκό το SDF έμεινε ουδέτερο, διευκολύνοντας έτσι τις δυνάμεις του HTS να φτάσουν ανενόχλητες στην πρωτεύουσα.

Πρώτο ρόλο στην ανοικοδόμηση της Συρίας θέλει ο Ερντογάν

Η Τουρκία, βεβαίως, έχει μεγάλα σχέδια για τη Συρία. Θέλει να έχει τον πρώτο λόγο στην ανοικοδόμησή της προς όφελος των μεγάλων τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών, επιδιώκει να μπει ενεργά στον ενεργειακό τομέα της χώρας(αν και προς το παρόν οι μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές ελέγχονται από το SDF) και επιπλέον θέλει να εξασφαλίσει τη στρατιωτική παρουσία της στη Συρία με το πρόσχημα της συνδρομής στην ανασυγκρότηση του Εθνικού Στρατού. Με αυτό το πλέγμα κινήσεων, στοχεύει να μετατρέψει τη Συρία σε ζώνη επιρροής της, κάτι που εξυπηρετεί τον ευρύτερο στρατηγικό στόχο της Άγκυρας για ανάδειξή της σε περιφερειακή ηγεμονική δύναμη.

Αυτές οι επιδιώξεις, ωστόσο, αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τον αραβικό κόσμο και εκλαμβάνονται ως εχθρικές κινήσεις από το Ισραήλ, το οποίο κάθε άλλο παρά έτοιμο είναι να αποδεχθεί ότι θα αποκτήσει «σύνορα» με περιοχές των οποίων η ασφάλεια θα έχει ανατεθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Η επίσκεψη του αλ Σαράα στην Άγκυρα έρχεται μετά από διαδοχικές επισκέψεις στη Δαμασκό του Χακάν Φιντάν, του Ιμπραήμ Καλίν, της ηγεσίας του τουρκικού στρατού, αλλά και εκπροσώπων του ενεργειακού τομέα της Τουρκίας, που προετοιμάζουν το έδαφος για την πλήρη εφαρμογή της τουρκικής πολιτικής στη Συρία.

Ελλάδα και Κύπρος παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις

Στο πλαίσιο αυτό, η επίσκεψη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα. Ο αλ Σαράα, μετά την αυτοανακήρυξη του σε μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, επιδιώκει τη διεθνή νομιμοποίησή του, καθώς δεν έχει καθοριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα εκλογών (οι οποίες προσδιορίζονται ασαφώς για μετά την παρέλευση πενταετίας). Αυτή η αναγνώριση θα του δώσει τη δυνατότητα να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες.

Η Αθήνα και η Λευκωσία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ώστε να μην υπάρξει αιφνιδιασμός, όπως συνέβη με τη Λιβύη, όπου μια προσωρινή κυβέρνηση(η οποία παραμένει... προσωρινή εδώ και έξι χρόνια) δήλωσε νομιμοποιημένη για να υπογράψει με την Τουρκία το Τουρκολιβυκό μνημόνιο με αντάλλαγμα στρατιωτική βοήθεια.

Ο αλ-Σαράα, πάντως, θα πρέπει να συνυπολογίσει ότι, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις της Τουρκίας για παράνομη οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, θα προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό, καθώς η Συρία δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση της Αλεξανδρέττας. Επιπλέον, μια τέτοια συμφωνία θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις του με τη Δύση και, κυρίως, με την Ε.Ε., καθώς θα παραβιάζει ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας-μέλους, της Κύπρου.

Πηγή: protothema.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ