Στη «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης, επιμένει ο Γάλλος υφυπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον

 
Στη «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης, επιμένει ο Γάλλος υφυπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον

Ενημερώθηκε: 19/11/20 - 00:26

Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον επανέλαβε σήμερα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» την ιδέα της «στρατηγικής αυτονομίας» για την Ευρώπη που πρότεινε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Αν θέλουμε η Ευρώπη να είναι μια σημαντική δύναμη, πρέπει να θέσουμε μακροπρόθεσμους στόχους, όπως όλες οι μεγάλες δυνάμεις», δήλωσε ο Μπον, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του Mακρόν.

Για το θέμα της «στρατηγικής αυτονομίας» είχε προηγηθεί μια ανοιχτή διαφωνία μεταξύ της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ και του Γάλλου προέδρου. Σε ένα τμήμα άρθρου της στο «Politico», η Κραμπ-Κάρενμπάουερ ζητούσε «τον τερματισμό των ψευδαισθήσεων σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία» και συμπλήρωνε πως «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντικατασταθούν ως εταίροι ασφαλείας». Στη συνέχεια, ο Μακρόν την κατηγόρησε σε συνέντευξή του για «εσφαλμένη ερμηνεία της ιστορίας».

Ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κατέστησε σαφές ότι η ιδέα της στρατηγικής αυτονομίας δεν στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ: «Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αντικατασταθεί βραχυπρόθεσμα, επ΄αυτού πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, αλλά πιστεύω ότι εάν ενισχύσουμε την ικανότητά μας να παίρνουμε αυτόνομα αποφάσεις και να ενεργούμε αυτόνομα σε συγκεκριμένους τομείς, δεν αποτελεί κίνδυνο και δεν είναι ασυμβίβαστο», όπως είπε στη «Welt».

«Έχουμε συμφέροντα που δεν είναι πάντα ταυτόσημα με εκείνα των Αμερικανών. Συμπίπτουμε, αλλά έχουμε και τα δικά μας συμφέροντα. Οι ίδιοι οι Αμερικανοί περιμένουν περισσότερη αυτονομία και μεγαλύτερη συνεισφορά από τους Ευρωπαίους, περισσότερη οικονομική συμμετοχή για την ίδια τη δική μας ασφάλεια. Επομένως, αρνούμαστε κάτι που οι Αμερικανοί ζητούν από εμάς», συνέχισε ο Γάλλος υφυπουργός.

«Η Ευρώπη έχει την ικανότητα να ενεργεί πιο αυτόνομα, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι η διατλαντική συμμαχία θα παραμείνει πολύ σημαντική μεσοπρόθεσμα, διότι αποτελεί ουσιαστική εγγύηση για την ασφάλεια της Ευρώπης και, παρεμπιπτόντως, και της ΕΕ. Αυτό ισχύει επίσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας:

Και εδώ, επίσης, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Συνεργαζόμαστε με τους Αμερικανούς σε διάφορα θέατρα πολέμου σε όλο τον κόσμο, αλλά πρέπει να φροντίσουμε οι ίδιοι για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας», κατέληξε.

Πηγή: Die Welt