Παράλληλα με το θρήνο για τα θύματα η πόλη των Βρυξελλών προσπαθεί να ξαναβρεί τους κανονικούς ρυθμούς της.
To Bέλγιο θρηνεί τα θύματά του. Η χώρα βρίσκεται σε τριήμερο πένθος με τις σημαίες μεσίστιες σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και στα κτίρια της ΕΕ. Στις 12 το μεσημέρι τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα προς τιμήν των θυμάτων. Στην πλατεία Σούμαν, έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκύ Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πλήθος κόσμου είχε βγει έξω από τα γραφεία, ενώ τα ελικόπτερα πετούσαν διαρκώς πάνω από την πόλη.
Την ίδια ώρα ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σάρλ Μισέλ, ο Βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου τήρησαν ενός λεπτού σιγή μέσα από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτορπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και όλους τους Ευρωπαίους επιτρόπους. Στη συνέχεια μετέβησαν στο σταθμό Μάλμπεεκ για να αποτήσουν φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, ανάμεσα στα οποία, σύμφωνα με το βελγικό Τύπο, υπάρχουν σαράντα διαφορετικές εθνικότητες.
Εν τω μεταξύ, μουδιασμένη ακόμα από την τυφλή βία, η πόλη των Βρυξελλών προσπαθεί να ξαναβρεί τους κανονικούς ρυθμούς της. Σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν κανονικά, ενώ οι δάσκαλοι συνέστησαν από χθες στους μαθητές να πάνε όλοι σήμερα στο σχολείο.
Όμως τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντια. Η παρουσία του στρατού στην πόλη είναι εμφανής. Σε πολλούς σταθμούς του μετρό υπάρχει στρατός στην είσοδο και γίνεται σωματικός έλεγχος στους επιβάτες. Στα σχολεία στο κέντρο των Βρυξελλών, υπάρχουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας.
Ο φόβος είναι ακόμα εδώ, όσο κι αν οι πολίτες προσπαθούν να τον πολεμήσουν. «Νous sommes debout», (είμαστε όρθιοι), είναι μία από τις πιο διαδεδομένες φράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες των πολιτών στα βελγικά ΜΜΕ, η θλίψη και η οργή είναι τα δύο κυρίαρχα συναισθήματα.