Είκοσι ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου άνοιξαν λογαριασμούς στην Gazprombank και ετοιμάζονται να πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, όπως ζήτησε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το Bloomberg.
Αλλες δεκατέσσερις έχουν κινήσει τις διαδικασίες και ζητούν τα έγγραφα που χρειάζονται για να τους δημιουργήσουν, είπε στο πρακτορείο πηγή, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει.
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να καταλάβουν πώς μπορούν να ανταποκριθούν στο διάταγμα Πούτιν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια, αλλά ταυτόχρονα να μην παραβιάσουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιβλήθηκαν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό, οι πελάτες πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς: έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια στην Gazprombank. Αφού η Πολωνία και η Βουλγαρία απέρριψαν αυτούς τους όρους, η Gazprom PJSC διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς αυτές στα τέλη Απριλίου.
Καθώς οι προθεσμίες πληρωμής για τις προμήθειες του Απριλίου πλησιάζουν αργότερα αυτόν τον μήνα για μεγάλους αγοραστές από τη Δυτική Ευρώπη, η Ρωσία έχει κινηθεί για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Ε.Ε. ότι ο μηχανισμός πληρωμών ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις. Πρόσωπο κοντά στην Gazprom ανέφερε ότι οι τρέχοντες όροι σημαίνουν πως η συναλλαγή ουσιαστικά ολοκληρώνεται μόλις ο αγοραστής πληρώσει ξένο νόμισμα στην Gazprombank, καθώς η μεταγενέστερη μετατροπή σε ρούβλια είναι αυτόματη και δεν αφορά την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι στιγμής δεν έχει αποφανθεί οριστικά εάν οι ρωσικές αλλαγές κατευνάζουν τις ανησυχίες για παραβίαση των κυρώσεων. Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε προχθές ότι οι εταιρείες θα μπορούν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια χωρίς να παραβιάζουν τους περιορισμούς.
«Οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς αερίου έχουν ήδη ανοίξει τον λογαριασμό τους σε ρούβλια με την Gazprom», είπε σε συνέντευξη Τύπου. Συμπλήρωσε δε ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αερίου της Γερμανίας είχε ήδη πληρώσει σε ρούβλια. Οπως η Ιταλία, η Γερμανία είναι μεγάλος καταναλωτής ρωσικού φυσικού αερίου. Στην ουσία, οι μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης, προφανώς με τη συναίνεση των κυβερνήσεών τους, αγνόησαν τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν ανεπισήμως, με μορφή non paper, οι νομικοί της Κομισιόν, αλλά και με δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη της Επιτροπής. Πρόσωπο κοντά στην Gazprom σημείωσε ότι ο αριθμός των πελατών της που έχουν πληρώσει σε ρούβλια παραμένει στους τέσσερις, ο ίδιος με τα τέλη του περασμένου μήνα. Οι πληρωμές από άλλους αγοραστές αναμένονται αργότερα αυτόν τον μήνα.