Η οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ του Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ηγέτη των ισλαμιστών ανταρτών, βάζει τη σφραγίδα της στο συριακό κράτος. Αν και οι γεωπολιτικές συνέπειες της ανατροπής Άσαντ φαίνονται περιφερειακές με την πρώτη ματιά, στην πραγματικότητα έχουν παγκόσμια εμβέλεια. Ισραήλ και Τουρκία προσπαθούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους προκαλώντας ανησυχία στις ΗΠΑ. Ο Άντονι Μπλίνκεν σπεύδει στη Μέση Ανατολή και σήμερα, Πέμπτη 12/12, προσγειώθηκε στην Άγκυρα.
Τι επιδιώκει ο Ιμπραχίμ Καλίν με την έκτακτη επίσκεψη στη Δαμασκό
Αιφνίδια επίσκεψη στη Δαμασκό πραγματοποίησε ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν. Ο Τούρκος αξιωματούχος διεξήγαγε όλο το προηγούμενο διάστημα μυστική διπλωματία γύρω από τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά και τη Γάζα.
Ο Ιμραχίμ Καλίν σε μία ισχυρά συμβολική κίνηση μετέβη -υπό ισχυρά μέτρα ασφαλείας- στο ιστορικό τέμενος των Ουμαγιάδων για να προσευχηθεί. Στην αρχή ακόμη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, το 2012, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε ευχηθεί να έρθει εκείνη η ημέρα που ο ίδιος θα πάει στη Δαμασκό για να προσευχηθεί στο τέμενος των Ουμαγιάδων.
Την ίδiα ώρα, την Άγκυρα επισκεπτόταν ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις, Τζον Μπας. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην Άγκυρα και ξεκίνησε αμέσως συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τον περίμενε στο αεροδρόμιο. Το αεροσκάφος του Μπλίνκεν προσγειώθηκε στις 20.14, τοπική ώρα (19.14 ώρα Ελλάδας) και, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε αμέσως μετά με τον Ερντογάν στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου Εσένμπογκα της Άγκυρας.
Ουάσινγκτον και Άγκυρα βρίσκονται σε μία ιδιότυπη διελκυστίνδα στη Συρία με επίκεντρο του Κουρδικό ζήτημα.
Στη βορειοανατολική Συρία σε εξέλιξη βρίσκονται μάχες μεταξύ των υποστηριζόμενων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Κούρδων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA).
Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ τη Δευτέρα – Στην ατζέντα οι εξελίξεις στη Συρία
Για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία θα συζητήσουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στο προγραμματισμένο συμβούλιο. Αναμένεται να αναζητήσουν μία κοινή στάση έναντι των εξελίξεων στη χώρα, καθώς η ΕΕ έχει συμφέρον από μία σταθερή και ενωμένη Συρία. Ωστόσο, αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν.
Άλλωστε η κατάσταση στη χώρα είναι ρευστή και ο Τζολάνι, που προβάλει ως ντε φάκτο ηγέτης, πρέπει να αποδείξει ότι δεν αποτελεί απειλή για τις εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες στη Συρία, αλλιώς ρισκάρει να παρασύρει τη χώρα σε εμφύλιο.
Ο Άσαντ έπεσε αλλά ο πόλεμος δεν τελείωσε, όχι μόνο γιατί από τη στάση του Τζολάνι θα εξαρτηθεί αν η χώρα βυθιστεί σε νέο πόλεμο, αλλά αυτό εξαρτάται και από εξωτερικούς δρώντες.
ΗΠΑ, Ισραήλ, Τουρκία, τζιχαντιστές και Κούρδοι αναζητούν ρόλο και τόπο
Το Ισραήλ, δείχνει εμπράκτως να μην αναγνωρίζει στον Τζολάνι τόσο εύκολα το τεκμήριο της αθωότητας. Ήδη έχει καταλάβει την ουδέτερη ζώνη στα υψίπεδα του Γκολάν από την πλευρά της Συρίας. Έχει προωθηθεί στα 25 χλμ ΝΔ της Δαμασκού και βομβαρδίζει καθημερινά και σαρωτικά όλα τα στρατηγικής σημασίας όπλα του έκπτωτου καθεστώτος.
Μέχρι στιγμής ο Τζολάνι – βλέπουμε πόσο κοντά στο Ισραήλ βρίσκονται οι ισλαμιστές αντάρτες του, είναι με κόκκινο χρώμα στον χάρτη οι περιοχές που ελέγχουν – δεν έχει αντιδράσει.
Δεν έχει αντιδράσει επίσης ούτε στις επιθέσεις που κάνουν οι φιλοτουρκικές δυνάμεις των ανταρτών, οι οποίες ελέγχουν τις περιοχές με κίτρινο χρώμα στη βόρεια Συρία. Οι περιοχές με μωβ χρώμα στον χάρτη, είναι τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι με την υποστήριξη των Αμερικανών.
Αλλά, δεν υπάρχει αντίδρασή του ούτε στην προσπάθεια ανασύνταξης της ISIS. Το ρόλο εξουδετέρωσης της απειλής αυτής τον έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ, αξιοποιώντας τη βάση τους στο Αλ Τανφ, η οποία είναι στη νότια Συρία, το μωβ ανοιχτό χρώμα στον χάρτη.
Το πορτοκαλί δείχνει τα εδάφη που ελέγχουν λοιποί αντάρτες της αντιπολίτευσης και με διακεκομμένες γραμμές φαίνεται τι βρισκόταν υπό τον έλεγχο Άσαντ.
Έτσι λοιπόν ο Τζολάνι δεν θα καθορίσει μόνος του την τύχη της χώρας. Έχει να βρει και τις ισορροπίες με Τουρκία, Ισραήλ και ΗΠΑ, που έτσι κι αλλιώς έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στη Συρία, αλλά και με Ρωσία, η οποία έχει βάσεις σε Ταρτούς και Λατάκεια που βλέπουν Μεσόγειο.
Πηγή: ERTNews.gr