Ράντεφ: «Όχι» σε κοινή θέση για την Ουκρανία

 
ραντεφ

Ενημερώθηκε: 12/06/24 - 15:27

Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, γνωστός για τη μακροχρόνια αντίθεσή του στην αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία, εμπόδισε την υιοθέτηση κοινής θέσης για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο στο φόρουμ των εννέα του Βουκουρεστίου στη Ρίγα την Τρίτη.

«Η φετινή σύνοδος κορυφής είναι διαφορετική από όλες τις προηγούμενες. Για πρώτη φορά δεν θα υπάρξει κοινή δήλωση όλων των συμμετεχόντων και δεν θα δείτε το όνομά μου κάτω από αυτή τη δήλωση. Αντ’ αυτού, θα υπάρξει δήλωση των δύο συμπροέδρων, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, και της οικοδέσποινας Λετονίας. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει πλήρης συναίνεση στο κείμενο αυτής της κοινής δήλωσης, ιδίως όσον αφορά τις διαφορετικές απόψεις για το πώς θα επιτευχθεί η έξοδος από αυτόν τον αιματηρό πόλεμο», δήλωσε ο Ράντεφ κατά την άφιξή του στο φόρουμ των εννέα του Βουκουρεστίου (Β9) στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα.

Στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχουν τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Φινλανδία, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Ράντεφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία συμμετείχε ενεργά στις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα και ότι άλλαξε την αρχική πρόταση για κοινή δήλωση, η οποία περιελάμβανε τη δέσμευση κάθε χώρας του Β9 να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Ως αποτέλεσμα, υιοθετήθηκε η θέση ότι κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της και σύμφωνα με τις δικές της δυνατότητες εάν και πώς θα βοηθήσει την Ουκρανία – είτε με στρατιωτική, οικονομική ή ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο έχει ήδη ψηφίσει δύο ψηφίσματα υπέρ της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ωστόσο ο Ράντεφ έχει αντιταχθεί σε αυτά.

Λόγω της πολιτικής κρίσης, ο πρόεδρος προετοιμάζεται ενεργά για την είσοδό του στην κομματική πολιτική, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί πολύ νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2027, όπου και λήγει η δεύτερη θητεία του.

Ωστόσο, το κοινοβούλιο πιθανότατα να κινήσει διαδικασία μομφής κατά του Ράντεφ, καθώς ο ίδιος έχει μποϊκοτάρει τις αποφάσεις του αρκετές φορές.

«Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας. Όλοι θέλουμε να επικρατήσει το διεθνές δίκαιο το συντομότερο δυνατό, η Ουκρανία να αποκαταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα και η Ρωσία να σταματήσει την επιθετικότητά της, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις πραγματικότητες, και αυτές είναι ότι η Ουκρανία μόνη της δεν έχει ούτε τους υλικούς, ούτε τους οικονομικούς, ούτε τους ανθρώπινους πόρους για να το επιτύχει αυτό», σημείωσε ο πρόεδρος.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να τερματιστεί ο πόλεμος: ο ένας είναι μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων και ο άλλος μέσω της παροχής από τις χώρες του ΝΑΤΟ πρόσθετων υλικών, οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, τους οποίους η Ουκρανία δεν διαθέτει. «Συμφωνείτε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο, ο οποίος οδηγεί απολύτως στο πουθενά και με τεράστιο κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος.

Η θέση του Ράντεφ τον φέρνει για άλλη μια φορά στην ίδια γραμμή με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Η Ουγγαρία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχουν έρθει σε αντιπαράθεση για τους στενούς δεσμούς του Όρμπαν με τη Ρωσία και την άρνησή του να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία.

Τόσο οι πρόεδροι της Ουγγαρίας όσο και της Σλοβακίας δεν παρέστησαν στη Σύνοδο Κορυφής Β9 της Τρίτης, στην οποία τελικά συμμετείχαν οι πρέσβεις των χωρών αυτών στη Λετονία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ