Πόσο πρόθυμοι είναι οι νέοι της Ευρώπης να πολεμήσουν

 
war

Ενημερώθηκε: 11/06/24 - 11:32

Παρόλο τον πολεμικό παροξυσμό σε πολλά σημεία του πλανήτη, αλλά και στην ίδια την Ευρώπη με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η νεολαία δεν είναι διατιθεμένη να συμμετάσχει σε κάποιον πόλεμο ή πολεμική σύρραξη, σύμφωνα με το Politico.

Όταν οι Ουκρανοί ζητούν πρόσθετα δυτικά όπλα, αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις ή κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, προειδοποιεί πάντα - ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία.

Οι δυτικοί ηγέτες επαναλαμβάνουν αυτό το ειρωνικό, προειδοποιώντας ότι λόγω μιας αλυτρωτικής Ρωσίας, η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε αυτό που ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ονόμασε «προπολεμική εποχή».

« Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν είναι πλέον έννοια από το παρελθόν. Είναι αληθινό και ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Το πιο ανησυχητικό αυτή τη στιγμή είναι ότι κυριολεκτικά κάθε σενάριο είναι δυνατό... Ξέρω ότι ακούγεται καταστροφικό, ειδικά για τη νεότερη γενιά, αλλά πρέπει να συνηθίσουμε στο γεγονός ότι μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει: η προπολεμική εποχή». είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός τον Μάρτιο.

Ομοίως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε σε συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα και έβαλε αντίγραφο μιας ομιλίας του Ρώσου ηγέτη τον Φεβρουάριο του 2022, λέγοντας ότι απεικονίζει πώς ο Πούτιν θέλει να αποκαταστήσει τη σοβιετική αυτοκρατορία. Αυτό το ακολούθησε στους εορτασμούς της D-Day, κάνοντας παραλληλισμούς μεταξύ της αντίστασης της Ουκρανίας και του αγώνα κατά των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το τίμημα της ανεξέλεγκτης τυραννίας είναι το αίμα των νέων και των γενναίων», είπε ο Μπάιντεν .

Αλλά ο έλεγχος της τυραννίας έχει ένα τίμημα και, δυστυχώς, οι νέοι της Δύσης φαινομενικά δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν.

Οι δυτικοί ηγέτες επαίνεσαν δικαίως την «μεγαλύτερη γενιά» την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας το εξαιρετικό σθένος που ώθησε κυρίως νέους να βγουν στην ξηρά μπροστά σε πυροβολισμούς και οβίδες - μια μέρα αίματος και βλασφημίας που απεικονίζεται με έντονο τρόπο στις εναρκτήριες σκηνές της ταινίας «Saving Private Ryan» του Στίβεν Σπίλμπεργκ .» Ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος μίλησε για την «υπέρτατη δοκιμασία» της D-Day και χαιρέτισε μια γενιά που «δεν πτοήθηκε όταν ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσει αυτή τη δοκιμασία».

Περισσότερα από 4.000 συμμαχικά στρατεύματα σκοτώθηκαν την Ημέρα D, περισσότεροι από 5.000 τραυματίστηκαν - και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Κατά τη διάρκεια των οκτώ βομβαρδιστικών εβδομάδων που ακολούθησαν, Αμερικανοί, Βρετανοί και Καναδοί στρατιώτες απορρίφθηκαν για να ξεφύγουν από την παραλία των Συμμάχων και, με αγωνιωδώς αργό ρυθμό, να προχωρήσουν μέσα από το ψηλό και μπερδεμένο βοσκότοπο της Νορμανδίας (φράχτες).

Αλλά θα ήταν οι νέοι της Δύσης το ίδιο ακλόνητοι αν δοκιμαστούν σήμερα;

Κατά γενική ομολογία, δεν έχουν την διάθεση της αυτοθυσίας. Όπως ανακαλύφθηκε πέρυσι μια έρευνα σε δώδεκα χώρες της ΕΕ που διεξήχθη για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, οι ερωτηθέντες μόνο σε τρεις χώρες — Πολωνία, Πορτογαλία και Σουηδία — εξέφρασαν σαφή προτίμηση να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανακτήσει εδάφη που άρπαξε η Ρωσία. Πέντε άλλοι - η Αυστρία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Ρουμανία - ευνόησαν κυρίως το Κίεβο να πιέσει να αποδεχθεί μια διευθέτηση, ενώ στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ισπανία, το κοινό ήταν περισσότερο διχασμένο.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι δημοσκοπήσεις που έγιναν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια υπογραμμίζουν την απροθυμία των νέων να πολεμήσουν ακόμη και για τις δικές τους χώρες — πόσο μάλλον να υπερασπιστούν τα συμμαχικά έθνη. Μια δημοσκόπηση του 2022 του Πανεπιστημίου Quinnipiac στις ΗΠΑ έδειξε ότι μόνο το 55 τοις εκατό των Αμερικανών θα έμεναν και θα πολεμούσαν μπροστά σε μια εισβολή . πάνω από το ένα τρίτο είπε ότι δεν θα το έκαναν. Εξετάζοντας τους αριθμούς, τα δύο τρίτα των ατόμων ηλικίας 50 έως 64 ετών δήλωσαν ότι θα παραμείνουν, ενώ τα άτομα ηλικίας 18 έως 34 ετών ήταν πολύ πιο προσανατολισμένα προς την πτήση, με μόνο το 45 τοις εκατό να λέει ότι θα σταθούν και θα πολεμήσουν για τη χώρα τους.

Εν τω μεταξύ, μια δημοσκόπηση του Unherd στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι ενώ το 54 τοις εκατό των Βρετανών πιστεύουν ότι η χώρα θα βρίσκεται σε πόλεμο μέσα σε πέντε χρόνια, και ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις μαχητικού πνεύματος - κανένα ηχηρό «Για άλλη μια φορά στην παραβίαση , αγαπητοί φίλοι, για άλλη μια φορά, Ή κλείστε τον τοίχο με τους Άγγλους νεκρούς μας."

Παρόλο που τα τύμπανα του πολέμου δυναμώνουν, μόνο το 29 τοις εκατό στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 24 είπε ότι θα υπερασπιζόταν τη Βρετανία από μια εισβολή. Και, παρ' όλη τη διαμαρτυρία σχετικά με την περίεργη απόφαση του πρωθυπουργού Rishi Sunak να εγκαταλείψει νωρίς τη μνήμη της D-Day , οι γονείς των νέων έχουν την ίδια νοοτροπία με τους απογόνους τους, με λιγότερο από το ένα τέταρτο να λέει ότι θα ήθελαν τα παιδιά να αγωνιστούν για να υπερασπιστούν τη χώρα.

Οι Ευρωπαίοι δεν είναι ούτε πολύ πιο πολεμιστές ή πατριώτες. Σύμφωνα με την Gallup, σε περίπτωση που η χώρα τους εμπλεκόταν σε πόλεμο, μόνο το 32 τοις εκατό των Ευρωπαίων θα ήταν πρόθυμοι να πολεμήσουν.

Διάφοροι λόγοι μπορεί να διακυβεύονται για αυτήν την έλλειψη πατριωτισμού: αυξανόμενη δυσπιστία απέναντι στις διαλυμένες κυβερνήσεις. κούραση και αηδία για τους εσφαλμένους «για πάντα πολέμους» που έληξαν με ήττα — και όταν πρόκειται για την Αμερική, ο αντίκτυπος του Βιετνάμ. μια γενική απώλεια εμπιστοσύνης στις δυτικές αξίες. Μια αίσθηση δικαιώματος που οι νέοι φαίνεται να έχουν τώρα σε αφθονία σε σύγκριση με τους προκατόχους τους. Και οι συντηρητικοί, αναμφίβολα, θα πρόσθεταν την υπερβολική συγγνώμη για τις παρελθούσες ατασθαλίες της Δύσης και την αποτυχία να διδάξουν την υπερηφάνεια για όσα η Δύση, πράγματι, έκανε σωστά στη λίστα.

Αλλά τι γίνεται, τώρα, που κάποιες ευρωπαϊκές χώρες σκέφτονται να επαναφέρουν κάποια μορφή στρατιωτικής στράτευσης για να καλύψουν μια σοβαρή έλλειψη σε ενεργό και εφεδρικό προσωπικό;

Αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Λετονίας , έχουν πλέον εισαγάγει εκ νέου ένα σχέδιο εθνικής υπηρεσίας ή, στην περίπτωση της Σουηδίας και της Εσθονίας, το έχουν επεκτείνει ώστε να προσεγγίζει περισσότερους ανθρώπους. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves, η στράτευση θα μπορούσε να ενώσει την κοινωνία και να συμβάλει στη γεφύρωση των κοινωνικών και πολιτικών διαφορών. Και είναι αξιοσημείωτο, στα στοιχεία δημοσκοπήσεων, οι νέοι στα κράτη της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας είναι πολύ πιο έτοιμοι να πολεμήσουν για τα έθνη τους από τους ομολόγους τους αλλού στην Ευρώπη.

Αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους πρόκειται να αποκαλύψει μια επίσημη πρόταση μερικής στράτευσης για να αυξήσει τις τάξεις ενεργών υπηρεσιών της Μπούντεσβερ και να ενισχύσει επίσης τις εφεδρικές δυνάμεις. Αντιμετωπίζει όμως την αντίθεση μέσα από τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, καθώς και την αποδοκιμασία από τους νέους - μια πρόσφατη δημοσκόπηση του περιοδικού Stern έδειξε ότι το 59 τοις εκατό των νεαρών Γερμανών είναι αντίθετοι με την ιδέα γενικά.

Πηγή: POLITICO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ