Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, αναρωτήθηκε σήμερα αν υπάρχει δέσμευση των ΗΠΑ για την επιδίωξη μιας ειρηνικής επίλυσης της κρίσης στη Συρία, λίγες ημέρες πριν από την επανάληψη των διασυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.
"Πού είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες (στην πολιτική επίλυση): Δεν μπορώ να σας πω, γιατί δεν ξέρω καθόλου", δήλωσε ο ντε Μιστούρα στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.
"Αντιλαμβάνομαι ότι έχουν στο μυαλό τους τρεις προτεραιότητες: να καταπολεμήσουν το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος), να περιορίσουν την επιρροή ενός ορισμένου περιφερειακού παίκτη (σ.σ. του Ιράν) και να μην θέσουν σε κίνδυνο έναν από τους κυριότερους συμμάχους τους στην περιοχή", είπε ο ντε Μιστούρα.
"Πώς θα επιτευχθεί αυτός ο τετραγωνισμός του κύκλου; Αυτό είναι που συζητιέται στην Ουάσινγκτον", πρόσθεσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.
"Η ερώτησή μου είναι: θέλετε να καταπολεμήσετε ή να εξολοθρεύσετε οριστικά τον Νταές; Για να εξολοθρεύσετε το Νταές χρειάζεται μια αξιόπιστη πολιτική λύση" στη Συρία, επέμεινε.
Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα ή έχει δώσει λίγες ενδείξεις για την εμπλοκή της στις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση που ρημάζει τη Συρία εδώ και έξι χρόνια και έχει προκαλέσει περισσότερους από 310.000 θανάτους και εκατομμύρια πρόσφυγες.
Ούτε έχει πει πώς οραματίζεται μια ειρηνική επίλυση και ιδιαίτερα τι σκέπτεται για την τύχη του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, την αποχώρηση του οποίου ζητά η αντιπολίτευση όπως και όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα.
"Αυτή τη στιγμή αναθεωρούμε συνολικά τη διαδικασία", απάντησε ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, Μπρετ Μακ Γκερκ, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση.
"Θα είμαστε πολύ εγωιστές όσον αφορά την προστασία και την προώθηση των συμφερόντων μας", πρόσθεσε.
Οι διασυριακές συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν την προσεχή Πέμπτη στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έπειτα από τρεις συνόδους το 2016 που δεν οδήγησαν σε καμία πρόοδο λόγω της τεράστιας απόστασης ανάμεσα στους εμπολέμους για την πολιτική μετάβαση και την τύχη του προέδρου Άσαντ.
"Είναι καιρός να προσπαθήσουμε εκ νέου", είπε ο ντε Μιστούρα, υπενθυμίζοντας πως οι προϋποθέσεις έχουν αλλάξει με την επαναπροσέγγιση ανάμεσα στη Μόσχα, ακατάλυτου εταίρου της Δαμασκού, και στην Άγκυρα, που υποστηρίζει την αντιπολίτευση.
Η επαναπροσέγγιση αυτή οδήγησε στην εγκαθίδρυση στα τέλη Δεκεμβρίου μιας πολύ εύθραυστης εκεχειρίας και σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων στο Καζακστάν που επικεντρώθηκε στον σεβασμό αυτής της εκεχειρίας.
Στη Γενεύη, οι συνομιλίες θα αφορούν το ψήφισμα 2254 του ΟΗΕ, τον διεθνή οδικό χάρτη για μια διευθέτηση της σύγκρουσης, επέμεινε ο ντε Μιστούρα.
Αυτός ο οδικός χάρτης προβλέπει "μια αξιόπιστη διακυβέρνηση που θα περιλαμβάνει όλους, ένα νέο Σύνταγμα που θα συντάξουν οι Σύροι, και όχι οι ξένοι, και εκλογές υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, περιλαμβανομένων των σύρων προσφύγων", είπε.
"Θα πάμε στη Γενεύη για να συζητήσουμε μια πολιτική επίλυση", δήλωσε ο Άνας αλ-Άμπντεχ, επικεφαλής του συριακού Εθνικού Συνασπισμού, της κυριότερης συνιστώσας της αντιπολίτευσης, που βρίσκεται κι αυτός στο Μόναχο.
Όμως κανένα πρόβλημα δεν θα επιλυθεί "όσο ο Άσαντ παραμένει στην εξουσία", επανέλαβε.