Αεροπορικές επιδρομές, μάχες με βαρύ οπλισμό, δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες συνθέτουν το εμπόλεμο σκηνικό στο Σουδάν, που βρίσκεται πλέον στο χείλος υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Μάχες σημειώνονται σε ολόκληρη την αχανή χώρα και υπάρχουν φόβοι για περιφερειακή εξάπλωση.
Οι συγκρούσεις είναι μέρος μιας μάχης για την εξουσία μεταξύ του αρχηγού του στρατού, Στρατηγού Abdel Fattah al-Burhan και του αναπληρωτή του επικεφαλής της ομάδας RSF, στρατηγού Mohamed Hamdan Dagalo,γνωστός ως Χεμένττι. Οι δύο στρατηγοί είναι πρώην σύμμαχοι που ενορχήστρωσαν από κοινού ένα στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου 2021 που ανέστειλε τη μετάβαση του Σουδάν στη δημοκρατική εξουσία και τις εκλογές. Διαφωνούν για το πώς να αποκαταστήσουν την πολιτική κυριαρχία στο Σουδάν: Ο ηγέτης των RSF ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί περιθωριοποιημένες ομάδες εναντίον των ελίτ της χώρας, αλλά οι δυνάμεις του κατηγορήθηκαν για εθνοκάθαρση.
Από την άλλη η διεθνής κοινότητα ζητά κατάπαυση του πυρός, αλλά καμία πλευρά δε φαίνεται έτοιμη να κατεβάσει τα όπλα. Στις μάχες μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 200 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 1.800, ενώ έχουν καταστραφεί νοσοκομεία. Την ίδια ώρα η αγωνία κορυφώνεται και για τους 15 ορθόδοξους – Έλληνες και δύο παιδιά ανάμεσά τους – που παραμένουν εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού.
Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, δίνει δραματική περιγραφή με μοναδική όπως λέει ελπίδα ένα θαύμα: Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό. Χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μια ώρα την ημέρα. Δεν υπάρχει ρεύμα δεν υπάρχει νερό είναι δύσκολη η κατάσταση. Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα.
Οι δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν βρίσκονται εκτός κινδύνου, ωστόσο δεν έχουν ακόμη χειρουργηθεί καθώς λόγω των εχθροπραξιών ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός βρίσκεται σε έλλειψη.
Επίσης, ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν δέχθηκε επίθεση στο σπίτι του στην πόλη τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζεπ Μπορελ, αλλά είναι “καλά” στην υγεία του.
Να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός κάλεσε ο Άντ. Μπλίνκεν τους στρατηγούς στο Σουδάν
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία, συζήτησε σήμερα χωριστά με τους δυο αντίπαλους στρατηγούς που έχουν εμπλακεί σε αιματηρή σύγκρουση για την εξουσία στο Σουδάν και επέμεινε στο ότι «επείγει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός».
Η κατάπαυση του πυρός «θα επέτρεπε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις μάχες, να επανενωθούν οι σουδανικές οικογένειες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των μελών της διεθνούς κοινότητας στο Χαρτούμ», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν στους συνομιλητές του, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Βεντάντ Πατέλ.
Η G7 καλεί τα αντίπαλα μέρη στο Σουδάν να κατεβάσουν τα όπλα, να ξαναρχίσουν διάλογο
Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 κάλεσαν τις αντίπαλες πλευρές στο Σουδάν να παύσουν πυρ και τους ηγέτες τους να ξαναρχίσουν διάλογο.
Οι μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τη μεγαλύτερη παραστρατιωτική δύναμη του Σουδάν «απειλεί την ασφάλεια των σουδανών αμάχων» και «υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης της μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία», αναφέρει ανακοίνωση των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών μελών της ομάδας των επτά.
«Παροτρύνουμε τα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες αμέσως, άνευ προϋποθέσεων. Καλούμε όλους τους παράγοντες να αποκηρύξουν τη βία, να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις και να λάβουν ενεργά μέτρα για τη μείωση των εντάσεων και για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένου του διπλωματικού και ανθρωπιστικού προσωπικού», προστίθεται στο κείμενο των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά πως τουλάχιστον 185 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 1.800 έχουν τραυματιστεί στις μάχες που ξέσπασαν το Σάββατο και μαίνονται έκτοτε. Ο απολογισμός των θυμάτων όμως θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα.
Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επεξεργάζονταν μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός για το Σουδάν, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας. Το Κάιρο είναι ο πιο σημαντικός υποστηρικτής των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν, ενώ ο Hemedti έχει καλλιεργήσει δεσμούς με ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ρωσίας.