Πολιτική και θρησκευτική ηγεσία στη Γαλλία καλούν σε κοινό μέτωπο κατά του ISIS

 
Πολιτική και θρησκευτική ηγεσία στη Γαλλία  καλούν σε κοινό μέτωπο κατά του ISIS

Ενημερώθηκε: 27/07/16 - 13:58

Ο Φρανσουά Ολάντ πασχίζει να κρατήσει την ενότητα της χώρας απέναντι στον κίνδυνο θρησκευτικής έντασης μετά τον σφαγιασμό του ιερέα στην καθολική εκκλησία της Νορμανδίας και τη στιγμή που πληθύνονται οι φωνές που ζητούν την ενίσχυση του πλέγματος των μέτρων ασφαλείας.

Οι εκπρόσωποι όλων των δογμάτων συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων και ζήτησαν από τον πρόεδρο της Γαλλίας την ενίσχυση των μέτρων προστασίας των τόπων λατρείας.

Ο επικεφαλής του τεμένους του Παρισιού Νταλίλ Μπουμπακέρ εξέφρασε την «αγανάκτηση» των μουσουλμάνων της Γαλλίας απέναντι στην «βλάσφημη βεβήλωση». Ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού καρδινάλιος Βεν Τρουά δήλωσε ότι οι πιστοί της Γαλλίας «δεν πρέπει να επιτρέψουν να εμπλακούν στο πολιτικό παίγνιο» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που επιδιώκει «να στρέψει τους μεν κατά των δε μεταξύ των παιδιών της ίδιας οικογένειας».

«Με την επίθεση κατά ενός ιερέα, βλέπουμε καθαρά ποιος είναι ο στόχος: να στραφούν οι Γάλλοι ο ένας κατά του άλλου. Με την επίθεση κατά μίας θρησκείας, να προκληθεί ένας πόλεμος θρησκειών», είχε προειδοποιήσει από χθες ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Ο Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε επίσης σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας για να εξετασθούν τρόποι προστασίας των τόπων λατρείας. Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τους Γάλλους να μην αφεθούν στη διαίρεση.

Την επομένη της επίθεσης, ο γαλλικός Τύπος ζητεί «πράξεις» από την κυβέρνηση και από τους Γάλλους να συγκροτήσουν «μέτωπο», έπειτα από τη σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλονίζουν εδώ και δεκαοκτώ μήνες τη Γαλλία, η οποία συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που μία καθολική εκκλησία γίνεται στόχος επίθεσης.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη σφαγή στη Νίκαια με δράστη έναν Τυνήσιο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, δύο τρομοκράτες κατασφάζουν έναν 86χρονο καθολικό ιερέα στην εκκλησία της ενορίας του στη Νορμανδία. Ο ένας από τους τζιχαντιστές είναι Γάλλος, 19 ετών, γνωστός στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία και κάτοικος της περιοχής όπου έγινε η επίθεση. Και οι δύο φώναξαν «ο Θεός είναι μεγάλος» πριν πέσουν νεκροί από τις σφαίρες της γαλλικής αστυνομίας.

Η Γαλλία, η αποκαλούμενη «πρωτότοκη κόρη της καθολικής Εκκλησίας» είναι η ευρωπαϊκή χώρα με την μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα (5 εκατομμύρια) και τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα (3 εκατομμύρια).

«Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η ριζοσπαστικοποίηση μέρους της καθολικής κοινότητας, μη αμελητέο τμήμα της οποίας ψηφίζει Εθνικό Μέτωπο», σχολιάζει ο Οντόν Βαλέ, γάλλος ιστορικός της θρησκειών. «Εις το εξής μπορεί να υπάρχει ένα τμήμα της καθολικής κοινότητας ... που να ζητεί ισχυρές ενέργειες κατά του βίαιου ισλαμισμού, με τον κίνδυνο επίθεσης κατά της μουσουλμανικής κοινότητας. και αυτό ακριβώς επιδιώκει το Ισλαμικό Κράτος: να διαιρέσει και να στρέψει τους μουσουλμάνους κατά των καθολικών».

Όμως, σε πολιτικό επίπεδο, όπου η ένταση αυξάνεται καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Απριλίου 2017, η πολεμική που ξεκίνησε την επομένη της επίθεσης στη Νίκαια στις 14 Ιουλίου κλιμακώνεται: η δεξιά αντιπολίτευση και η άκρα δεξιά θέτουν από την πλευρά της η κάθε μία υπό αμφισβήτηση την πολιτική της κυβέρνησης κατά της τρομοκρατίας.

Ο μοναδικός τζιχαντιστής που έχει αναγνωρισθεί μέχρι στιγμής από τους δύο, ο Αντέλ Κερμίς, είχε προσπαθήσει δύο φορές το 2015 να περάσει στη Συρία. Βρισκόταν σε κατ΄οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιόλι από τον Μάρτιο, έπειτα δεκάμηνη φυλάκιση.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και ηγέτης του κόμματος «Les Republicains» Νικολά Σαρκοζί κάνει λόγο για μία «απάντηση σε άλλο βαθμό» , σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ζητώντας από την κυβέρνηση «να εφαρμόσει όλες τις προτάσεις» που έχει παρουσιάσει η δεξιά «τους τελευταίους μήνες» και να σταματήσει «τις νομικές σχολαστικότητες».

Υπεραμυνόμενος της πολιτικής του, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ απέρριψε την ιδέα της κράτησης των ατόμων που είναι καταγεγραμμένα για ριζοσπαστικοποίηση. «Είναι αντισυνταγματικό, και παράλληλα, θα ήταν απολύτως αναποτελεσματικό», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Ποινή ισόβιας κάθειρξης για πέντε εμπλεκόμενους στην υπόθεση του «Noor one» πρότεινε η εισαγγελέας

Εφιαλτική προειδοποίηση Europol για δράση τζιχαντιστών ακόμη και στην Ελλάδα

Πήραν αναβολή οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί