Ρωσία και Βόρεια Κορέα: τι μπορούν να κάνουν η μια για την άλλη;

 
dd

Ενημερώθηκε: 18/06/24 - 20:30

Η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% του εμπορίου της Βόρειας Κορέας και υπήρξε ο πιο αξιόπιστος χορηγός βοήθειας και διπλωματικός σύμμαχός της.

Όμως, όπως αποδεικνύει η επικείμενη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ , η συμπεριφορά του απομονωμένου κράτους επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τους δεσμούς ασφάλειας και τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία .

Πώς βοηθά η Ρωσία τη Βόρεια Κορέα;
Η Κίνα δεν είναι η μόνη περιφερειακή δύναμη που φέρεται να βοήθησε τη Βόρεια Κορέα να παρακάμψει τις κυρώσεις του ΟΗΕ και να αποτρέψει την κατάρρευση της οικονομίας της. Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία είχε στείλει διυλισμένο πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα σε ποσότητες που φέρεται να υπερβαίνουν το όριο που είχε επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είπε ότι η εγγύτητα των εμπορικών λιμανιών των δύο χωρών σημαίνει ότι η παροχή πετρελαίου θα μπορούσε να συνεχιστεί επ' αόριστον. Το κλείσιμο των συνόρων που εισήχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 μείωσε δραματικά την ικανότητα της Βόρειας Κορέας να εμπορεύεται και προκάλεσε περαιτέρω ζημιά στην εύθραυστη οικονομία της.

Ο Κιμ πιστεύεται ότι έχει εξασφαλίσει προμήθειες τροφίμων, καθώς και ενέργειας, από τη Ρωσία, για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις, και αναμένεται να κάνει το ίδιο όταν συναντηθεί με τον Πούτιν αυτή την εβδομάδα.

Το 2022, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα ξεκίνησαν ξανά τα σιδηροδρομικά ταξίδια για πρώτη φορά από τότε που κόπηκαν τα σιδηροδρομικά ταξίδια μετά την εμφάνιση του Covid. Ανάμεσα στο φορτίο στο πρώτο ταξίδι ήταν 30 καθαρόαιμα άλογα.

Τι μπορεί να προσφέρει η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία;
Η Βόρεια Κορέα είναι μια από τις πιο φτωχές κοινωνίες στη Γη, αλλά έχει ένα εμπόρευμα που έχει διευκολύνει την αναπτυσσόμενη φιλία μεταξύ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ-ουν : στρατιωτικό υλικό.

Όταν συναντήθηκαν στο Βλαδιβοστόκ πριν από εννέα μήνες, οι ηγέτες συμφώνησαν σε μια συμφωνία που θα έδινε τη Ρωσία να μοιράζεται τεχνολογική τεχνογνωσία για να βοηθήσει το διαστημικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας σε αντάλλαγμα για πυρομαχικά και όπλα για χρήση στην Ουκρανία.

Ενώ το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει τις αναφορές για μια συμφωνία όπλων ως «παράλογες», υπάρχουν ενδείξεις ότι βορειοκορεατικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Shin Won-sik, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg News ότι η Σεούλ είχε εντοπίσει τουλάχιστον 10.000 εμπορευματοκιβώτια πλοίων που στάλθηκαν από τον Βορρά στη Ρωσία και πιστεύεται ότι περιέχουν πυρομαχικά πυροβολικού και άλλα όπλα.

Εκτός από τα όπλα, η Βόρεια Κορέα έχει μια κερδοφόρα εξαγωγική βιομηχανία σε ανθρώπινους πόρους: εργαζόμενοι που στέλνονται στο εξωτερικό για να κερδίσουν το τόσο απαραίτητο ξένο νόμισμα για το καθεστώς. Η Ρωσία δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ρώσοι αξιωματούχοι συζήτησαν «να εργαστούν σε πολιτικές διευθετήσεις» για να απασχοληθούν 20.000 έως 50.000 Βορειοκορεάτες εργάτες, αψηφώντας την εντολή του ΟΗΕ που απαιτεί να επαναπατριστούν όλοι οι εργαζόμενοι μέχρι το τέλος του 2019. Το 2022, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Πιονγκγιάνγκ, Αλεξάντερ Ματσεγόρα, είπε.

Οι Βορειοκορεάτες θα μπορούσαν επίσης να αναπτυχθούν για την ανοικοδόμηση της υποδομής σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Προσπαθεί η Ρωσία να ανακόψει τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας;
Στο ρόλο της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία έχει καταστήσει πολύ πιο δύσκολο τις αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Βορρά –και τον έλεγχο αυτών που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Μαζί με την Κίνα, ψήφισε κατά των πρόσθετων μέτρων ως απάντηση στις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων το 2022 και τον Μάρτιο άσκησε βέτο στην ανανέωση μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ επιφορτισμένη με την παρακολούθηση της εφαρμογής των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παρά τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ των πέντε μόνιμων κρατών μελών του, το Συμβούλιο Ασφαλείας κατάφερε κάποτε να διατηρήσει την ομοφωνία στην απογοήτευση των βαλλιστικών πυραύλων και των πυρηνικών φιλοδοξιών της Πιονγκγιάνγκ. Αυτή η συναίνεση έχει καταρρεύσει.

Τι έχει αλλάξει από την τελευταία επίσκεψη του Πούτιν;

Όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε την Πιονγκγιάνγκ για τελευταία φορά, το 2000, η ​​Ρωσία ήταν μέλος της G8. Η Βόρεια Κορέα , που τότε κυβερνούσε ο πατέρας του Κιμ, ο Κιμ Γιονγκ-ιλ, απείχε ακόμη έξι χρόνια από τη διεξαγωγή της πρώτης πυρηνικής δοκιμής της .

Το γεωπολιτικό κλίμα έχει αλλάξει πέρα ​​από την αναγνώριση, καθοδηγούμενο από έναν πιο σκληροπυρηνικό Πούτιν και έναν νεότερο Κιμ αποφασισμένοι να μετατρέψουν την κομητεία του σε μια πραγματική πυρηνική δύναμη. Η εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τον αριθμό ρεκόρ δοκιμών πυραύλων της Βόρειας Κορέας την ίδια χρονιά, έχουν βαθύνει τη διεθνή απομόνωση και των δύο χωρών.

Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε τον Πούτιν και τον Κιμ μαζί σε μια αμοιβαία επωφελή πρόκληση για τις «εχθρικές» ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην Ευρώπη και τη βορειοανατολική Ασία. Θα κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα σε οικονομικές συμφωνίες και συμφωνίες ασφάλειας που, σύμφωνα με τα λόγια του Πούτιν, θα καταδείξουν ότι αυτοί οι « συμπολεμιστές » είναι «έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη φιλοδοξία της συλλογικής δύσης».

Πηγή:theguardian.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ