Προσφυγικές ροές: Ένταση σε Ιταλία, Ισπανία, μείωση 95% στην Ελλάδα

 
Προσφυγικές ροές: Ένταση σε Ιταλία, Ισπανία, μείωση 95% στην Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 03/08/20 - 11:37

Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών αυξάνονται το τελευταίο διάστημα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Τις περισσότερες κατέγραψε η Ιταλία σε Λαμπτεντούζα και Σικελία. Ακολουθεί η Ισπανία και με διαφορά η Ελλάδα. Το τελευταίο τετράμηνο του 2020 καταγράφεται μείωση 94% στις αφίξεις παράτυπων μεταναστών σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τους τελευταίους μήνες κατά μήκος της οριογραμμής περιπολούν 65 σκάφη του Λιμενικού, επτά ή οκτώ του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης εννέα πλωτά και τρία αεροπλάνα που έχει διαθέσει ο Frontex. Σε πάνω από 15 ανέρχονται τα πλωτά που περιπολούν στη Λέσβο έπειτα από αλλεπάλληλα περιστατικά αφίξεων παράτυπων μεταναστών το διήμερο 19-20 Ιουλίου.

Τον Ιούλιο η Ελλάδα κατέγραψε μόλις 244 νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία. Την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα πάνω από 5.000 αφίξεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι οι υπερπλήρεις προσφυγικοί καταυλισμοί στα νησιά.

Έως τώρα, σύμφωνα με τον κ.Μηταράκη έχουν γίνει 4.000 απελάσεις «και ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών». Στόχος του αρμόδιου Υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση των νησιών, χωρίς τη δημιουργία νέων δομών.

Αναφορικά στις δομές, ο Υπουργός Μετανάστευτης τόνισε, μιλώντας σήμερα στο Mega, πως δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα στις δομές, ούτε θάνατος σχετιζόμενος με την μετανάστευση.

«Εφαρμόζουμε ως τις 31/8 συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα. Μεγαλύτερος είναι ο φόβος μετάδοσης από την τοπική κοινωνία προς τις δομές παρά το αντίθετο» είπε και υπογράμμισε το γεγονός πως «σε κάθε νησί υπάρχει δομή καραντίνας».

Νέα, εναλλακτικά δρομολόγια προς τα Δωδεκάνησα ή απευθείας στην Ιταλία ψάχνουν τα κυκλώματα δουλεμπόρων που δραστηριοποιούνται στα παράλια της Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια του τελευταίου μήνα, περισσότερα από 10 μεγάλα ιστιοπλοϊκά σκάφη και θαλαμηγοί που είχαν αποπλεύσει από λιμάνια της νοτιοδυτικής Τουρκίας κατάφεραν να φτάσουν στις ακτές της Ιταλίας πλέοντας νότια της Ρόδου και στη συνέχεια νότια της Κρήτης. Το θέμα έχουν θέσει σε αξιωματικούς του Λιμενικού οι Ιταλοί ομόλογοί τους. Μία από τις προτάσεις που έχει συζητηθεί είναι τα ιταλικά σκάφη και ένα –επίσης ιταλικό– αεροσκάφος που περιπολούν υπό την ομπρέλα του Frontex στο Ιόνιο για τον έλεγχο των λεγόμενων δευτερογενών ροών (μετακινήσεις μεταναστών από Δυτική Ελλάδα προς την Ιταλία) να μετασταθμεύσουν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Αντίθετα στην Ιταλία, φέτος έφθασαν στην Ιταλία περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες, 9.000 περισσότεροι από ότι την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Αύξηση νεοαφιχθέντων προσφύγων καταγράφεται και στην Ισπανία. Τον Ιούλιο έφθασαν στη χώρα 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Πολλοί περισσότεροι από ότι τους τελευταίους μήνες. Η Μαδρίτη ωστόσο δεν επιθυμεί την εγκατάσταση των νεοαφιχθέντων στα προσφυγικά κέντρα φοβούμενη εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού. Η φιλοξενία σε άλλες δομές ωστόσο βρίσκεται στην ευθύνη των περιφερειακών κυβερνήσεων, οι οποίες, εύλογα, δυσφορούν.