Στάρμερ: Μπροστά στην πρώτη του κρίση

 
ξξ

Ενημερώθηκε: 07/08/24 - 11:04

Από όλες τις κρίσεις που θα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ τον πρώτο του μήνα, ο χειρισμός των ταραχών θα φαινόταν σαν μια κρίση για την οποία έχει καλά προσόντα.

Ήταν κυριολεκτικά εδώ στο παρελθόν, έχοντας υπηρετήσει ως ανώτερος εισαγγελέας της Αγγλίας και της Ουαλίας την εποχή του τελευταίου σοβαρού ξεσπάσματος εμφύλιων αναταραχών σε ολόκληρη τη Βρετανία το 2011.

Όμως, με τις δημόσιες υπηρεσίες της Βρετανίας σε οριακό σημείο και τις φυλακές της γεμάτες και έναν απογοητευμένο, θυμωμένο πληθυσμό , ο Στάρμερ έχει προχωρήσει σε μια λούπα — και ακόμη και ο προκάτοχός του Rishi Sunak το γνώριζε.

Ο Στάρμερ γνωρίζει το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης εκ των υστέρων και οι φυλακές ήταν ήδη σταθερά στο ραντάρ του καθώς χρειάζονταν επειγόντως προσοχή πριν από τη συντριπτική του νίκη στις εκλογές τον Ιούλιο.

Ο Στάρμερ υποστηρίζεται από την υπουργό Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ, η οποία επισκιάζει το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας για οκτώ χρόνια, αρχικά ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής και στη συνέχεια στην κορυφαία ομάδα των Εργατικών όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ο Στάρμερ έφερε πρόσφατα αξιοσέβαστα εξωτερικά πρόσωπα ως υπουργούς Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, η διαταραχή υπογραμμίζει τη σοβαρότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Starmer, όσον αφορά τις άμεσες πρακτικές δυνατότητες αλλά και την προσπάθεια να αρθρώσει ένα κατάλληλο μήνυμα για να ανταποκριθεί στο επίπεδο του κακού συναισθήματος που έχει επικρατήσει στη χώρα.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος, είπε ότι ενώ οι πτυχές της κρίσης παίζουν τα δυνατά σημεία του νέου πρωθυπουργού, «όταν σβήνουν οι φωτιές, πρέπει να μιλήσει απευθείας στη φτώχεια, την ανισότητα, την αποξένωση, τη διαίρεση, τους ανθρώπους όχι νιώθω ότι ακούγεται."

Προετοιμασμένοι για το χειρότερο
Ο Στάρμερ γνώριζε καλά πριν τις εκλογές ότι, αν γινόταν πρωθυπουργός, οι υποδομές που θα κληρονομούσε έτριζαν κάτω από τεράστια πίεση.

Αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο στην περίπτωση των φυλακών, όπου η Ένωση Διοικητών Φυλακών ήταν μία από τις πολλές οργανώσεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για υπερπληθυσμό . Η κατάσταση των φυλακών βρισκόταν ψηλά σε μια λίστα που φέρεται να καταρτίστηκε από την επικεφαλής του προσωπικού του Starmer, Sue Gray, με πιθανές φρίκη που περίμεναν την επόμενη κυβέρνηση.

Το σύστημα είχε μόνο μερικές εκατοντάδες κενές θέσεις πριν από τις εκλογές, ενώ τα δικαστήρια του στέμματος αντιμετώπισαν σημαντική καθυστέρηση που αυξανόταν κάθε τρίμηνο από το 2019.

Κάποιοι μάλιστα λένε ότι πολλαπλοί επικείμενοι πονοκέφαλοι πολιτικής επηρέασαν την απόφαση του Rishi Sunak να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος, είπε ότι το φάσμα της έκρηξης των φυλακών «ήταν σίγουρα ένας παράγοντας — ένας από τους πολλούς» παράλληλα με το δυσεπίλυτο ερώτημα του τι να γίνει με τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης. Σε αυτό το μέτωπο, η Ντάουνινγκ Στριτ του Σουνάκ δεν προέβλεψε ρητά την προοπτική εμφύλιων αναταραχών, αλλά το έβρισκε «δύσκολο να βρει διέξοδο», είπε ο ίδιος πρώην αξιωματούχος.

Εκτός από κάποια πρόβλεψη των θεμάτων που διαδραματίζονται, ο Starmer είχε επίσης το πλεονέκτημα της σχετικής εμπειρίας και των ενημερώσεων από τη δημόσια διοίκηση ως μέρος των επίσημων προετοιμασιών τους για τη μετάβαση της εξουσίας.

Ο Peter Ricketts, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι ενώ «δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις ακριβώς ποια κρίση θα σε χτυπήσει», είχε γίνει «προσεκτική σκέψη» σχετικά με τη χρήση της κυβερνητικής επιτροπής έκτακτης ανάγκης COBRA, του διατμηματικού συντονισμού και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για να απαντήσουν. σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Πρόσθεσε ότι ορισμένοι από τη νέα διοίκηση «είναι αρκετά έμπειροι – ο Κιρ Στάρμερ είδε αυτού του είδους τις κρίσεις εσωτερικής ασφάλειας όταν ήταν διευθυντής της εισαγγελίας».

«Μια τρομερή κληρονομιά»
Ενώ ο ηγέτης των Εργατικών μπορεί να ήταν έτοιμος να αναλάβει δράση αμέσως για να στηρίξει το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι η μεγάλης κλίμακας αναταραχή επρόκειτο να κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Όπως λέει η Cassia Rowland, ανώτερη ερευνήτρια στις δημόσιες υπηρεσίες για το Ινστιτούτο για την Κυβέρνηση: «Έλαβαν μια πολύ τρομερή κληρονομιά, αλλά [οι ταραχές] ήταν ακριβώς αυτό που όλοι στον τομέα σταύρωναν τα δάχτυλά τους και ήλπιζαν απεγνωσμένα ότι δεν θα συμβεί μέχρι Τα πράγματα είχαν τεθεί λίγο περισσότερο υπό έλεγχο».

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ειδικά μέτρα που αποσκοπούν στην άμβλυνση της αναταραχής, συμπεριλαμβανομένων 500 επιπλέον χώρων φυλακών και προτάσεις για επέκταση της χωρητικότητας των δικαστηρίων.

Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες μπορεί να παρεμποδιστούν από τις απαιτήσεις που τίθενται σε όσους παρέχουν πρόσθετες υπηρεσίες, με τον Ποινικό Δικηγορικό Σύλλογο να προειδοποιεί ότι τα μέλη του «εργάζονται ήδη με τη μέγιστη δυναμικότητα».

Το Υπουργείο Εσωτερικών απηύθυνε έκκληση τη Δευτέρα για εθελοντές με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση κρίσεων σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες για να βοηθήσουν στην κάλυψη αυξημένου φόρτου εργασίας.

Πέρα από το καθήκον να τεθεί υπό έλεγχο η άμεση κρίση, υπάρχει μια βαθύτερη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών.

Δημοσκόπηση που διεξήχθη από το YouGov μετά τις ταραχές διαπίστωσε ότι το 85 τοις εκατό των Βρετανών αντιτάχθηκαν στις ταραχές, αλλά το κοινό πιστεύει επίσης ότι υπάρχουν πιο μακροπρόθεσμες πολιτικές αιτίες, με τα δύο τρίτα των Βρετανών να λένε ότι η μεταναστευτική πολιτική τα τελευταία χρόνια είχε συμβάλει στην κατάσταση .

Ο Conleth Burns, αναπληρωτής διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων More in Common, είπε ότι είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι άνθρωποι μπορεί να βλέπουν τη μεταναστευτική πολιτική ως μέρος του πλαισίου, αλλά δεν το βλέπουν ως δικαιολογία για τη βία.

Αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσει με κάποιο τρόπο η κυβέρνηση είναι «ευρύτερη απογοήτευση», σύμφωνα με τον Μπερνς, η οποία περιλαμβάνει «την απογοήτευση για τη μετανάστευση, η οποία είναι απολύτως εκεί, αλλά και την απογοήτευση για τους διορισμούς γιατρού και το κόστος ζωής».

Ο Imran Hussain, βουλευτής των Εργατικών για το Bradford East, είπε ότι υπάρχουν και άλλοι υποκείμενοι παράγοντες, λέγοντας: «Αυτοί που διαπράττουν βία στους δρόμους μας έχουν ενθαρρυνθεί από δημόσια πρόσωπα που έχουν υποστηρίξει το βδελυρό αντιμεταναστευτικό αίσθημα και έχουν πυροδοτήσει πολιτιστικούς πολέμους για δεκαετίες».

Ο Στάρμερ έχει κάποια πλεονεκτήματα στην αντιμετώπιση αυτής της συγκεκριμένης απειλής για την κοινωνική τάξη, με τη μορφή ενός αρκετά ενωμένου κόμματος, φρέσκο ​​από τη νίκη, και ενός γκουρού στρατηγικής, του Μόργκαν ΜακΣουίνι, που κόβει τα δόντια του μάχοντας το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα στο Ντάγκενχαμ στο Ανατολικό Λονδίνο.

Βασικό μέρος της προσέγγισής του εκεί ήταν να καθαρίσει τους δρόμους, προσφέροντας απτές επισκευές, αλλά μένει να δούμε αν αυτό μπορεί να επαναληφθεί σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.

Ο ίδιος ο Στάρμερ έχει αντιμετωπίσει εδώ και καιρό την κριτική ότι είναι χλιαρός και δεν έχει σχέση με το κοινό , ενώ το κόμμα Reform του Νάιτζελ Φάρατζ έχει ήδη δείξει ότι είναι πρόθυμο να τον χτυπήσει για τον χειρισμό των ταραχών εκεί όπου οι Συντηρητικοί δεν θα το κάνουν.

Μπορεί να γνωρίζει καλά την επικίνδυνη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία, αλλά το πώς θα αντιδράσει είναι κρίσιμο.

Το ίδιο ανώτερο στέλεχος των Εργατικών που αναφέρθηκε παραπάνω είπε: «Πρέπει να βγει από τη ζώνη άνεσής του και να κάνει το όραμα. Πρέπει να προσφέρει ένα αντίδοτο στην αποξένωση και πρέπει να προσφέρει ελπίδα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ