Ρωσικά πολεμικά πλοία στην Αβάνα - Δεν τα θεωρούμε απειλή, λέει η Ουάσινγκτον

 
russia

Ενημερώθηκε: 12/06/24 - 10:55

Ρωσική νηοπομπή αναμένεται να φθάσει στην Κούβα την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του ρωσικού πολεμικού ναυτικού Αλεξάντερ Μόισεεφ.

«Επιβεβαιώνω ότι στις 12 Ιουνίου ομάδα πολεμικών πλοίων του Βόρειου Στόλου θα εισέλθουν στην Κούβα. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κούβας», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματικός, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Ναυαρχίδα της ρωσικής νηοπομπής που φθάνει στο νησιωτικό κράτος είναι η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκόρσκοφ», ενώ στην ομάδα συμμετέχει και το πυρηνικό υποβρύχιο «Καζάν». Σύμφωνα με Κουβανούς αξιωματούχους, τα δύο σκάφη συνοδεύουν άλλα δύο πλοία υποστήριξης, γεγονός που αντανακλά «τις ιστορικές φιλικές σχέσεις» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι τα πλοία πέρασαν αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε πως η Ουάσινγκτον παρακολουθεί την κατάσταση, η οποία επί του παρόντος δεν θεωρείται επικίνδυνη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία θα παραμείνουν στην Αβάνα μέχρι τις 17 Ιουνίου. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι κανένα εξ αυτών δεν φέρει πυρηνικά όπλα, όπως και ότι η παρουσία τους εκεί «δεν συνιστά απειλή για την περιοχή».

Η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκόρσκοφ» φέρει υπερηχητικούς πυραύλους νέας τεχνολογίας «Ζιρκόν», οι οποίοι αναπτύχθηκαν για να εξοπλίσουν καταδρομικά, φρεγάτες και υποβρύχια και μπορούν να πλήξουν τόσο εχθρικά πλοία όσο και σταθερούς στόχους επί του εδάφους. Κατά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, οι πύραυλοι «Ζιρκόν» είναι ένα ισχυρό όπλο, ικανό να διαπεράσει κάθε αντιπυραυλικό σύστημα που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή.

Το σενάριο της άσκησης των ρωσικών πλοίων αφορούσε επίθεση κατά εχθρικής νηοπομπής και, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, έγινε χρήση υπολογιστών για την εξομοίωση επίθεσης κατά στόχων θαλάσης σε απόσταση που ξεπερνούσε τα 600 χιλιόμετρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία στέλνει πολεμικά πλοία στην Καραϊβική. Όμως η κίνηση έρχεται λίγο μετά την προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου ότι, από την στιγμή που οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας επέτρεψαν στο Κίεβο τη χρήση των οπλικών τους συστημάτων για να πληγούν στόχοι στην Ρωσία, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει, παρέχοντας παρόμοια όπλα σε συμμάχους της ανά τον κόσμο.

Πηγή: euronews.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ